Globalne vijesti

Popis novogodišnjih odluka ukoliko želiš postati pravi coffee štreber u 2022.

Tvoja opsesija i fasciniranost kavom nadilazi osjećaje povremenih kavopija te želiš svoj odnos s kavom podići na višu razinu u novoj godini.

Zamišljaš da si toliki znalac da možeš prepoznati mješavinu po mirisu i prepoznati različite suptilne okuse u šalici?

 

Zato smo zamolili  naše interne stručnjake da sastave popis stvari koje možeš  učiniti kako bi započeo svoj put da postaneš certificirani coffee štreber (Imaj na umu: ovaj vodič ti neće donijeti nikakav certifikat, ali će doprinijeti da te slušaju s poštovanjem.

 

 

1. Nahrani svoju radoznalost u vezi kave sa što više informacija koje možeš pronaći

 

Proizvodni proces koji stoji iza šalice kave sastoji se od mnogo koraka, a ti brojni koraci utječu na okus kave.

 

Od mjesta na kojem se uzgaja (uključujući na kojoj nadmorskoj visini) do načina na koji se suši i tako dalje. Mnogo je čimbenika na putu zrna koji objašnjavaju zašto kava ima takav okus i miris. Ako ste istinski posvećeni razumijevanju kave kao što sommelier razumije vino, morate znati cijelu pozadinu o kavi koju pijete.

 

Svoj brzi tečaj možeš započeti učenjem o svim stvarima koje biste trebali znati o zrnu kave.

 

Nadogradi  bazu znanja tako da svaku kavu koju popiješ u caffe baru tretiraš kao knjigu koju vrijedi pročitati. Prilikom narudžbe pitaj baristu za informacije o zrnu, mješavini i prženju; ili čak zamoli da ti pokaže ambalažu. Zabilježi ove detalje, a zatim  kući  zaroniu bespuća interneta istražujući kako su nastala ta posebna zrna.

 

Evo popisa lekcija koje ćeš morati savladati (svo znanje koje ti je potrebno pronaći ćeš na internetu, uključujući i na blogu na našoj web stranici):

  • Koja je razlika između svijetlog i tamnog prženja?
  • Kako se kava uzgaja u različitim dijelovima svijeta i kako to utječe na kavu?
  • Koje vrste zrna kave postoje?

 

 

2. Odrekni se šećera i mlijeka u kavi

 

Ako si osoba koja već pije kavu bez dodatnih sastojaka, onda možeš preskočiti ovu točku i potapšati se po leđima.

 

U međuvremenu, ako svoju kavu obično piješ sa šećerom ili mlijekom (biljno ili neko drugo), onda pretpostavljamo da radiš grimase dok ovo čitaš.

 

Znamo da to neće biti lako, ali ako zaista želiš cijeniti sve nježne okuse kave, morat ćeš piti čisti espresso. Ako išta dodaš svom napitku, to samo zamrsi okus.

 

 

3. Posjeti neke degustacije kave

Osnivač tvrtke Julius Meinl svaki bi dan započinjao slijepim isprobavanjem kave. Tijekom ove degustacije slijepo bi identificirao sve svoje proizvode, ali isto tako i proizvode konkurenata. To je predanost i strast koju želite u svom životu ako želite postati pravi  coffee štreber.

Ne predlažemo da svoje degustacije kave započnete s povezom na očima, ali predlažemo da pogledate jedan od tih događaja.

 

Poznavatelji kave koji posjećuju degustacije kave bez sumnje s entuzijazmom dočekuju novopridošlice, a još će s više entuzijazma odgovoriti na sva  pitanja. Postoji samo jedna stvar koju mi kavoznalci volimo više od ispijanja napitka, a to je pričanje o kavi između ispijanja kave.


Jednostavno pogledajte koje se degustacije kave događaju u vašoj blizini.

 

 

4. Kušaj sve različite napitke od kave koji postoje

Ok, vjerojatno imate nekoliko omiljenih vrsta kave kada je u pitanju naručivanje od lokalnog bariste – svatko ima srodnu dušu po tom pitanju.

 

Ipak, morat ćeš iskusiti sve vrste kave i mješavine koje postoje ako želiš trenirati svoje okusne pupoljke da postanu mali samuraji u kušanju kave i da mogu osjetiti sve različite okuse u kavi, od orašastih do čokoladnih, od voćnih do cvjetnih.

 

Počnite od vrha menua vašeg barista (što vjerojatno počinje s Espressom) i krenite prema dolje, a ako ne nude sve vrste napitaka od kave, prijeđite u drugi caffe bar koji nudi.

 

 

5.  Kreni s pripremom kave kod kuće

Može biti prilično neodoljivo kada ovih dana bacite pogled na police u bilo kojem specijaliziranom dućanu. Međutim, jedna stvar koja bi trebala biti na vrhu tvog  popisa novogodišnjih odluka jest zaroniti u svijet koji sva ova oprema otvara.

 

Kako zrna utječu na okus tvoje kave, jednako tako utječe i način pripreme.

 

Članica obitelji Meinl pete generacije, bivša predsjednica Udruge specijalizirane kave i strastvena ljubiteljica kave, Christina Meinl, jednom je citirana – 'ne birate vi način pripreme za zrna, zrno bira svoj način pripreme.'

 

Pod time misli da je dio procesa isprobavanja i usklađivanja prave metode pripreme s pravim zrnom pola posla a pola zabave za prave kavoznalce i jedini je način da se iz kave izvuče apsolutno najbolje.

 

Ne preporučujemo da odmah odeš i kupiš svu opremu za pripremu kave na tržištu, već umjesto toga počni s kupnjom jednog ili dva dijela opreme i odatle proširi svoje horizonte.

 

Uzmi si vremena i temeljito nauči kako provesti svaku metodu pripreme na različite načine, a zatim prijeđi na sljedeću.

 

Preporučamo da započneš s najjednostavnijom od svih, metodom pripreme takozvanom prelijevanje (Pour over).

 

Također predlažemo da  nabaviš French press jer je to još jedan jednostavan i sjajan način pripreme vrhunske kave.

 

 

 

 

6. Kupi kvalitetan mlinac i vagu za kavu

Mlinac je vjerojatno jedan od najvažnijih alata na tvom putu coffee štrebera. Bitno je da zrno samelješ samo nekoliko trenutaka prije pripreme kako bi sačuvali okus s kojim su rođeni.

 

Jednako je važno da ih mlinac samelje točno u pravoj konzistenciji koja je potrebna za vrstu pripreme koju si odabrao.

 

Drugi dio opreme koji će ti trebati je set vaga za kavu. Vrhunska priprema kave zahtjeva veliku preciznost te postoji mnogo trenutaka kada ćeš morati na gram izvagati količinu kave koju pripremaš.

 

Želite saznati više?

Saznajte više o kavi i čaju, njihovoj pripremi te popularnim napitcima na bazi kave i čaja.

Saznajte više

Podijelite članak

Ovo bi Vas isto moglo zanimati

Globalne vijesti

Coffee štreberi 101: 5 načina pripreme kave koje svaki coff

25.10.2021

Kada netko naruči šalicu kave na pamet vam padne niz različitih pitanja, zar ne? Lagano ili jako pržena kava? Moka ili French Press?

Globalne vijesti

Coffee štreberi 101: Budućnost biljnog mlijeka u svijetu kav

28.10.2021

Postajući svjesni posljedica klimatskih promjena, naša prehrana počela se dramatično mijenjati. Nalazimo se usred uzbudljive zelene revolucije koja utječe na sve aspekte načina života pa tako proizvodnje i konzumiranja hrane i pića. A ni svijet kave nije iznimka.

Globalne vijesti

Coffee štreberi 101: 7 osnovnih činjenica o malom smeđem zrn

05.10.2021

Predstavljamo prvi dio našeg serijala postova "Coffee štreberi 101", kojima ćemo iz svih mogućih kutova razmotriti znanost i umjetnost o kavi.