Általános

4 DIY hideg kávé tipp és trükk a nyárra - szakértőtől

A kávé új korszakba lépett az elmúlt években. Míg a kávé előállítói, a pörkölők és a baristák a technológi révén fejlődnek, a kreativitás és az új innovatív ötletek emelik a kávét a következő szintre. Hogy mire is gondolunk? Ki gondolta volna 20 évvel ezelőtt, hogy a kávét majd tonikkal keverjük?

Ennek egyetlen egy mellékhatása, hogy a habos babos jegeskávé az alkalmi kísértésből vagy desszertből, sokak reggeli kávéjává vált. Manapság a világ számos kávézójában a cold brew egész évben elérhető.

 

Imádjuk, ahogy az emberek egyre inkább ki lépnek a komfortzónájukból és különböző kávékkal kísérleteznek, ezért megkértük házon belüli kávészakértőnket, Junior Vargast, hogy adjon néhány tippet és trükköt arra vonatkozóan, hogyan készíthetjük el saját hideg kávénkat.

 

Pultos múltjának köszönhetően ismeri a módját annak, hogy összekeverjen mindenfélét és egyedülálló italokat alkosson.

 

Íme néhány recept, amelyeket Junior maga állított össze, az alábbiakban pedig 4 tipp, amelyek segítenek az elkészítésükben.

Mielőtt belevágnánk a tippekbe és trükkökbe, íme egy összefoglaló a a kávéfőzési módszerekről, amelyeket a jegeskávé készítéséhez használni kell:

 

A Cold Brew módszer: ez az egyik legnépszerűbb módja a hideg kávé előállításának, és ennek valószínűleg köze van az egyszerűséghez. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, hogyan készítheted el a tökéletes cold brew-t különböző tippekkel és trükkökkel.

 

Cold drip (cseppről cseppre): a hideg csepegtetési módszer olyan, mint a cold brew módszer gyorsabb változata. Ez az a főzési technika, amely olyan berendezéseket igényel, amelyek úgy néznek ki, mint egy tudományos laboratóriumban. A kávézacc által elnyelt cseppek folyamatos tiszta áramlása ezzel a módszerrel édes és testes kávét biztosít.

 

Espresso vagy Moka pot módszer: Forró vizet, finomra őrölt kávén keresztül öntünk, rendkívül nagy nyomás alatt.

 

A filteres módszer: Bár mindenféle főzési technika igényel szűrést, ezt a módszert „alacsony nyomású főzésnek” is nevezzük, ami az eszpresszó módszer ellentétje. Ez azt is jelenti, hogy az általa előállított kávé sokkal lágyabb és kevésbé koncentrált.

 

Ezek közül a főzési módszerek közül bármelyiket használhatod hideg kávéja elkészítéséhez.

 

 

4 tipp egy kávészakértőtől, amely segít abban hogy olyan hideg kávét készíthessünk, amelyet minden nap élvezhetünk


1. Bármilyen módszert is használsz a hideg kávé főzésére - használj kiváló minőségű kávét

 

Nem tudjuk eleget hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy magas minőségű kávét használjunk. A legfontosabb, hogy a főzet biztosítsa az italhoz mindazt, ami a kávét dicsőségessé teszi - az édes, savas és keserű ízek egyensúlyát.

Ezenkívül ne felejtsd el, hogy a kávé a fő összetevőnk és bármit, amit hozzáadunk, ki kell hogy egészítse és feldobnia a kávé ízét.

 

2. Mielőtt bármilyen hideg kávét készítenél, válaszolj erre a két kérdésre, hogy megtudd hol is kezdj

 

Két kérdés van, amivel mindig kezdeni kell, amikor összeállítunk egy hideg kávé remekművet - a.) Tejjel (javasoljuk, hogy gondolj a növényi tejekre is - nem csak csökkenti a széndioxid-lábnyomot, hanem kellemes magvas ízt ad az italhoz), vagy anélkül? b.) Jéggel, vagy anélkül?

 

Miután megválaszoltad ezt a két fő kérdést, folytathatod a további összetevőkkel való kísérletezést.


Azonban ne felejtsd - az alapvető eszpresszó keserű és savas (a pörkölés szintjétől függően), ezért olyan összetevőket válasszon, amelyek édes ízzel rendelkeznek, hogy kiegyensúlyozzák az italt.

 

 

3. Kísérletezz növényi, virágos és citrusos ízekkel

 

Ha a cold brew vagy a cold drip módszerek egyikét használod, kísérletezz olyan összetevők használatával, amelyek virágos, gyógynövényes vagy citrusos ízt kölcsönöznek az italnak. Fontold meg egy kis cukor vagy szirup hozzáadását is, hogy kiegyensúlyozza a dolgokat.

 

4. A négy egyszerű és közkedvelt jegeskávé-alkotás, amelyet könnyű elkészíteni


Négy egyszerű hideg kávé recept létezik, amelyeket gyorsan elkészíthetünk az eszpresszó vagy a cold brew technikákkal. A legjobb, hogy ezeknek a recepteknek az összetevői valószínűleg mindig megtalálhatók a konyhánkban.

 

Espresszó tonik: Először is, használj minőségi kávékeveréket és prémium tonikot. Főzd meg a kávét eszpresszó vagy moka módszerrel, és tedd félre. Tölts meg egy magas poharat jégkockákkal, és adjon hozzá egy szelet citrusfélét, hogy fokozza a kávé savas ízét. Öntsük bele a tonikot, két ujjnyi rést hagyva az üveg tetején. Ezután lassan önts bele egy adag eszpresszót, és végül díszítsd néhány fűszernövénnyel, például kakukkfűvel vagy rozmaringgal.

 

Jeges Latte: keverj össze egy eszpresszót, jég kockát és tejet egy magas pohárban, és ha extra édességre vágysz, adj hozzá egy gombóc fagyit. Egészségedre! Megérdemled!

 

Cold brew: önts egy durvára őrölt kávét vízbe (1:10 arányban), és tedd hűtőbe 8-12 órára. Szűrd le a kávét, amíg csak a finom főzött kávé marad. Ha igazán le akarod nyűgözni vendégeidet, tálald gyömbérsörrel.

 

Kávé fun fact: minden gramm kávé 2 ml vizet szív fel. Ez azt jelenti, hogy ha 100 g kávét és 1000 ml vizet használunk, 800 ml kávénk lesz.

 

Cikk megosztása

Ez is érdekelheti

Általános

Hogyan dobj fel egy házi készítésű jeges teát – profi tippek

25.06.2021

Szóval, a jeges tea fogyasztásod jelentősen megugrott ezeken a forró nyári napokon? A bevált, házi recepted meg is van, de új szintre emelnéd az élményt? Jó helyen jársz! Vágjunk is bele.

Általános

A mai nap érdekessége: A kávékapszulák iránti szeretet kombi

16.07.2021

Van egy jó hírünk - a kávé iránti szenvedélyes szerelme kombinálható a zöld életre irányuló erőfeszítéseivel. Mindezt úgy, hogy ugyan úgy élvezheti a reggeli kávéja kényelmét (és ízét) kávékapszulákkal.