Generalno

Eco Friendly praznici: 24 načina kako da učinite vaš ritual ispijanja kafe ekološki prihvatljivim

Praznična groznica i odbrojavanje do novogodišnje noći su neizostavni ritual za većinu od nas. Volimo razmenu poklona i praznična okupljanja uz obaveznu šoljicu omiljene kafe. A šta mislite da ih učinimo Eco Friendly? Kako da vašu ceremoniju ispijanja kafe učinite ekološki prihvatljivom i da novu godinu započnete malim ali značajnim koracima za zdraviju planetu? Julius Meinl je pripremio 24 mala saveta za vas!

U međuvremenu, kao što smo vam već rekli tokom obeležavanja Medjunarodnog dana kafe, obećavamo vam: Vi samo uživajte u trenutku. Mi ćemo uraditi ostalo.

 

Jer zaista smo posvećeni tome da kafu učinimo boljom, ne samo za vas, već i za buduće generacije.1. Upoznajte svoju kafu i čaj

Upoznajte kafu i čaj koje pijete. Kada god ste u mogućnosti koristite proizvode sa sertifikatima Fair Trade ( pravedna trgovina - bez dečijeg i prinudnog rada, bez diskriminacije, rodna ravnopravnost, adekvatni radni uslovi, sigurna zarada…)  i UTZ ( najveći program za održivi uzgoj kafe i kakaa u svetu koji uključuje dobru poljoprivrednu praksu, bolje prilike za farmere I njihove porodice, bolje upravljanje poljoprivrednim imanjem i očuvanje okoline ). Oni potvrdjuju da su kafa i čaj koje pijete odgovorno proizvedeni.

 

2. 100% biorazgradive kapsule

Odlučite se za 100% biorazgradive kapsule za kafu ( Julius Meinl sa ponosom razvija svoje prve biorazgradive kapsule ) 

3. Održiva pakovanja

Vodite računa o ambalaži u kojoj dolazi vaša kafa. Nije lako napraviti pakovanje za kafu koje je 100% održivo zbog različitih faktora iz sredine i standarda po kojima se ona skladišti kako bi se sačuvao kvalitet zrna i aroma.

Međutim, možete se odlučiti za brendove koji ulažu trud da njihova pakovanja što više učine ekološki prihvatljivim (ako niste znali, Julius Meinl je pionir održivog pakovanja svojih čajeva i radi na tome kada su u pitanju pakovanja kafe).

 

4. Kvalitet naspram kvantiteta

Usvojite mantru – kvalitet naspram kvantiteta – kada je u pitanju vaša potrošnja kafe.

 

5. Akcenat na biljnu osnovu

Smanjite ili zamenite potrošnju mlečnih proizvoda raznim ukusnim biljnim alternativama koje su sada dostupne ( mleko od soje, badema…)


6. Ručna priprema

Počnite da pravite kafu koristeći ručnu metodu kuvanja. Ovo će smanjiti električnu energiju koju koristite. Svako malo pomaže!

 

7. Koristite filtere za višekratnu upotrebu

Nabavite sebi filter za višekratnu upotrebu za bilo koji način pripreme kafe kod kuće. Postoji mnoštvo opcija na tržištu.


8. Merite svoju kafu

Vodite računa o gramaži koja je potrebna za pripremu vašeg napitka i meljite samo onoliko koliko vam je potrebno za vašu dozu. Ovde će vam pomoći dobar set vaga za kafu.

9. Isključite mašinu 

Zagrejte vodu koja vam je potrebna za kafu ili čaj neposredno pre nego što ih napravite. Ako koristite aparat za espreso kod kuće, držite ga isključenim kada ne spremate kafu.

 

10. Probajte Cold Brew

Idite korak dalje i prigrlite divan svet hladne kafe tokom leta. Otkrijte Cold Brew. Nećete morati čak ni da zagrevate vodu za ovu vrstu letnje poslastice.

 

11. Mindset na prvom mestu

Pripremajte kafu pazeći na okolinu - smanjite višak vode i kafe koju koristite.

 

12. Kupujte polovnu opremu

Kupite polovnu opremu za kuvanje kafe. Ima dosta toga dobrog u oglasima i nije uvek neophodno da kupujete novo.

13. Proverite energetsku ocenu

Proverite energetsku ocenu na aparatu za kafu koji razmišljate da nabavite.

 

14. Popravite i reciklirajte

Usput smo zaboravili da naglasimo, ne treba sve jednostavno zameniti kada prestane da radi, već se može i popraviti. Iako se nadamo da nikada nećete doživeti takvu situaciju, ako vaša mašina za kafu prestane da radi, istražite mogućnosti za njenu popravku.

A kada konačno dođe vreme da se pozdravite sa svojim aparatom, pogledajte opcije recikliranja koje se nude u vašem okruženju.

 

15. Redovno čistite vaš aparat za kafu

Održavajte svoju mašinu za kafu čistom na dnevnom nivou, kako biste osigurali da njena funkcija grejanja ostane efikasna i da ne troši nepotrebnu energiju.

 

16. Koristite ekološke proizvode za čišćenje 

Iako ovo možda nije direktno povezano sa ispijanjem kafe, važno je kako ćete počistiti za sobom nakon pripreme vašeg omiljenog napitka - koristite samo ekološke proizvode za čišćenje.

17. Ponovna upotreba i kompost

Ponovo koristite i kompostirajte talog kafe. Ono što uglavnom bacamo nakon pripreme kafe je odlično đubrivo, a neki ljudi talog čak koriste i za omekšavanje mesa! Pronađite na internetu razne druge načine na koje možete koristiti talog kafe i udahnite mu drugi život.

 

18. Tretirajte svoju kafu kako zaslužuje 

Kafa je "diva" i zahteva poseban način na koji treba da se čuva. Preporučujemo da svoju kafu tretirate na pravi način kako biste osigurali da je trošite što je manje moguće. To znači da je treba čuvati u hermetički zatvorenoj i tamnoj posudi, kako bi sačuvala svoje najbolje osobine i kvalitet dok ne dođe vreme da zablista u vašoj šoljici.

 

19. Utičite na druge

Iako ne možete da kontrolišete održivi način rada vašeg omiljenog kafea, možete pokušati da utičete na njih tokom svojih poseta. Pokušajte da ih posavetujete u pravcu ovih saveta koji će svaki kafić učiniti održivijim.

 

20. Konsultujte se sa baristom 

Postavite pitanja svom baristi i uverite se da koriste samo zrno koje se dobija iz održivog uzgoja, kao što je naše u Julius Meinl-u.
21. Pronađite Zero Waste kafić

Potražite kafiće u kojima nema otpada. Nećete verovati ali ima ih sve više.

 

22. Biorazgradive šolje za poneti

Nabavite sebi šoljicu od bambusa za višekratnu upotrebu i nosite je svuda sa sobom. Tražite od osoblja da vam spremi kafu u vašoj omiljenoj šolji. A ako se nađete u kafiću koji služi Julius Meinl kafu, a slučajno ste zaboravili svoju šoljicu, ne brinite se – razvili smo biorazgradivu šolju za kafu koju možete da ponesete.

 

23. Dobra stara kašičica 

Nemojte koristiti nijedan mešač za jednokratnu upotrebu u vašem voljenom kafiću (da, čak ni drvene!). Bez otpada kada je u pitanju ono sa čime mešate kafu, tako što ćete zatražiti običnu metalnu kašičicu.

 

24. Budite zagovornik promena 

Postanite zagovornik promena. Bilo da se radi o ćaskanju sa prijateljima ili kada naručujete kafu u lokalnom kafiću – širite svest o održivosti i savete kako da kafu učinite održivijom.
Kontakt

Saznajte više o kafi i čaju, načinima njihove pripreme i novim receptima

Kontaktirajte nas

Podelite članak

Ovo bi Vas isto moglo zanimati

Generalno

9 ideja šta pokloniti coffee štreberima za novogodišnje praz

29.11.2021

Svi imamo bar jednu osobu u našim životima koja je toliko opsednuta kafom da nosi majicu sa natpisom poput: „Kafa mi treba samo 7 dana u nedelji". Takve osobe nisu samo zaljubljene u kafu, već i u način njene pripreme. Kafa je deo onoga što oni jesu.