Általános

Egyenesen a hordóból - Limitált kiadás egyedi ízlvilággal

Mit kapunk, ha kombináljuk a kávét és a whiskyt? Érdekes különlegesség, amely a káprázatos ízévelcsábít. Ebben az interjúban közelebbről megvizsgáljukJulius Meinl legújabb, The Originals limitált kiadásúkávéját. Az egyedülálló befejezési folyamatnakköszönhetően ez az izgalmas különkiadás a kávészerelmeseit és a whisky rajongóit egyaránt örömmeltölti el. Megkérdeztük Angelika Galast, az osztrák Julius Meinl Akadémia vezetőjét az új Vietnámi Whisky Barrel Aged Arabica-val kapcsolatban, mivel ő az igaziszakértő a különleges kávék területén.

 

Kávérajongóként mindig szeretem megismerni az adottkávé eredetét és az embereket akik foglalkoztak vele, hogy megérthessek és átélhessek minden velejárórészletet a babok válogatásától, termesztésén és a betakarításon át a feldolgozásig. Ezek által jön létre egyúgynevezett ízprofil, érthetjünk meg a folyamat mindenapró részletet, hogy minden babból a legjobbat hozzukki és, hogy értékelni tudjuk a gazdák minden egyescsésze kávéba fektetett munkáját. "

 

📷⬇️: © Martin Steiger  

 

Ma egy Julius Meinl különlegességről beszélgetünk - a "The Originals" Vietnam Limited Edition kiadásról. Tudna róla mesélni?

 

A Vietnam Whisky Barrel Aged Arabica babja egyegyedülálló eljáráson mennek keresztül. Betakarításután a nedves héjas kávébabokat egy hétig egy Malt Scotch Whisky hordóban érlelik. Ezzel a kézzel készítetttechnikával sokrétübbé válnak, ami kivételesen egyedikávét eredményez, egyedülálló skót whisky ízzel.

 

Milyen aromát és ízt várhatnak a vásárlók ettől a keveréktől?

 

Ez a kávé két világ legjobbjait egyesíti. A figyelemreméltó kávé íze, egy gazdag skót whisky aromájávalötvözve, az édesség, savasság és keserűség tökéletesharmóniáját eredményezi valamint olyan ízprofilt mutatbe, amely olyan fűszereket tartalmaz, mint a szegfűszeg, japánnaspolya és 100% kakaó.

 

Meséljen még egy kicsit a gyártási módszerről. Hogyan jutott eszébe az ötlet és mitől különleges ez a kávé?

 

A specialty kávé világában megjelentek az olyanspeciális befejezési folyamatok trendje, mint a Whisky Barrel vagy a Rhum Barrel-Ageed kávék. Egyikbeszállítónk megmutatta nekünk ezt az új whisky hordóskávét, amely azonnal felkeltette érdeklődésünket. Az elmúlt években sok ízesített kávé volt a piacon, de sokuk az ízt pörkölés után adják hozzá. Ami mégkülönlegesebbé teszi ezt a kávét, az az, hogy a babokatnéhány hétig egy üres whisky hordóban tároljuk, ígygyengéden és természetesen felszívják a whisky aromáját. Nincs hozzáadott ízesítés, ettől innovatív ez a kávé.

 

Vietnam mely részén termesztik a kávét?

 

A kávét egy Caudat nevezetű faluban termelik és dolgozzák fel, a Lam Dong tartományban - az új, különleges kávetermesztő területen Vietnam szívében.

 

A csomagoláson egy bivaly látható. Mi a kapcsolataz adott állattal? Miért választotta a vízi bivalyt?

 

Minden limitált kiadású termékünk egy olyan származásiországbeli állatot mutat be, amelyet kihalás fenyeget. Hihetetlen fontosnak tartjuk, hogy megőrizhessük a természet és biológia sokféleségét a kávétermelőrégióinkban. Vannak háziasított vietnami vízi bivalyok, amelyek több ezer évre nyúlnak vissza, az állat mélyengyökerezik a vietnami kultúrában. Ezért választottuk a vízi bivalyt.

 

Világos, hogy ez egy a szívéhez közel álló téma. Vanvalamilyen külön program a "The Originals" Vietnam Limited Edition kapcsán, amely támogatja ezt a célkitűzést?

 

Természetesen. A The Originals Vietnam Whisky Barrel minden egyes csomagjához a Julius Meinl 1 eurótadományoz a World Wildlife Fund (WWF) Vietnamnak, hogy segítsen megőrizni a vietnami vízibivaly élőhelyétés ennélfogva a régió biodiverzitását. Nagyon örülünkennek az együttműködésnek!

 

Van bármilyen tippje, hogyan lehet a legjobbanélvezni a "The Originals" Vietnam Limited Edition-t?

 

Személyes ajánlásom az lenne, hogy duplaeszpresszóként főzzük le egy portafilter gépen. Ehhez16g finomra őrölt kávét használnék egy 14g-os kosárban, hogy 26 másodperc alatt 32g folyékonyVietnam Whisky Barrel érlelt kávét kapjak. A legjobberedmény elérése érdekében, használjon 92° C-os hőmérsékletet.

Cikk megosztása