Generalno

Vaša lista novogodišnjih odluka ako želite da postanete pravi coffee štreber u 2022.

Znate da imate naklonost ka kafi, način njene pripreme fascinira vas više nego što to zanima druge ljubitelje kafe i želite da svoj odnos sa kafom podignete na viši nivo u novoj godini.

Zamišljate da ste toliki poznavalac da možete da identifikujete mešavinu jednostavno po mirisu i da možete da  prepoznate različite arome u šoljici?

 

Pa, zamolili smo naše interne stručnjake da sastave listu stvari koje možete da uradite da biste započeli svoj put ka sertifikovanom coffee štreberu (imajte na umu: ovaj vodič vam neće doneti nikakvu vrstu sertifikata, ali će vam pomoći da zaslužite poverenje među zajednicom ljubitelja kafe )

 

 

1. Nahranite svoju radoznalost sa što više informacija o kafi koje možete pronaći

Proizvodni proces koji se krije iza šoljice kafe sastoji se od mnogo koraka, i oni u velikoj meri mogu uticati na ukus kafe.

 

Od mesta gde se uzgaja (uključujući nadmorsku visinu), do načina na koji se suši i tako dalje. Postoji mnogo faktora na putu zrna koji objašnjavaju zašto kafa ima ukus i miris. Ako ste zaista posvećeni razumevanju kafe kao što sommelier razume vino, morate da se obrazujete i naučite sve o kafu koju pijete.

 

Svoj brzi kurs možete započeti učenjem o bitnim stvarima koje biste trebali da znate o zrnu kafe.

 

Nadogradite svoje znanje tako što svaku kafu koju popijete u caffe baru tretirate kao knjigu koju vredi pročitati. Prilikom naručivanja pitajte baristu za informacije o zrnu, mešavini i prženju; ili čak zamolite da vam pokaže ambalažu. Zabeležite  ove detalje, a zatim idite kući i zaronite u beskraj interneta istražujući kako su nastala ta posebna zrna.

 

Evo popisa lekcija koje ćete morati da savladate  (svo znanje koje vam je potrebno pronaći ćete na internetu, uključujući i blog na našoj web stranici):

  • Koja je razlika između svetlog i tamnog prženja?
  • Kako se kafa uzgaja u različitim delovima sveta i kako to utiče na kafu?
  • Koje vrste zrna kafe postoje?

 

 

2. Odreknite se šećera i mleka u kafi

Ako ste osoba koja već pije svoju kafu čistu bez ikakvih dodatnih sastojaka, onda možete preskočiti ovu tačku i čestitati sebi.

 

U međuvremenu, ako svoju kafu obično pijete sa šećerom ili mlekom, onda sigurno imate grimasu na licu dok ovo čitate.

 

Znamo da neće biti lako, ali ako zaista želite da osetite sve arome kafe, moraćete da istančate ukus za čistu crnu kafu. Ako nešto dodate svom napitku, to će samo pomutiti ukus.

 

 

3. Posetite neke degustacije kafe

Osnivač kompanije Julius Meinl je svaki dan započinjao  degustacijom kafe na slepo. Tokom ove degustacije, on je mogao da na slepo identifikuje sve svoje proizvode, ali takođe i proizvode svoje konkurencije. To su predanost i strast koju želite u svom životu ako želite da postanete coffee štreber.

 

Ne predlažemo da započinjete degustacije kafe sa povezom na očima, ali predlažemo da posetite neki od ovakvih događaja.

 

Poznavaoci kafe koji prisustvuju degustacijama bez sumnje sa entuzijazmom dočekuju pridošlice, a sa još više entuzijazma će odgovoriti na sva vaša pitanja. Postoji samo jedna stvar koju mi coffee štreberi volimo više od srkutanja kafe, a to je priča o kafi između ispijanja kafe.

 

Jednostavno pronađite gde se u vašem lokalnom okruženju održavaju degustacije kafe tzv. kapinzi  i zakažite svoj dolazak.

 

 

4. Probajte sve različite vrste kafa  koje postoje

OK, verovatno imate nekoliko omiljenih vrsta kafa koje naručujete u omiljenom kafeu – svako ima svoju srodnu dušu kafe.

 

Ipak, moraćete da probate sve vrste napitaka od kafe i sve mešavine koje postoje ako želite da istrenirate svoja nepca i napravite od njih prave male samuraje koji degustiraju kafu i koji mogu da prepoznaju sve različite arome, od orašastih i čokoladnih do voćnih i cvetnih.

 

Počnite od vrha meni karte (koji verovatno počinje sa Espresom) i spuštajte se na dole, a ako kafić ne nudi sve vrste pića od kafe, pređite u drugi kafić koji ih ima.

 

 

5.  Počnite da se bavite umećem pripremanja kafe kod kuće

Može izgledati prilično konfuzno kada bacite pogled iza šanka na opremu i sve rekvizite koje koriste kafei sa “specialty” kafom u ponudi. Ali upravo to bi trebalo biti na vrhu vaše liste novogodišnjih odluka jer će vam poznavanje opreme otvoriti vrata za magičan svet pripreme kafe.

 

Jer dok zrna utiču na ukus vaše kafe, podjednako utiče i način pripreme.

 

Član porodice Meinl pete generacije, prošlogodišnji predsednik SCA Asocijacije i strastveni ljubitelj kafe, Kristina Majnl, izjavila je – „ne birate vi metod kuvanja zrna, zrno samo bira svoj metod kuvanja“.

 

Ono što ona misli pod ovim je da je proces pokušavanja i usklađivanja prave metode pripreme sa pravim zrnom pola zabave za svakog coffee štrebera, i jedini način da se iz kafe izvuče apsolutno najbolje.

 

Naravno da vam ne preporučujemo da odmah izađete i kupite svu opremu za pripremu kafe koju možete naći na tržištu, umesto toga, počnite sa kupovinom jednog ili dva dela opreme i  širite svoje vidike odatle.

 

Odvojite vreme da temeljno naučite svaki metod pripreme kafe i probate sve različite načine na koji se on može izvesti, a zatim pređite na sledeći.

 

Preporučili bismo da počnete sa najveličanstvenijim I najjednostavnijim metodom od svih, metodom prelivanja.

 

Takođe predlažemo da sebi nabavite French press, jer je ovo još jedan jednostavan i odličan način za pripremu vrhunske kafe.

 

 

 

 

 

 

6. Kupite kvalitetan mlin i vagu za kafu

Mlin je verovatno jedan od najvažnijih alata na vašem putu coffee štrebera. Od suštinskog je značaja da zrna sameljete samo nekoliko trenutaka pre pripreme, da biste sačuvali pravi ukus.

 

Podjednako je važno da ih mlin samelje tačno u odgovarajućoj gramaži potrebnoj za vrstu metode pripreme za koju ste se odlučili.

 

Drugi deo opreme koji će vam trebati je vaga za kafu. Potrebna je velika preciznost kod pripreme kafe i u mnogim situacijama će vam biti potrebna.

 

Želite da saznate više?

Saznajte više o kafi i čaju, njihovoj pripremi i popularnim napitcima na bazi kafe i čaja.

Saznajte više

Podelite članak

Ovo bi Vas isto moglo zanimati

Generalno

Coffee Štreberi 101: 5 načina pripreme kafe koje svaki coffee štreber mora da savlada

26.10.2021

Kada neko naruči “šoljicu kafe” da li u glavi imate gomilu dodatnih pitanja? Svetlo ili tamno pržena kafa? Moka, French Press ili Espresso?

Generalno

Coffee Štreberi 101: Budućnost biljnog mleka u svetu kafe

17.11.2021

Kako sve više osećamo posledice klimatskih promena, naša svest je počela značajno da se menja kao i naši načini ishrane. Nalazimo se usred uzbudljive radikalne zelene revolucije koja utiče na sve aspekte načina na koji proizvodimo, pripremamo i konzumiramo hranu i piće. Ni svet kafe nije izuzetak.

Generalno

Coffee Štreberi 101: 7 osnovnih činjenica o malom smeđem zrnu koje bi svi pravi coffee štreberi trebali da znaju

08.10.2021

Predstavljamo vam prvi članak iz naše serije objava „Coffee Štreberi 101“, u kojima ćemo iz svih mogućih uglova sagledati bitne stvari o nauci i umetnosti kafe.