Международни

Вашият списък с новогодишни решения, ако искате да станете истински маниак на кафето през 2023 г

И така, знаете, че изпитвате привързаност и очарование към кафето, което надхвърля обикновения консуматор на кафе, и искате да изведете връзката си с него на следващото ниво през новата година.

Представяте си, че сте такъв познавач, че можете да определите смес просто като я помиришете и да различните фини вкусове в чаша?

 

Е, ние помолихме нашите експерти да съставят списък с неща, които можете да направите, за да започнете да обогатявате общата си кафе култура (Моля, имайте предвид: това ръководство няма да ви спечели никакъв вид сертификат, но ще спечелете много приятелски спорове)

 

 

1. Нахранете любопитството си към кафето с възможно най-много информация, която можете да намерите

 

Производственият процес зад чаша кафе се състои от много стъпки и тези стъпки могат да повлияят на вкуса на кафето.

 

От това къде е отгледано (включително на каква надморска височина) до това как е изсушено и т.н. Има много фактори по пътя на зърното, които обясняват защо кафето има такъв вкус и мирис. Ако наистина сте посветени на разбирането на кафето, както сомелиерът разбира виното, трябва да се образовате за историята зад кафето, което пиете.

 

Можете да започнете интензивния си курс, като научите всичко, което трябва да знаете за едно кафе на зърна.

 

След това можете да продължите това, като се отнасяте към всяко кафе, което пиете в кафене, като към книга, която си струва да бъде прочетена. Когато поръчвате, попитайте сервитьора или баристата за информация относно кафето, бленда и печенето; може дори да ги помолите да ви покажат опаковката. Вземете си бележки за тези подробности и след това се приберете вкъщи и се потопете в бездната на интернет, за да проучите как се е появила този конкретен бленд кафе. 

 

Ето списък с неща, които трябва да проверите, за да започнете:

  • Каква е разликата между светло и тъмно печено?
  • Как се отглежда кафе в различни части на света и как това се отразява на кафето?
  • Какви са различните видове кафе на зърна?

 

 

2. Откажете се от захарта и млякото в кафето си

 

Ако сте човек, който вече пие кафето си чисто без никакви допълнителни съставки, тогава можете да пропуснете тази точка и да се потупате по гърба.

 

Междувременно, ако пиете кафето си обикновено със захар или мляко (на растителна основа или друго), тогава можем да си представим, че има гримаса на лицето ви, докато четете това.

 

Знаем, че няма да е лесно, но ако наистина искате да оцените всички деликатни вкусове на кафето, ще трябва да придобиете вкус към чисто черно кафе. Ако добавите нещо към напитката си, това само обърква вкуса.

 

 

 

 

3. Посетете някои сесии за дегустация на кафе

Основателят на Julius Meinl започваше всеки ден със сляпа дегустация. По време на тази дегустация той идентифицираше всичките си продукти, заедно с тези на конкурентите си. Това е отдадеността и страстта, които искате в живота си, ако искате да станете истински кафе експерт.

Не ви предлагаме да започнете пиенето на кафе със завързани очи, но ви предлагаме да разгледате едно от тези събития.

 

Ценителите на кафето, които посещават кафе дегустации, без съмнение ентусиазирано приветстват новодошлите и още по-ентусиазирано ще отговорят на всички въпроси, които може да имате. Има само едно нещо, което ние, маниаците на кафето, обичаме повече от дегустирането и това е да говорим за кафе между отпиването на една напитка.

Просто потърсете какви дегустации се провеждат във вашия район.

 

 

4. Опитайте всеки различен вид кафе напитка, която съществува

Добре, вероятно имате няколко любими вида кафе, когато става въпрос за поръчка от местното кафене – всеки има своята  сродна кафе душа.

 

Независимо от това, ще трябва да опитате всеки вид кафе и блендове, които съществуват, ако възнамерявате да обучите вкусовите си рецептори да се превърнат в малки самураи, дегустиращи кафе, които могат да усетят всички различни вкусове: от орехов до шоколадов, плодов и флорален.

 

Започнете от първата кафе напитка в менюто (която вероятно е еспресо) и продължете надолу, ако не предлагат всички видове кафе напитки там, преминете към друго кафене, което ги предлага.

 

5.   Започнете да се занимавате с тъмните изкуства на приготвянето на кафе у дома

Може да бъде доста зашеметяващо, когато хвърлите поглед върху рафтовете на всички принадлежности във всяко специализирано кафене в наши дни. Въпреки това, едно нещо, което трябва да бъде на върха на вашия списък с решения за нова година, е да се потопите в света, който цялото това оборудване отваря.

 

Докато зърната влияят на вкуса на вашето кафе, също толкова влияе и методът на приготвяне.

 

Член на семейство Meinl от 5-то поколение, бивш президент на Specialty Coffee Association и запален почитател на кафето, Кристина Майнл, веднъж беше цитирана да казва – „вие не избирате метода на приготвяне на зърната, зърното избира своя метод на приготвяне.“

 

Това, което тя има предвид с това, е че част от процеса на изпробване и съпоставяне на правилния метод на приготвяне с правилните зърна е половината от забавлението да си кафе експерт и е единственият начин да извлечеш най-доброто от него.

 

Не ви препоръчваме да излезете и да закупите цялото оборудване за приготвяне на кафе на пазара веднага, но вместо това започнете с закупуването на една или две части от оборудване и разширете хоризонтите си оттам.

 

Отделете време, за да научите как да изпълнявате всеки метод на приготвяне по различните начини, по които може да се направи, и след това преминете към следващия.

 

Бихме препоръчали да започнете с най-простия от всички тях, метода на варене с Кубинска кафеварка.


Предлагаме също така да си вземете Френска преса, тъй като това е друг прост и чудесен начин за приготвяне на превъзходно кафе.

 


 

 

 

 

6. Купете качествена мелачка и везна за кафе

Мелачата е може би един от най-важните инструменти, който трябва да имате. От съществено значение е да смилате зърната само няколко минути преди приготвяне, за да запазите вкуса, с който са се родили.

 

Също толкова важно е мелачката да смели зърната с правилната консистенция, необходима за типа метод на приготвяне, който предприемате.

 

Второто оборудване, от което се нуждаете, е везна за кафе. Има много прецизност в овладяването на кафето и следователно има много моменти, когато ще трябва да претеглите количеството кафе, което варите до грам.

 

Интересувате ли се да научите повече?

Прочетете повече за кафето и чая, тяхното приготвяне и популярните напитки на базата на кафе и чай.

Вижте повече

Споделете статия

Това също може да ви заинтересува

Международни

101 любопитни факти за кафето: 3-те метода за приготвяне, ко

05.10.2021

Когато някой поиска „чаша кафе“, главата ви изпълва ли се последващи въпроси? Късо или дълго? Еспресо или Капучино? От Кубинска кафеварка или Френска преса?

Международни

101 любопитни факти за кафето: Бъдещето на растителното мляк

28.10.2021

Тъй като човешката раса се събуди за кризата на изменението на климата, диетите ни започнаха драстично да се променят. Ние сме в средата на вълнуваща радикална зелена революция, която оказва влияние върху всички аспекти на начина, по който създаваме и консумираме храна и напитки. И светът на кафето не прави изключение.

Международни

101 любопитни факти за кафето: 7 основни факта за малкото ка

05.10.2021

Представяме ви първата част от нашата поредица от публикации, „Любопитни факти за кафето 101“, поредица от публикации, в които ще се занимаваме с науката и изкуството на кафето от всеки възможен ъгъл.