Generalno

8 načina na koji možete učiniti svoj kafić ili restoran održivijim na način koji će koristiti vašem poslu

Međutim, nije lako znati odakle početi i kako primeniti ekološki prihvatljivije radnje, posebno kada se suočavate sa svakodnevnim izazovima vođenja gastronomskog posla, poput kafića ili restorana. Čujemo te '. Razmišljali smo o tome kako možemo pomoći našim HoReCa partnerima i široj gastronomskoj zajednici širom sveta - da pomognu planeti postavljajući svoja preduzeća na ekološki prihvatljiv način.

Mislimo da je sastavljanje zbirke jednostavnih i praktičnih saveta o tome kako vaš kafić ili restoran učiniti održivijim dobro mesto za početak.

 

Osim toga, ovi saveti vam neće pomoći samo da pomognete planeti, već radite dobre stvari i za svoje poslovanje.

1. Počnite sa kompostiranjem otpada

Ne moramo vam reći - restorani i kafići svakodnevno se suočavaju sa velikom količinom otpada hrane. To je jedna neizbežna realnost ugostiteljskog posla.

 

Ulažući malo truda u postavljanje onoga što vam je potrebno da kompostirate sav taj otpad od hrane, vratiće pozitivnu karmu na vaše poslovanje (a govorimo o konkretno -vidljivim rezultatima karme).

 

Kompostiranje pretvara otpadnu hranu u humus bogat hranjivim stvarima koji možete koristiti u voćnjaku ili bašti u kojima možete uzgajati sopstvene organske, sveže proizvode za vaš restoran.

 

Ako nemate prostora za kompostiranje ili nemate ni voćnjak ni baštu, istražite da li postoji neka organizacija ili domaćinstvo u vašem okruženju koji vam mogu pomoći. Mnogi danas žude za prirodnim đubrivom.

 

Kako ovo koristi vašem poslu?

Organska hrana se sve više ceni i vaši gosti će biti oduševljeni ako hranu pripremate od organskih namirnica koje ste lično uzgajili na  sopstvenom zemljištu bogatom hranjivim materijama.  Možete razmisliti i o pokretanju kolektiva za kompostiranje otpada sa drugim ugostiteljskim objektima u vašem području i zajedno postaviti mesto za kompostiranje. Ovo će takođe dovesti do umrežavanja sa istomišljenicima u vašoj industriji, što može biti dobro za vaš posao.

 

2. Sklopite saradnju sa dobavljačem kafe i čaja koji praktikuju održivost

I ovo je trenutak kada bismo trebali da vam ispričamo sve o našoj održivoj praksi, zar ne? Pa da, mogli bismo, ali radije bismo vas samo pozvali da sami pročitate o tome, pa ćemo nastaviti da širimo pozitivan stav o održivosti.

 

Rad sa dobavljačem toplih napitaka koji ne samo da primenjuje ekološku održivost, već i neguje održivu industriju kafe i čaja, jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti da vaš kafić postane “zeleniji”.

 

Kako ovo koristi vašem poslu?

Potrošači se sve više odlučuju da svoj novac troše na ono što je održivo i ekološki prihvatljivo.

 

Kada ste u mogućnosti da kažete da koristite samo sertifikovanu kafu i čaj od održivog dobavljača to će samo privući posetioce u vaš objekat, pa čak i možda vas razlikovati od konkurencije.

 

📷: © Cemera Photography

 

3. Biorazgradive čaše za poneti ili čaše za višekratnu upotrebu su jedina opcija za kafu ili čaj u pokretu

Vi najbolje poznajete svoje goste, pa biste najbolje znali da li su spremni da počnu da donose svoje omiljene šolje za višekratnu upotrebu za svoj dnevni kapućino. Ohrabrite ih!

 

Već je uobičajena praksa među kafićima u nekim delovima sveta da se gostima nudi podsticaj da to učine nudeći im mali popust ili nešto slično. 

 

Ako mislite da ovo neće odgovarati vašim gostima, pređite na biorazgradive šolje za kafu za poneti kao solidno alternativno rešenje.

 

Kako ovo koristi vašem poslu?

Očigledna korist od toga što vaši kupci donose svoje šolje za višekratnu upotrebu je to što će dramatično smanjiti vaše troškove u šoljicama za poneti.

 

 

4. Redukujte utrošak vode

Voda je resurs koji često uzimamo zdravo za gotovo, međutim, u pitanju  je jedan od najvrednijih resursa (na planeti zemlji ... i za pravljenje kafe).

 

Uvođenjem metoda za uštedu vode i edukacijom vaših zaposlenih o tome kako da to primene u svakodnevnom radu odličan je način za smanjenje "otpada" vode.

 

Kako ovo koristi vašem poslu?

Korišćenje manje vode znači uštedu novca na računu za vodu, što je važno imati na umu jer cena vode raste u većini delova sveta.

 

5. Smanjite potrošnju električne energije

Ono što smo gore predložili u vezi sa otpadom vode odnosi se i na potrošnju električne energije u vašem kafiću ili restoranu.

 

Većina preduzeća uspeva da uštedi mnogo električne energije uvođenjem jednostavnih mera kao što je postavljanje znaka pored izlaza koji podseća poslednju osobu da ugasi svetlo pre izlaska. Jedno odlično polazište za pokretanje inicijative o uštedi električne energije je i "brainstorming" sa vašim timom o različitim načinima uštede električne energije.

 

Takođe možete napraviti veliki pomak na ovom polju odabirom energetski efikasne opreme, aparata i osvetljenja.

 

Kako ovo koristi vašem poslu?

Možete smanjiti troškove računa za električnu energiju unošenjem vrlo jednostavnih izmena u svoje poslovanje.

 

6. Manje štampajte dokumenta

Premeštanje vaših podataka u potpuno digitalni svet znači da ćete voditi tačniju i imati organizovaniju evidenciju poslovanja na dnevnom nivou.  Ovo će vam uštedeti vreme i snagu mozga, smanjićete nepotrebnu "gužvu" na vašem stolu i sačuvaćete neko drvo. 

 

Kako ovo koristi vašem poslu?

Uštedećete novac na kupovinu tabaka papira i uštedećete vreme pri praćenju vašeg poslovanja.

 

 

7. Stupite u kontakt sa inicijativama za održivost i klimatske promene i obrazujte se

Gore navedeni saveti su stvari koje se mogu primeniti svuda,bez izuzetka, međutim, da biste bili sigurni šta zakonski smete da radite na lokalnom nivou, toplo vam preporučujemo da provedete malo vremena u istraživanju i povezivanju sa organizacijama u vašem regionu koje se obave održivim razvojem, sigurni smo da će vam rado pomoći.

 

Možda će čak moći i da vas posavetuju kako možete da osmislite održiviji poslovni model koji funkcioniše za lokalno tržište.

 

U međuvremenu, postoje mnoge stvari koje možete učiniti sa arhitekturom i dizajnom enterijera vašeg kafića ili restorana koji će ga pretvoriti u mesto koje daje prioritet planeti.

 

Kako ovo koristi vašem poslu?

Takvo umrežavanje samo će pospešiti vaše poslovanje dolaskom novih gostiju, a može dovesti i do novih poslovnih mogućnosti. Osim toga, jeste li videli kako uglađeno, moderno i seksi izgledaju nove "eco-friendly" arhitekture i dizajn? To biste mogli biti vi.

 

8. I budite sigurni da ste glasni i ponosni na svoja održiva načela

Trudom da doprinesete boljem i održivijem svetu vodite  računa i o vašoj zajednici, pa nema sumnje da ćete biti voljeni preduzetnik i omiljeno mesto za jelo i piće u vašoj zajednici.

 

Takođe, obaveštavajući ljude kako brinete o našoj planeti i kako unapredjujete svoj kafić ili restoran, širite glas i podstičete druge da učine isto. Što bi naši nastavnici u školi rekli „budite vođa za primer“.

 

Podelite članak

Ovo bi Vas isto moglo zanimati

Generalno

Budućnost kafe leži u porodici

12.08.2021

Da li ste čuli izreku, „možeš da biraš svoje prijatelje, ali ne možeš da biraš svoju porodicu“? Pa, kada vaša porodica preraste u globalni posao sa kafom, to ne mora da važi.