Международни

101 любопитни факти за кафето: Бъдещето на растителното мляко в света на кафето

Тъй като човешката раса се събуди за кризата на изменението на климата, диетите ни започнаха драстично да се променят. Ние сме в средата на вълнуваща радикална зелена революция, която оказва влияние върху всички аспекти на начина, по който създаваме и консумираме храна и напитки. И светът на кафето не прави изключение.

Стремително нарастващата популярност на заместването на млечни продукти с млека на растителна основа (или напитки на растителна основа, ако искаме да сме точни) е един от основните моменти, променящи играта.

Не само възходът на веганството и поведението на хората при потребление стават все по-екологични, което води до използването на овесено, бадемово и соево мляко във все повече и повече  кафенетата.

Популацията на хората с непоносимост към лактоза (също и осъзнаването, че има такова състояние) се е увеличила драстично през последните години, което е довело до много хора, които се отказват от мляко.

 

Междувременно млеката на растителна основа вече не са само млечна алтернатива, родена от необходимост, но сега се превръщат в предпочитание за мнозина, които просто харесват вкуса. Високото съдържание на минерали и витамини, които те съдържат, също обръща тези, които се стремят към здравословен начин на живот.

 

Тъй като поръчките за капучино с овесено мляко се увеличават с всеки изминал ден в кафенетата по света, решихме да разгледаме внимателно бъдещите тенденции, за които да внимавате с растителното мляко в света на кафето. Следващите развития, които предвиждаме да се случат, са вдъхновени от нашите разговори с кафе експерти и баристи, които са на предната линия на тази революция.


 

 

Кафето ще продължи да допринася за увеличаването на популярността на растителните млека

С изключение на вегани, обсебени от здравословни проблеми и хора с непоносимост към лактоза, една от първите ситуации, в които много хора се сблъскват с млека на растителна основа, е в някое модерно кафене, което се стреми да е в крак с модата. 

 

Помислете за това – напитките на растителна основа винаги се намират далеч от обикновеното мляко в супермаркета и има много малко други опции освен в кафене, където се сблъсквате с някой, който ви пита – „обикновено мляко или соево?“

 

Светът на кафето подхранва популяризирането на млека на растителна основа и това без съмнение ще продължи в близко бъдеще.

 

Все повече и повече хора ще преминат към млека на растителна основа

Тенденциите показват, че потребителите все повече вземат устойчиви и екологични решения.

 

Цифрите, публикувани от глобалната компания за пазарни проучвания Euromonitor International, разкриват, че млечните алтернативи са най-бързо развиващата се категория в индустрията за млечни продукти и алтернативи, на стойност 10 милиарда USD в световен мащаб, което е увеличение от 16% през 2020-2021 г.

 

Този прочит на числа може да доведе само до едно заключение – че тази тенденция ще продължи и най-вероятно ще експлодира през следващите години.

 

 

 

Млякото на растителна основа става все по-добро за баристите, а марките стават все по-добри

Всеки бариста би ви казал, че разпенването на соево мляко преди изобщо не е било забавно, когато го сравнявате с копринено гладките текстури, които можете да създадете с краве мляко.

 

Въпреки това, повечето марки в бизнеса с млека на растителна основа пуснаха някакво „бариста издание“ на своите напитки през последните няколко години, с което е много по-добре да работят професионалистите зад кафе машината.

 

Междувременно качеството без съмнение ще продължи да се подобрява с навлизането на повече играчи на пазара. Това може да означава само добри неща за нас, които обичаме да правим арт лате в нашата млечна пяна.

 

Освен това, тъй като на пазара навлиза повече конкуренция, тъй като търсенето се увеличава, все повече марки се появяват и карат млеката на растителна основа да изглеждат готини чрез точков маркетинг и брандиране. Това несъмнено ще доведе до повече хора, които ще преминат, просто защото пиенето на растително мляко изглежда по-готино.

 

(Евентуално) нови видове млека на растителна основа ще излязат на пазара

Досега най-популярните алтернативи на млякото са овесеното, бадемовото и соевото мляко. Въпреки това, поради разширяването на пазара и предизвикателствата, с които се сблъскват при производството на тези млечни сортове на растителна основа, се правят много изследвания, за да се открие следващото голямо нещо.

 

Според проучването на Euromonitor през следващите няколко години фокусът вероятно ще остане върху изследването на допълнителни съставки като грах, нахут и боб, поради високото им ниво на протеин.

 

Заложили сме и на разработването на растително мляко, което ще по-малко свързано със съставката и повече с опита да наподобява вкуса и текстурата на кравето мляко.

 

Допълнителната такса за растително мляко във вашето кафе най-вероятно ще отпадне.

Тъй като все повече от общността на любителите на кафето избират млека на растителна основа в кафето си, това ще стане по-малко новост, за която трябва да се плаща допълнително.

 

Плюс това, тъй като повече марки млека на растителна основа навлизат на пазара, цените също трябва да паднат, което на теория трябва да означава, че допълнителната такса трябва да изчезне.

 

 

Може да се появят нови кафе творения, които специално допълват млека на растителна основа

Смятаме, че това може да е така повече, когато става дума за летни кафе напитки.

 

В днешно време в социалните медии всяко лято се появяват нови тенденции за кафе и ние прогнозираме, че през следващите години ще се появи рецепта, вдъхновена от ароматите на млека на растителна основа.

 

Междувременно, възможно ли е да се правят определени напитки, които вървят добре с ядково соево мляко? Е, кой знае?! Вероятно никой не е мислил, че някой професор от Станфорд ще създаде изобретение за приготвяне на кафе, наречено Aeropress, което печели култови последователи. Всичко е възможно, нали?

 

Coffees being made at home will also contain more and more plant-based milks

 

We recommend that people make the switch to an alternative to dairy milk if they don’t feels it compromises the taste of how they like their coffee.

 

This recommendation is based on the facts when looking at the environmental impact of cow milk production.

 

Also, we recommend you opt for the alternative milk that is produced, processed and packaged regionally.

 

Интересувате ли се да научите повече?

Вие и вашият екип можете да се насладите на обучения за приготвяне на кафе, настройка на мелачка, приготвяне на перфектната млечна пяна и как да създавате напитки на основата на кафе.

Свържете се с нас

Споделете статия

Това също може да ви заинтересува

Международни

101 любопитни факти за кафето: 3-те метода за приготвяне, ко

05.10.2021

Когато някой поиска „чаша кафе“, главата ви изпълва ли се последващи въпроси? Късо или дълго? Еспресо или Капучино? От Кубинска кафеварка или Френска преса?

Международни

101 любопитни факти за кафето: 7 основни факта за малкото ка

05.10.2021

Представяме ви първата част от нашата поредица от публикации, „Любопитни факти за кафето 101“, поредица от публикации, в които ще се занимаваме с науката и изкуството на кафето от всеки възможен ъгъл.