General

Experți în prepararea cafelei: viitorul laptelui pe bază de plante în lumea cafelei

Odată ce rasa umană s-a lovit de criza schimbărilor climatice, dietele noastre au început să se schimbe dramatic. Ne aflăm în mijlocul unei revoluții verzi radicale și captivante, care influențează toate ramurile industriei alimentare în care creăm și consumăm alimente și băuturi. Și lumea cafelei nu face excepție.

Popularitatea în creștere vertiginoasă în înlocuirea laptelui de origine animală cu laptele pe bază de plante (sau băuturi pe bază de plante, dacă vrem să fim exacți) este una dintre cele mai importante schimbări actuale.

 

Nu doar creșterea curentului vegan, ci și modificarea comportamentului de consum al oamenilor, care devine mai ecologic, duce la aprovizionarea a tot mai multor cafenele cu lapte de ovăz, migdale și soia. Numărul persoanelor cu intoleranță la lactoză (și conștientizarea că există o astfel de afecțiune) a crescut dramatic în ultimii ani, ceea ce a dus la scaderea consumului de lapte.

 

Între timp, laptele pe bază de plante nu mai este doar o alternativă apărută din necesitate, ci devine acum o preferință pentru mulți cărora le place pur și simplu gustul. Conținutul ridicat de minerale și vitamine pe care îl conține îi atrage spre consum și pe cei care se străduiesc să aibă un stil de viață sănătos

 

Pe măsură ce comenzile pentru un cappuccino cu lapte de ovăz cresc pe zi ce trece în cafenelele din întreaga lume, ne-am gândit să aruncăm o privire atentă asupra tendințelor viitoare a prezenței laptelui vegetal în lumea cafelei. Următoarele evoluții pe care le prevedem că se vor întâmpla sunt inspirate din conversațiile noastre cu experți în cafea și diverși barista, care se află în linia întâi a acestei schimbări.

 

 

Cafeaua va continua să contribuie la creșterea popularității laptelui pe bază de plante

Una dintre primele situații în care mulți oameni experimentează laptele vegetal este într-o cafenea la modă.

 

Gândește-te la asta – băuturile pe bază de plante sunt întotdeauna amplasate departe de laptele obișnuit într-un supermarket și există foarte puține alte scenarii în afară de o cafenea, unde cineva te întreabă – „lapte obișnuit sau soia?''

Lumea cafelei alimentează popularizarea laptelui pe bază de plante și acest lucru va continua, fără îndoială, în viitorul apropiat.

 

Tot mai mulți oameni vor fi convertiți spre a consuma lapte pe bază de plante

Din ce în ce mai mulți consumatori iau decizii durabile și ecologice.

 

Cifrele publicate de compania globală de cercetare a pieței, Euromonitor International, dezvăluie că alternativele de lapte reprezintă categoria cu cea mai rapidă creștere în industria produselor lactate și a alternativelor, în valoare de 10 miliarde de dolari la nivel global, o creștere de 16% în 2020-2021.

Aceste cifre pot duce doar la o singură concluzie - că această tendință va continua și, cel mai probabil, va exploda în următorii ani.

 

Laptele pe bază de plante devine din ce în ce mai bun pentru barista, iar mărcile de lapte consacrate își pierd poziția de top

Oricare barista ți-ar spune că spumarea laptelui de soia nu pare deloc distractivă atunci când o compari cu rezultatul unor texturi netede și mătăsoase pe care le-ai pute crea cu laptele de vacă.

 

Cu toate acestea, majoritatea mărcilor din domeniul laptelui pe bază de plante au lansat un fel de „ediție barista” a acestor băuturi, cu care este mult mai ușor de lucrat pentru profesioniștii din spatele aparatului de cafea.

 

Calitatea se va îmbunătăți fără îndoială pe măsură ce mai mulți jucători vor intra pe piață. Acest lucru poate însemna doar lucruri bune pentru noi, care iubim să facem “latte art” în crema noastră de lapte.

 

De asemenea, pe măsură ce mai mulți competitori intră pe piață, pe măsură ce cererea crește, apar mai multe mărci, iar anumite mărci fac ca laptele pe bază de plante să arate cool prin marketing și branding. Acest lucru va duce, fără îndoială, la creșterea numărului de persoane dornice să facă trecerea, pur și simplu pentru că laptele vegetal este mai cool.

 

(Posibil ca) noi tipuri de lapte pe bază de plante să ajungă pe piață

Până acum, cele mai populare alternative ale laptelui de origine animală sunt laptele de ovăz, migdale și soia. Cu toate acestea, din cauza expansiunii pieței și a provocărilor cu care se confruntă producerea acestor soiuri de lapte pe bază de plante, se fac o mulțime de experimente, în speranța descoperirii următoarei variante de lapte vegetal popular.

 

Potrivit studiului Euromonitor, în următorii doi ani, accentul va rămâne probabil pe explorarea altor ingrediente, cum ar fi mazărea, năutul și fasolea, datorită nivelului lor ridicat de proteine.

 

De asemenea, am pariat pe un lapte pe bază de plante în curs de dezvoltare, care este mai puțin despre ingredient și mai mult despre încercarea de a imita gustul și textura laptelui de vacă.

 

Taxa suplimentară pentru laptele vegetal din cafeaua dvs. va fi cel mai probabil scăzută.
Pe măsură ce mai mulți dintre cei care iubesc cafeaua optează pentru lapte pe bază de plante, acest lucru va deveni mai puțin o noutate, o noutate pentru care trebuie să plătiți câțiva lei în plus.

În plus, pe măsură ce mai multe mărci de lapte pe bază de plante intră pe piață, prețurile ar trebui să scadă, ceea ce, teoretic, însemnă că taxa suplimentară va dispărea. 

Pot apărea noi creații de cafea care să completeze în mod special laptele pe bază de plante.

Ne gândim că acest lucru se poate aplica în special când vine vorba despre băuturile de vară.

 

În zilele noastre, noi tipuri de preparate pe bază de cafea apar și sunt în trend în fiecare vară pe rețelele sociale și prezicem că va apărea o rețetă în anii următori, care va fi inspirată de aromele laptelui pe bază de plante.

 

Între timp, ar putea fi posibil să apară anumite grade de prăjire ale cafelei, care să meargă bine cu un lapte de soia cu nuci? Ei bine, cine știe?! Probabil că nimeni nu s-a gândit că un profesor de la Stanford va crea o invenție de preparare a cafelei numită Aeropress, care să revoluționeze lumea cafelei. Orice este posibil, nu?

 

Cafeaua preparată acasă va fi servită cu tot mai multe tipuri de lapte pe bază de plante

 

Recomandăm consumatorilor de cafea sa treacă la o alternativă a laptelui de origine animală, fără a face însă vreun compromis asupra gustului și aromei cafelei preferate.

Această recomandare se bazează pe fapte ce analizează impactul asupra mediului generat de industria producătoare a laptelui de vacă.

De asemenea, vă recomandăm să optați pentru laptele alternativ care este produs, procesat și ambalat local.

 

Interested to learn more?

You and your team can enjoy trainings in coffee preparation, grinder setting, milk frothing and how to create coffee-based drinks.

Contact us

Partajare articol

V-ar putea interesa și

General

Experți în prepararea cafelei: 7 caracteristici de bază desp

11.10.2021

Vă prezentăm prima parte din seria noastră de articole despre „Coffee Nerds 101”, o serie de articole în care veți afla foarte multe informații despre știința și arta preparării cafelei din toate unghiurile de abordare posibile.