Általános

Coffee Nerds 101: 7 alapvető tény arról a kicsi barna babról, amit minden igazi kávérajongónak tudnia kell

Bemutatjuk „Coffee Nerds 101” posztsorozatunk legelső részét, ahol minden lehetséges szögből megvizsgáljuk a kávé tudományát és művészetét.

Ha Ön olyan ember, aki nemcsak kávét iszik, hanem filozofál, a megszállottja és könyveket olvas a kávézás művészetéről - reméljük, hogy otthon érzi magát itt, miközben remélhetőleg megtanul néhány új dolgot, és talán valamikor megosztja majd velünk egy kommentben a közösségi oldalainkon a kávé ismereteit.

 

Ebben a bejegyzésben hét alapvető tényt gyűjtöttünk össze a barna babról (ha egyáltalán ez a vaéódi neve - lásd az 1. tényt), amit minden kávé rajongónak tudnia kell.

 

1. A kávébab valójában nem is egy bab

Igen, ez az igazság. A “kávébab” valójában az a mag, amely megtalálható a kávécseresznye belsejében, amely a Coffea növényen nő. Elgondolkodtató, igaz?

 

Ha egy zöld kávébabot (azaz nyersbabot, amelyet még nem dolgoztak fel) megfelelő körülmények között ültet el, akár egy teljesen új kávé növénye is lehet.

 

 

2. Tulajdonképpen a kávé egy gyümölcs

Igen, tudjuk - most úgy hangzunk, mint az a szuper stréber barátod, aki véletlenszerű tényeket hoz fel a bulikon, de amikor a kávéról van szó, akkor a szó valódi értelmében stréberek vagyunk.

 

Amint fentebb említettük, az első tényben, a kávébab a lila vagy vörös gyümölcsökből (amelyek éréskor sárgára vagy narancssárgára válhatnak) szedett magvak, amelyek a Coffea növényen nőnek, és a normál cseresznyéhez hasonlóan a kávégyümölcs is úgynevezett csonthéjas gyümölcs.

 

Tehát ha legközelebb valaki megjegyzést fűz ahhoz, hogy mennyi kávét iszunk, válaszolhatunk egy pimasz megjegyzéssel, hogy legalább rengeteg gyümölcsöt fogyasztunk ... igen, mint az a szuper stréber barát, aki véletlenszerű tényeket hoz fel a bulikon tenné. És persze most csak viccelünk - valójában nem fogyasztjuk a gyümölcsöt, amelyből a bab származik.

 

 

3. Nagyjából 80-120 különböző típusú kávé növény létezik, de jelenleg csak 4 -et használnak mindannyiunk kedvenc italának elkészítéséhez

 

 

A használt két domináns kávéfajta a Coffea Arabica aka. Arabica kávé - amely a világ termelésének mintegy 60 százalékát adja - és a Coffea Canephora, más néven Robusta kávé.

 

A Coffea Liberica (Liberica kávé) és a Coffea Dewevrei (Excelsa kávé) két másik fajta, amelyeket jóval kisebb mértékben termesztenek, főleg azért, mert alacsony rájuk a kereslet.

 

The two dominant species of coffee used include the Coffea Arabica aka. Arabica coffee – which accounts for about 60 percent of world production – and the Coffea Canephora, also known as Robusta coffee.

 

Coffea Liberica (Liberica coffee) and Coffea Dewevrei (Excelsa coffee) are two other species grown on a much smaller scale mainly because demand for them is low (it’s mostly a flavour thing, and sometimes a question of how easy they are to cultivate and harvest).

 

 

4. A kávé egy hosszú, hosszú utazáson megy keresztül, amely számos szakaszból áll, hogy a magból a csészébe kerüljön

Minden azzal kezdődik, hogy egy magot egy árnyékos helyre elültetik. A fajtától függően általában 2-4 évbe telik, amíg a kávénövény meghozza gyümölcsét, ekkor szüretelik. A kávé felszedése után a feldolgozás a lehető leggyorsabban megkezdődik a gyümölcs romlásának megelőzése érdekében. Ezután a babot megszárítják, mielőtt megdarálják, és eltávolítják szárított héjréteget. Majd méret szerint válogatják, zsákokba csomagolják és exportálják.

 

Ezután a babok jellemzően cupping -nak nevezett kóstolási folyamaton mennek keresztül, amelynek során minőségüket tesztelik. Ezután megkezdődik a zöld kávé átalakulása a pörkölés során. Ekkor válnak az elragadóan aromás barnababokká, amelyeket legtöbbünk ismer. Ezután daráljuk és főzzük.

 

Ismerve a kávégyártás folyamát, még jobban megbecsüljük ezeket a kis babokat, igaz?

 

 

 

5. Ha tényleg szereti, tárolja a babot sötét és hűvös helyen

Ellentmondásnak hangzik valami olyasmivel, amit szeretünk, de ha meg akarjuk őrizni azokat a csodálatos illatokat és ízeket, amelyek a pörkölés során életre kelnek, tárolja a babot egy tartályban, amely megvédi őket a fénytől. Ősellenségeik a fény, a nedvesség, a hő és az oxigén.

 

 

6. A kávébabot leggyakrabban háromféle módon dolgozzák fel

A bab feldolgozása - a gyümölcs elválasztása a magtól - az egyik legfontosabb lépés a kávé előállításában, és drámai hatással lehet a végtermék ízére. Leggyakrabban háromféleképpen történik, amelyeket az alábbiakban röviden ismertetünk:

 

Az old school száraz (természetes) módszer: ez a legegyszerűbb módja. A cseresznyéket vékony rétegben kiterítjük egy felületre, ahol nap éri őket. Ez gyakori azokban a kávétermesztési régiókban, amelyek nem rendelkeznek rengetek vízzel.

 

A nedves eljárás: ennek a folyamatnak a leggyakoribb változata szerint a babot a cseresznye húsából leválasztja egy depulper-ként ismert gép. Miután a depulper eljutott a babhoz, egy víztartályba helyezik, ahol az erjedés gondoskodik a maradék gyümölcshúsról.

 

A pépesített természetes (méz) eljárás: ez egy Közép -Amerikában népszerű módszer. Ez a folyamat egy depulper gépet is magában foglal. Miután a bab itt áthalad, egyenesen szárítóasztalokra kerülnek száradni. Ez a módszer bizonyos, édes, lédús és savas ízvilághoz vezet a végső csészében a babon maradt húsnak köszönhetően.

 

7. A kávébab ízét számos tényező befolyásolja, amelyek csodálatos harmóniában állnak össze

 

A kávébab tökéletes példa arra, hogy az anyatermészet hihetetlenül tehetséges alkotó. Ez giccsnek hangozhat, de igaz. Számos feltételt kell megszervezni a természetben, hogy minden bab felnőjön, és egy ízletes kávévá váljon.

 

A kávé nyövény sokféleségétől, a talaj kémiájától, az eső és a nap mennyiségétől, sőt a kávé növekedési magasságától is változhat a végtermék íze. Véleményünk szerint ez teszi a kávét olyan gyönyörűvé és lenyűgözővé - ez egy olyan tudomány, amelyet a természet vezérel és ezáltal minden agad kávé egyedi.

 

 

Cikk megosztása