Általános

Tényleg megszűnhet az Arabica kávé? A fenntarthatóság, avagy a tudatos döntés fontossága

A felelősen gondolkodó embereknek egyre inkább a hasonlóan gondolkodó cégekben van bizalmuk. Sajnos roham léptekben haladunk egy ökológiai világválság felé, ami nem egy divatos frázis durrogtatás, hanem tény. Hatalmas felelősség hárul a világ több országában is érdekelt cégekre, vállalatokra. Amellett, hogy sokszínű világunk megőrzésével a jövő generációjának életéért is felelősek vagyunk, a saját jelenlegi életünk is átalakulhat.

A világ fejlett országaiban jólétben, kényelemben élnek az emberek. Mindennapjaik részévé váltak a kulináris élvezetek. Teljes természetességgel vonultak be az életünkbe a prémium kategóriájú ételek és italok.

Ha csak egy saját napunk kezdetére gondolunk, mit látunk? Reggel megisszuk a finom teánkat, vagy kávénkat, reggelizünk és indulhat a nap. 

Na, de meddig folytathatjuk ezt a reggeli szertartást? 

Szomorúan olvastam, hogy ha ilyen ütemben folytatódik a felmelegedés, a globális éghajlatváltozás hatására a jelenleg rendelkezésre álló termőföldek nagy része alkalmatlan lesz kávétermesztésre. A kávécserjéket magasabban fekvő területekre kell ültetni. Ezzel veszélyeztetik az eddig érintetlen erdős területeket és az ott élő ökoszisztémát. Még annak ellenére is, hogy a kávécserje alapvetően az árnyékos területeket kedveli, elkerülhetetlenné válhat, hogy a termelő gazdák újabb és újabb erdőirtást hajtsanak végre.

2080-ra teljesen eltűnhet az érzékenyebb, igényesebb fajta, a Coffea Arabica, de talán ennél is szomorúbb, hogy a fejlődő országokban sok millió, a kávétermesztésből, feldolgozásból élő ember megélhetése kerül veszélybe. 

Na de mi is az a fenntarthatóság? A fenntarthatóság fogalma 1987-ben indult útjára, amikor az ENSZ a fenntartható fejlődést – melyet azóta leegyszerűsítve fenntarthatóságnak is nevezünk – a következőképpen definiálta: fejlődés, amely „anélkül elégíti ki a jelen szükségleteit, hogy veszélyeztetné a jövő generációk lehetőségét saját igényeik kielégítésére”. Leegyszerűsítve olyan eszközök és megoldások megtalálása és alkalmazása, amelyekkel a társadalom és a környezet egyaránt jól jár. Egy felelős vállalat ma már nem létezhet fenntarthatósági stratégia nélkül és nem engedheti meg magának, hogy működése során ne vegye figyelembe a fenntarthatósági szempontokat, de hétköznapi életünkben is, egyszerű fogyasztóként is gondolkodhatunk a fenntarthatóság jegyében.

Hogyan kapcsolódhat ez termék és fogyasztó viszonyában?  Tudatosan válasszunk azon minőségi termékekből, amelyekről tudjuk, hogy a forgalmazó elkötelezett a fenntarthatóság mellett.

Nem szeretnék egy sivár jövőképet erősíteni senkiben, ezért most inkább arra gondolok, hogy vannak követendő, jobbító törekvések és ennek tudatában élvezettel elkortyolgatok egy Julius Manco Cápac BIO FAIRTRADE kávét, amíg még tehetem.

Cikk megosztása