Globalne vijesti

Zašto budućnost kave ovisi o obitelji?

Jeste li čuli izreku: ‘Možeš birati svoje prijatelje, ali ne možeš odabrati svoju obitelj’? Pa, kad vaša obitelj preraste u globalnog proizvođača kave, to ne mora nužno vrijediti.

Tvrtka Julius Meinl izrasla je iz malog obiteljskog biznisa koji je započeo u trgovini začina u Beču. Kako se kroz posljednjih (gotovo) 160 godina prenosila generacijama, MNOGO se toga promijenilo, ali činjenica da je obitelj započela ovaj pothvat definira duh globalne tvrtke Julius Meinl do danas.

 

Putem smo imali privilegiju izabrati svoju obitelj. Ili bolje rečeno, posvojena obitelj - svaki pojedinac koji radi za tvrtku član je ove obitelji.

 

Možda ovo zvuči sladunjavo, ali je istina. Obitelj je u središtu našeg identiteta i načina na koji vodimo svoje poslovanje, te žarko vjerujemo da je to jedna od temeljnih prednosti tvrtke.

Ovaj ‘obiteljski’ princip naša je zvijezda vodilja kada je u pitanju način na koji surađujemo s našim partnerima diljem svijeta. Ne kažemo da smo svi mi i naši partneri jedna velika obitelj. Kažemo da nam je važno da svojim radom pomognemo poboljšati živote ne samo ljudi s kojima radimo, već i njihovih obitelji.

 

Ta misao u središtu je naše inicijative za održivost, projekta Colombian Heritage. Ova inicijativa izgrađena je na programima koji mogu donijeti stvarne promjene na terenu i poboljšati živote poljoprivrednicima s kojima radimo u Kolumbiji.

 

 

Ideja je da ne podržavamo samo kolumbijske uzgajivače kave, već i njihove obitelji.

 

To činimo tako što im pomažemo u poboljšanju poslovanja kroz programe osposobljavanja, nudimo obrazovne programe njihovoj djeci, pomažemo im da se domognu potrebne opreme, pružajući im tehničku pomoć i vodeći ih kroz proces stjecanja odgovarajućih certifikata.

 

Program potpore školama, u kojem nastojimo pružiti obrazovne programe i materijale za djecu farmera, jedan je od ključnih elemenata projekta Colombian Heritage. To je konkretan primjer kako nastojimo napraviti razliku na terenu.

 

 

Farmeri s kojima surađujemo razmišljaju o budućim generacijama kada razmišljaju o svom poslu. Na našu sreću, g. Julius Meinl je razmišljao na isti način kao i ti farmeri, a tako razmišljamo i mi.

 

Jedan od najvećih problema farmera u regijama u kojima se uzgaja kava jest to što mlađe generacije stalno odlaze sa farmi u grad u potrazi za obrazovanjem i bolje plaćenim poslovima. Želja nam je s programima poput ovog to promijeniti.

 

Provodimo ovaj program pun inicijativa koje će osnažiti farmere kako bi mogli ostvariti veći prihod i imati sve što im je potrebno za proizvodnju kvalitetnog uroda.

 

Radimo s puno farmera u regiji Tolima u Kolumbiji. Teren tamo nije lako obrađivati jer je nevjerojatno strm. Postoje i problemi s načinom upravljanja regijom. Recimo samo, farmerima nije lako.

 

 

To je pozadina programa Agronomske pomoći, koji nastoji unaprijediti vještinu poljoprivrednika individualnim obukama i tehničkom podrškom.

 

Samo u 2020. godini obučeno je otprilike 305 proizvođača, uključujući obitelji i poljoprivrednike s 50 farmi u regiji Tolima.

 

U međuvremenu smo otkrili i da poljoprivrednicima nedostaje jedan od bitnih komada opreme - strojevi za sušenje. Bez toga, poljoprivrednici su bili prisiljeni prodavati bobice kave preprodavačima, što znači da je došlo do gubitka kvalitete, a dio njihove dobiti je nestao.

 

 

Nakon što smo identificirali ovu prepreku, osigurali smo, instalirali i počeli održavati 25 objekata za sušenje, povećavajući tako farmerima proizvodnju sušene kave za 85% - i tu nećemo stati.

 

Kako bismo dodatno pomogli proizvođačima u rastu profitabilnog i održivog poslovanja, vodimo farmere kroz proces stjecanja certifikata UTZ & Rainforest alliance.

 

Posjedovanje ovih certifikata omogućit će im prodaju proizvoda po višim cijenama i osigurati da ispunjavaju određene ekonomske, društvene i ekološke zahtjeve, što može biti samo dobro za sve.

 

Ulaganjem u farmere i njihove obitelji i usvajanjem istog pristupa promicanja koji je i naš osnivač nekad imao, poboljšat ćemo kvalitetu života generacijama farmera, stvoriti bolju i održiviju industriju kave, a kao rezultat toga, poboljšanje kvalitete zrna koje isporučujemo našoj zajednici koja voli kavu - i po našem skromnom mišljenju, to su svi ključni sastojci za bolju budućnost.

 

Podijelite članak