Globalne vijesti

Coffee štreberi 101: 5 načina pripreme kave koje svaki coffee štreber mora savladati

Kada netko naruči šalicu kave na pamet vam padne niz različitih pitanja, zar ne? Lagano ili jako pržena kava? Moka ili French Press?

Da, razumijemo se… Ova druga u nizu objava Coffee štreberi stvorena je za vas.

 

Toliko ste duboko u priči o kavi da i sami spomen “šalice kave” znači toliko toga. A kakva će kava biti u velikoj mjeri ovisi o samom načinu pripreme.

 

Ovdje smo ukratko opisali 5 najpopularnijih načina pripreme kave:

 

 

1. Moka

Način pripreme kave u moka vrču je nježna verzija espressa. Nježniji način za samu kavu. No toliko o nježnosti.

 

Kao i kod aparata za espresso, tlak pare potiskuje vodu kroz vašu savršeno mljevenu kavu, ali pod znatno nižim tlakom. Međutim, to ne znači da su okusi nježni. Naprotiv, moka kava odvažnog je okusa. Možda joj nedostaje krema s kojom dolazi espresso, ali to je izvrsna alternativa kada žudite za jakom kavom, a ne možete do velikog, skupog aparata za espresso.

 

Naši savjeti za pripremu moka kave:

 • napunite moka vrč toplom vodom umjesto hladnom vodom
 • maknite moka vrč s vatre kada je kuhanje skoro gotovo (kad čujete onaj prekrasan zvuk kako kava kipi iz donjeg pretinca u gornji)
 • poslužite u šalici čim je kava skuhana kako ne bi zagorila u moka vrču

 

 

2. French Press

French Press veličanstven je izum uzevši u obzir njegovu jednostavnost – čini ga stakleni vrč s klipom/filterom u sebi koji odvaja mljevenu kavu od vode koji se polako gura prema dolje. Jednostavno i lijepo za gledati, zar ne?

 

Kao što ste možda pretpostavili, radi se o francuskom izumu iz 1800-ih.

 

Priprema je jednostavna kao što i izgleda (ako pravilno sameljete kavu) - mljevenu kavu prelijte vrućom vodom i ostavite da stoji 3 do 5 minuta, a zatim pustite da poniranje filtera počne (ali idite polako, pritom stalno pritiskajući klip s filterom prema dolje).

 

Ovo je jedan slojevit način kuhanja. Laganim prilagodbama možete dobiti vrlo različite okuse, a tajna je u mljevenju kave. Pobrinite se da imate umjereno grubo mljevenu kavu jer će vrlo grubo mljevenja kava začepiti vaš filter, a fino mljevena kava završit će u vašem napitku jer će kava proći kroz filter. Te podmukle male mrvice kave!

 

Naš savjet za pripremu French Press kave:

 • upotrijebite grubo mljevenu kavu
 • natapajte između 3 do 5 minuta
 • poslužite odmah nakon što se natapanje završi

   

   

 

3. V60 metoda (prelijevanje)

Način pripreme kave V60 može izgledati kao znanstveni projekt, no ne smijete dopustiti da vas naizgled zahtjevan V60 zastraši.

Ovo je klasik ručne pripreme kave koji – ukoliko se dobro radi - isporučuje kavu nježnog okusa izuzetno ugodnog vašem nepcu.


Ovaj način pripreme uključuje V60 pour over, filter i stakleni vrč / dekanter.

 

Prvo sameljite i izvažite kavu. Premda je dobro koristiti vagu za sve načine pripreme kave na ovom popisu, ona će vam biti osobito potreba pri pripremi kave uz V60. Bit ćete si zahvalni što ste vježbali preciznost kad otkrijete svu ljepotu i čar konačnog rezultata.

 

Stavite papirnati filter na vrh V60 i dodajte kavu koju ste samljeli do savršenstva (preporučujemo da navlažite papir, filter i stakleni vrč / dekanter prije dodavanja kave). Zatim kavu rotirajućim pokretom prelijete izmjerenom količinom vode i pričekajte dok kroz mljevenu kavu i filter ne prođe sva tekućina i slije su u stakleni vrč / dekanter.

 

Priprema kave uz V60 je postupak koji zahtijeva strpljenje i preciznost da biste uspjeli. Morate izmjeriti količinu vode i kave koju u više navrata dodajete tijekom cijelog procesa i morate dopustiti kavi da se slegne između dolijevanja vode.

 

Međutim, na kraju ćete biti nagrađeni kavom s prekrasno kompleksnim okusima.

 

Naš savjet za pripremu V60 pour over kave:

 • odlučite se za lagano prženu kavu
 • razina mljevenja kave trebala bi se usporediti sa veličinom zrna smeđeg šećera
 • što se tiče "cvjetanja" (blooming) - dodajte malo vode i pričekajte 30-40 sekundi; dodajte ostatak vode i pričekajte još 50 sekundi. Neka cvjeta najduže do 1 minute i 30 sekundi
 • nakon što završite s cvjetanjem, ljuljajte svoj V60 u smjeru istok-zapad / desno-lijevo, a zatim sjever-jug / gore-dolje. Učinite to tri puta. To će stvoriti ravnomjernu i ravnu strukturu kave na vrhu. Imajte na umu: svaki gram kave upit će 2 grama vode. Budite vrlo precizni s dozama.

   

   

 

4.  Espresso

Ovo je najčešći način pripreme kave u caffe barovima, međutim, rijetki se upuštaju u ovaj način pripreme kave kod kuće jer za to treba veliki, skupi espresso aparat.

 

Vruća voda pod visokim tlakom prolazi kroz sloj kompaktne fino mljevene kave u porta-filteru. Na taj način dobivate kratku intenzivnu koncentriranu kavu, punog tijela i okusa.

 

Naš savjet u pripremi espresso kave:

 • neka razina mljevenja bude fina
 • ravnomjerno rasporedite mljevenu kavu u portafilter i dobro tampirajte
 • ekstrakcija bi trebala trajati između 20 i 30 sekundi
 • preporučeni omjer je 1:2 (omjer mljevene kave u odnosu na dobiveni napitak, npr. od 8g mljevene kave dobijemo 16g napitka)

   

   

 

5. Aeropress

Ovaj način pripreme kave pojavio se tek 2005. kada je Alan Adler, profesor sa Stanforda, smislio napravu za priprrmeu kave - Aeropress.

 

Ljubitelj kave Adler htio je pronaći način za pripremu kave s odličnom aromom, bez kiselosti i gorčine - i tako je nastao Aeropress. Prvenstva u Aeropressu postala su poznata, a ovaj način pripreme kave postao je kultni favorit. Možda je razlog to što je Aeropress jedan od najdelikatnijih načina pripreme!

 

Kavoznalci diljem svijeta eksperimentiraju s različitim temperaturama, razinom mljevenja kave i različitim metodama za pripremu savršenog Aeropress napitka.

 

Osim što ima zanimljivu priču o podrijetlu, Aeropress proizvodi i izvrsnu šalicu kave niske kiselosti.

 

Stavite mljevenu kavu u Aeropress s vrućom vodom, a zatim klipom gurnite zarobljeni zrak prema dolje u komoru za pripremu kave. Tlak zraka tjera vodu kroz kavu i papirnati filter u vašu šalicu.


Ljepota ovog malog uređaja je u tome što mu je potrebno vrlo malo čišćenja i relativno je jednostavan za upotrebu. I uz to priprema izvrsnu kavu!

 

Naš savjet u pripremi Aeropress kave:

 • koristite obrnutu metodu - okrenite Aeropress naopako i uronite talog kave u vodu na duže vrijeme
 • idealno vrijeme pripreme treba biti između 2 i 3 minute
 • isprobajte alternativni način pripreme - pripremite kavu Aeropress i dodajte joj vruće vode

 

Saznajte idealnu razinu mljevenja kave

Kao što je gore navedeno, razina mljevenja kave utječe na okus i trebali biste ga prilagoditi željenom načinu kuhanja kave. Napravili smo ovu infografiku kako biste odabrali idealno mljevenu mješavinu kave prema željenom načinu kuhanja.

 

 

Podijelite članak

Ovo bi Vas isto moglo zanimati

Globalne vijesti

Coffee štreberi 101: 7 osnovnih činjenica o malom smeđem zrn

05.10.2021

Predstavljamo prvi dio našeg serijala postova "Coffee štreberi 101", kojima ćemo iz svih mogućih kutova razmotriti znanost i umjetnost o kavi.