General

Experți în prepararea cafelei: 7 caracteristici de bază despre micile boabe brune de cafea pe care toți profesioniștii ar trebui să le cunoască

Vă prezentăm prima parte din seria noastră de articole despre „Coffee Nerds 101”, o serie de articole în care veți afla foarte multe informații despre știința și arta preparării cafelei din toate unghiurile de abordare posibile.

Dacă sunteți o persoană care nu numai că bea cafea dar chiar filosofați despre ea, aveți o pasiune pentru ea, pentru gustul și aroma ei, pentru originile ei, citiți cărți despre ea – ne dorim să vă simțiți confortabil citind caracteristici și curiozități despre „muza dumneavoastră”. Sperăm să învățați câteva lucruri noi și poate, la un moment dat, să ne scrieți un comentariu despre cunoștințele și experiențele dumneavoastră de a prepara și savura cafeaua.

În acest articol, am adunat șapte caracteristici de bază despre boabele de cafea (dacă este chiar numele lor REAL – a se vedea numărul 1) pe care fiecare expert în prepararea cafelei ar trebui să le cunoască.

 

1. Boabele de cafea nu sunt de fapt boabe

Da, e adevărat. O „boabă” de cafea este de fapt sămânța care se găsește în interiorul fructelor de cafea care cresc in arborele de cafea, membru al familiei rubiaceae, genul coffea. Simplu, nu?
Dacă plantați o boabă de cafea verde (însemnând o boabă crudă care nu a fost prelucrată) în condițiile potrivite, probabil că va crește o nouă plantă de cafea.

 

 

2.  Tehnic vorbind, cafeaua este un fruct

Da, știm – acum părem a deveni acel „prieten super tocilar” care aduce mereu în discuție subiecte aleatorii, dar când vorbim despre cafea, suntem perfecționiști în cel mai adevărat sens al cuvântului.


Așa cum am menționat mai sus, boabele de cafea sunt semințele culese din fructele violet sau roșii (care, atunci când sunt coapte, pot deveni galbene sau portocalii) care cresc în arborele de cafea.


Deci, data viitoare când cineva face un comentariu despre câtă cantitate de cafea beți, puteți răspunde cu o remarcă ușor acidă, subliniind faptul că cel puțin consumați o mulțime de fructe... da, la fel ca acel „prieten super tocilar” cu subiecte aleatorii aduse în discuție. Noi glumim acum – de fapt nu consumați nici unul dintre fructele care produc boabele de cafea.

 

 

3.  Există aproximativ 80 până la 120 de soiuri diferite de arbori de cafea, dar numai 4 dintre acestea sunt folosite în prezent pentru a obține băutura pe care o iubim cu toții

 

Cele mai utilizate două tipuri de cafea sunt: Coffea Arabica - Cafea Arabica - care reprezintă aproximativ 60 % din producția mondială și Coffea Canephora, cunoscută și sub numele de Cafea Robusta.


Coffea Liberica (Cafeaua Liberica) și Coffea Dewevrei (Cafeaua Excelsa) sunt alte două specii cultivate la o scară mult mai mică, în principal pentru că cererea pentru ele este mai scăzută (sunt intens aromate și mai dificil de cultivat/recoltat).

 

4.  Cafeaua trece printr-o „călătorie luuungă”, alcătuită din mai multe etape, pentru a ajunge de la sămânța arborelui la cafeaua savuroasă, aromată, din ceașcă, care ne încântă simțurile

Totul începe cu o sămânță plantată în pepiniere umbrite. În funcție de soi, durează între 2 și 4 ani pentru ca arborele de cafea să producă fructe, moment în care acestea pot fi recoltate. Odată ce cafeaua este culeasă, prelucrarea trebuie începută cât mai rapid pentru a preveni deteriorarea fructelor. Boabele sunt uscate și curățate de stratul de coajă înainte de a fi măcinate. Acestea sunt apoi sortate după dimensiune, ambalate și exportate.

 

Apoi, boabele de cafea trec, de obicei, printr-un proces de degustare numit „cupping”,  în timpul căruia le este testată calitatea. Apoi, urmează procesul de transformare: prăjirea cafelei. Acesta este momentul în care boabele capătă culoarea maro și aroma încântătoare, cu care mulți dintre noi suntem deja familiarizați. În final boabele sunt măcinate și putem pregăti cafeaua aromată.

 

Nu-i așa că acum apreciați și mai mult cafeaua, știind cât de îndelungat este procesul de producție a acestor boabe mici de cafea?

 

 

5.  Dacă le iubiți așa cum pretindeți, păstrați boabele de cafea într-un loc întunecat și răcoros

Poate suna contradictoriu să faceți așa ceva cu un lucru la care țineți, să-l păstrați într-un loc întunecat și răcoros. Însă, dacă doriți șă mențineți mirosul puternic și aroma excepțională a cafelei proaspăt prăjite, este indicat să depozitați cafeaua într-un recipient care se închide etanș, ferit de lumină și umiditate. Lumina, umiditatea, căldura și aerul pot altera gustul și aroma cafelei.

 

 

6.  Cele mai frecvente moduri de prelucare a boabelor de cafea

Prelucrarea boabelor – separarea semințelor din fruct  – este una dintre cele mai importante etape în producerea cafelei și poate avea un efect dramatic asupra aromelor produsului final, dacă procedura nu este executată corect. Cel mai adesea se face în trei moduri, pe care le descriem pe scurt, mai jos:

 

Metoda clasica de uscare: această metodă este una simplă ce presupune ca fructele ce conțin boabele de cafea să fie întinse într-un strat subțire pe o suprafață expusă la razele soarelui. Metoda este frecventă în regiunile de cultivare a cafelei care sunt sărace în precipitații.

 

Procesarea prin spălare cea mai cunoscută versiune a acestui proces presupune ca fructele de cafea să fie decojite, până ce se ajunge la sămânță, de o mașină cunoscută sub numele de „decorticator”. Ulterior boabele sunt puse într-un rezervor de apă până când, prin fermentare, pulpa rămasă se va desprinde foarte ușor și va putea fi îndepărtată în întregime.

 

Procesarea honey este o metodă populară în America Centrală. Acest proces implică, de asemenea, un „decorticator”. După ce fructele trec prin „decorticator”, boabele de cafea obținute vor fi uscate direct pe mese sau terase. Această metodă oferă o aromă dulce, suculentă și un pic acidă a preparatului final, datorită fragmentelor de pulpă rămase pe boabele de cafea.

 

 

7.  Aroma pe care o au boabele de cafea este creată de o varietate de factori care se unesc într-o armonie perfectă

Boabele de cafea reprezintă exemplul perfect  prin care natura își dezvăluie talentul creativ.

Natura, în fiecare moment al zilei, contribuie la crearea condițiilor necesare pentru ca fiecare boabă să crească până când devine delicioasa băutură dorită de noi

 

Totul, de la varietatea arborelui de cafea, chimia solului, cantitatea de ploaie și soare, și chiar altitudinea la care crește cafeaua poate influența gustul produsului final. În opinia noastră, acestea sunt motivele pentru care cafeaua este un lucru atât de frumos și fascinant – este știința condusă de Natură, ce are ca rezultat faptul că niciun lot de cafea nu va fi vreodată la fel

 

Partajare articol