Globalne vijesti

Otkrijte duh Beča

Dopustite nam da vas odvedemo na jedno istraživačko putovanje. Otkrijte duh Beča i zašto je Julius Meinl veleposlanik kulture bečke kavane - i tvrtka čiji je zadatak prenijeti čaroliju Beča u svijet.

Koliko je riječi napisano i ispjevano o jedinstvenom duhu Beča? Koliko je samo puta prikazan i hvaljen? Fascinira danas kao što je i oduvijek fascinirao.

Ali što se krije iza jedinstvene bečke atmosfere i privlačnosti? Je li karakteristična draž kojom grad odiše bez obzira na godišnje doba ili njegov status najboljeg grada na svijetu za život? Je li to velik broj carskih atrakcija ili raznolik niz kulturnih događaja po kojima je austrijska prijestolnica tako poznata? Bečki tajni recept sadrži čitav niz sastojaka, bez sumnje - ali ono što najviše volimo je nenadmašno bogatstvo kulinarskih vrhunaca koje Beč nudi svojim građanima, ali i posjetiteljima iz cijelog svijeta. Wiener Schnitzel, ukusni kolači i torte i doista jedinstvena kultura kave, koju Julius Meinl oblikuje i promovira širom svijeta več više od stoljeća.

 

Tajna jedinstvenog duha Beča

Čitav niz atributa doprinosi bečkom šarmu, naravno, ali ima i više od toga. Tajna jedinstvenog duha grada razlog je zbog kojeg se izdvaja od ostalih prelijepih glavnih gradova širom svijeta: u Beču su prošlost i sadašnjost savršeno uravnoteženi. Samo u Beču možete se potpuno uroniti u lokalnu kulturnu baštinu, a da niti ne zakoračite u muzej. Samo u Beču pronaći ćete tako živopisno urbano okruženje s toliko nadahnjujućih lokacija - od baroknih uličnih pejzaža i carskih palača do Donaukanala sa svojim živopisnim grafitima, i na kraju, ali ne najmanje važno, u uspješnim suvremenim kavanama koje pružaju pogled na gradske događaje -i nadolazeći trendovi u dizajnu i načinu života. 

 

Bečke kavane - središte gradskog života

Bečka kavana ispunjava posebnu ulogu u svakodnevnom ritmu glavnog grada - moglo bi se reći da je to mikrokozmos bečkog života. Imena poput Café Landtmann ili Café Central poznata su u cijelom svijetu, ali sve bečke kavane živi su prikaz onoga što Beč čini tako posebnim. I to vrijedno putovanja samo zbog njegovih kavana!

Uz širok izbor kava, kolača i međunarodnih novina, bečke kavane poznate su i po svojim mramornim stolovima, stolicama Thonet, stalcima za novine i lusterima. Generacije kreativaca, intelektualaca i pisaca koristile su bečke kavane kao svoje dnevne sobe - ta praksa traje do danas. U tim jedinstvenim kulturnim oazama susreću se, razgovaraju, raspravljaju, čitaju i pišu ili jednostavno čitaju novine.

Svaki posjetitelj tako može dobiti pravi okus bečkog načina života i kulture jednostavnim ispijanjem jedne šalice kave - koju vam tradicionalno donosi na srebrnom pladnju popraćen čašom vode bečkog konobara s karakteristično šarmantnim smislom za humor.

Ukratko: bečka kavana mjesto je gdje se troši kava i vrijeme, ali na računu se nalazi samo kava. Nije ni čudo što je kulturu bečkih kavana UNESCO službeno uvrstio na popis austrijskog nacionalnog popisa nematerijalne kulturne baštine 2011. godine.

 

Več više od 150 godina Julius Meinl duboko je povezan s poviješću Beča i svime što grad čini tako posebnim: mjesto na kojem se njeguju tradicije, besprijekorna usluga i kreativni izraz najvažniji su i kvaliteta je na visokoj cijeni. Kao prva europska profesionalna pržionica kave, iskoristili smo svoju strast prema inovacijama kako bismo uspostavili vrlo uspješnu kulturu kave za tvrtke širom svijeta.

Uloga tvrtke Juliusa Meinl kao predanog ambasadora kulture bečke kavane od 1862. godine također se ogleda u komunikaciji tvrtke. Ponosni smo što je u glavnom gradu Austrije naša međunarodno poznata marka vrhunske kave i čaja i postavili smo za svoju misiju da bečku kulturu prenesemo u svijet.

 

 

Julius Meinl – ponosni ambasador kulture bečke kavane

 
Uživajte u duhu Beča - uz Julius Meinl - tipičnom bečkom kavom

Jedna od naše dvije pržionice i dalje se nalazi u 16. bečkom okrugu, gdje je osnovana 1911. godine. Pržionica je specijalizirana za preradu vrhunskih mješavina arabike klasičnim bečkim postupkom prženja. Ovo je obično srednje do tamno prženje, zapaženo po bogatoj smeđoj boji zrna. Pojačava karakter svake kave, bez obzira na podrijetlo, i naglašava njezine okuse. Bečko prženje vjerojatno je najteža razina prženja koja se može svladati. Ostavite zrna predugo u pržionici i na površini zrna stvorit će se previše ulja, postupak prženja završite samo nekoliko trenutaka prerano i uopće se neće stvoriti ulje.

Niz različitih kava proizvedenih u našoj bečkoj pržionici dostupan je krajnjim potrošačima u sklopu bečke kolekcije i poslovnim klijentima putem linije The Originals.

Svako zrno ima priču

Linija The Originals nazvana je u čast životne priče našeg osnivača. 1862. godine Julius Meinl I. otvorio je svoju prvu trgovinu, u kojoj je prodavao začine, rižu, čaj i zrna zelene kave. U to se vrijeme kava još uvijek prodavala sirova, a zatim se pekla kod kuće u pećnici ili na tavi. Legenda kaže da je u trgovinu u suzama dotrčala sluškinja iz bečkog domaćinstva jer je spalila skupa zrna kave. Tako se rodila ideja pržene kave - Julius Meinl I. lansirao je prženu kavu kao novi proizvod, čime je postavio vrhunski standard kvalitete.

No, njegov sin Julius Meinl II. uistinu je revolucionirao prženje kave. U njegovom novorazvijenom procesu zrna kave više nisu dolazila u kontakt s plinom od ugljena. Za razliku od prethodne metode, zrna kave nisu imala naknadni okus i zadržala su svoju punu, prirodnu aromu. Julius Meinl je prva europska tvrtka za kavu koja je uspostavila ovaj postupak prženja.

Tradicionalni bečki recepti i priče koje pričaju

Bez obzira jeste li profesionalac u pripremi tipične bečke kave, kupac ste u kafiću ili netko tko uživa u kavi kod kuće - neka vas Julius Meinl povede na putovanje kako biste istražili bogatu raznolikost bečkih recepata za kavu.

Od malog "Schwarzera" ili "Braunera" i "Wiener Melangea", pa sve do složenijih "Franziskanera" i "Einspännera", svaki recept za kavu ima svoju priču. Tradicionalni bečki recepti imaju svoj vlastiti šarm i danas su ukusni kao i kad su prvi put stvoreni. Možete početi uživati u njima ovdje i ispijati (virtualni) gutljaj bečkog jedinstvenog duha koji se krije u svakoj šalici Julius Meinl kave .

Podijelite članak