Általános

Ezzel az Earl Grey& whiskey recepttel imádni fogja a hangulatos téli estéket

Elkészítettük a tökéletes téli tea receptjét egy kis csavarral – egy legendás íz, amely nagyrészt egy legendás teának köszönhető.

Nem véletlen, hogy az angolok egyik legkedveltebb teájának, az Earl Greynek, ennyire nemes neve van: igazából egy nemes emberről nevezték el, Charles Greyről, II. Earl Greyről. Grey nemesi ház tagja és az Egyesült Királyság miniszterelnöke volt a 19. század derekán.

 

Számos történet létezik arról, hogy ezt a fekete teát a virágos, citrusos és kellemesen fanyar jegyeivel miért nevezték el Charles Greyről, számunkra pedig túl ellenállhatatlannak bizonyulnak ahhoz, hogy ne összegeznénk azokat néhány sorban, mielőtt bemutatnánk a mi egyedi Julius Meinl féle Earl Grey Hot Toddynkat

 

Az egyik elmélet szerint egy hálás kínai férfi, akinek a fuldokló fiát Grey mentette meg, ajándékozta a teát Greynek. A valóság azonban az, hogy nincs arra vonatkozó feljegyzés, hogy Earl Grey valaha is járt volna Kínában.

 

Egy másik történet szerint, a Grey család azt állítja, hogy Kelet Ázsiában kifejezetten Lord Grey részére fejlesztették ki ezt az ízvilágot, hogy ellensúlyozzák a Howick Hall rezidencián akkoriban felszolgált víz szörnyű ízét.Mi az ami kiemeli a fekete teák sorából az Earl Grey ízét?  A hozzáadott bergamot olaj. A bergamot olaj, ami a bergamot narancs héjjából kisajtolt zöldessárga, citromillatú, olaj. Ez adja a tea varázserejét és változtatja a rossz vizet fenséges élvezetté.

 

A legnépszerűbb legenda az Earl Grey tea feltalálására, mint ahogyan ez az legnagyszerűbb felfedezések esetében oly sokszor előfordul, a puszta véletlennek köszönhető. A történet szerint egy britt kereskedőhajó, mely rakománya az Earl családnak címzett bergamot olajos hordókból és fekete teából állt, viharba keveredett. A hordók felborultak és az olaj ráfolyt a teára. Mikor Earl Grey megkapta a sérült rakományt, mindenki arra számított, hogy a vízbe önti azt. De közel sem ez történt, megkóstolta a teát és annyira megragadta az aromája, hogy azóta hivatásszserűen gyártja.

 

Mindegy is, hogyan jött létre az Earl Grey tea, mint az életben minden jó dolog mögött, emögött is egy legendás történet áll.

 

 

A következő recept története Sri Lankán és Dél indiában kezdődik, ahol a Julius Meinl teák forrása található , ami a csészétekben ér véget, amelyből remélhetőleg olyan jó történeteket születhetnek, mint a fent elmeséltek. A benne lévő whiskey segíthet!


Julius Meinl’s Earl Grey Hot Toddy Receptje!

Tea két személyre

 

Amire szükséged lesz:

  • 1,5 csésze víz (300 ml)
  • 2 filter Julius Meinl Earl Grey Blossom tea
  • 2 citrom leve
  • 2 teáskanál méz
  • 0,4 cl Bourbon whiskey

 

Így készítse el

  1. vegye fel kedvenc papucsát és egy jó meleg fürdő köntöst (igen, még akkor is ha a barátokkal van)
  2. Forraljon fel vizet egy fazékban
  3. Tegye a teafiltereket a forró vízbe, és áztassa őket körülbelül addig amíg kétszer meghallgatja kedvenc téli dalát a lejátszási listáról (azaz 5 percig).
  4. Adja hozzá a citromlevet, a mézet és a whiskyt, és hagyja állni miközben újabb két olyan dalt választ, ami kellő mennyiségű melankólikus téli hangulatot ébreszt
  5. Töltsön magának és partnerének egy csészével, és hagyja, hogy a történetek magukkal sodorják! Vagy egyszerűen csak üljenek csendben, miközben a kedvenc sorozatukat nézik- csak Önökön múlik.

 


Interested to learn more?

Read more about coffee and tea, their preparation and popular coffee- and tea-based drinks.

See more

Cikk megosztása

Ez is érdekelheti

Általános

A fentartható adventi kalendárium kávé imádóknak

17.11.2022

Mindenki szereti az adventi naptárat, igaz? Nos, idén a Julius Meinlnél úgy gondoltuk, hogy valami mást csinálunk – lemondunk arról, hogy karácsonyig adjunk egy kis csokoládét a mindennapokra, és ehelyett 24 apró tippet osztunk meg arról, miként teheti sokkal fenntarthatóbbá kávéivási rituáléját.