Международни

101 любопитни факти за кафето: 3-те метода за приготвяне, които всеки любител на кафето трябва да овладее

Когато някой поиска „чаша кафе“, главата ви изпълва ли се последващи въпроси? Късо или дълго? Еспресо или Капучино? От Кубинска кафеварка или Френска преса?

Да и ние сме като вас и тази втора част от поредица Любопитни факти за кафето 101 е за вас.

 

Вие сте толкова страстен любител на кафето, че само една чаша може да означава толкова много неща, а какво ще е кафето в нея, до голяма степен се определя от метода на приготвяне, който използвате.

 

Ето 5 от най-популярните метода за приготвяне:

 

1. Кубинска кафеварка

Методът за приготвяне на кафе с Кубинска кафеварка е като по-нежната версия на метода за еспресо. По-нежно към кафето, т.е.

 

Подобно на еспресо машината, налягането на парата изтласква водата през вашето идеално смляно кафе , но при много по-ниско налягане. Това обаче не означава, че вкусовете са нежни. Напротив, кафето е с дързък вкус. Може да му липсва крема, с която идва еспресото, но това е чудесна алтернатива, когато жадувате за силно кафе, но не можете да се доберете до голяма, скъпа еспресо  машина.

 

Нашите съвети за приготвяне на кафе с Кубинска кафеварка:

 • напълнете кафеварката си с гореща вода вместо студена
 • свалете я от котлона, след като варенето е почти готово (когато чуете онзи красив звук на кафето, бълбукащо до върха)
 • сервирайте в чаша веднага след приготвянето, за да избегнете изгаряне

 

 

2. Френска преса

Френската преса е великолепно изобретение, като се има предвид нейната простота – чаша с бутало/филтър в нея, която отделя смляното кафе от водата, докато тя бавно се изтласква надолу. Също така е красив процес, който може да наблюдавате, нали?

 

Както може би се досещате, това е френско изобретение от 1800-те.

 

Подготовката е толкова проста, колкото изглежда (тоест, ако смилате кафето си правилно) – изсипете гореща вода върху смляното кафе и го оставете да се накисне за 3 до 5 минути и след това започнете да потапяте (но го правете бавно, упражнявайки стабилен натиск по пътя надолу).

 

Това е един универсален метод за приготвяне. Правенето на леки промени може да осигури много различни вкусове, а тайната е в едрината на смилането. Уверете се, че имате средна степен на смилането, тъй като много едро смилането ще запуши филтъра, а финото ще се озове във вашата чаша, преминавайки през филтъра. 

 

Нашите съвети при приготвянето на кафе с Френска преса:

 • използвайте грубо смилане
 • накиснете между 3 до 5 минути
 • сервирайте веднага след като приготвите кафето

   

   

 

3.  Еспресо

Това е най-често срещаният начин, по който вашето кафе се приготвя в заведение, но малцина се впускат в този метод у дома, тъй като изисква огромна, скъпа машина, за да се  направи правилно.

 

Гореща вода под високо налягане преминава през доза от компактно фино смляно кафе в порта-филтър (ръкохвадка). От това получавате интензивно концентрирано кафе с много тяло и вкус.

 

Нашите съвети за приготвяне на кафе Еспресо 

 • настроите точната едрина на смилане 
 • настроите точния грам на смилане 
 • екстракцията трябва да продължи между 20 и 30 секунди
 • препоръчителното съотношение е 1:2 (една част смляно кафе се равнява на два пъти еспресо)

   

   

 

Познайте нивото смилане

Както бе споменато по-горе, нивото на смилане на вашето кафе влияе върху вкуса и трябва да го коригирате според предпочитания от вас метод на приготвяне. Събрахме тази инфографика за това как да получите перфектния баланс за вашите предпочитания.

 

Интересно ли ви е? Имате въпроси?

Вие и вашият екип можете да се насладите на обучения за приготвяне на кафе, настройка на мелачката, приготвяне на млечна пяна и как да създавате напитки на основата на кафе.

Свържете се с нас

Споделете статия

Това също може да ви заинтересува

Международни

101 любопитни факти за кафето: Бъдещето на растителното мляк

28.10.2021

Тъй като човешката раса се събуди за кризата на изменението на климата, диетите ни започнаха драстично да се променят. Ние сме в средата на вълнуваща радикална зелена революция, която оказва влияние върху всички аспекти на начина, по който създаваме и консумираме храна и напитки. И светът на кафето не прави изключение.

Международни

101 любопитни факти за кафето: 7 основни факта за малкото ка

05.10.2021

Представяме ви първата част от нашата поредица от публикации, „Любопитни факти за кафето 101“, поредица от публикации, в които ще се занимаваме с науката и изкуството на кафето от всеки възможен ъгъл.