Generalno

Budućnost kafe leži u porodici

Da li ste čuli izreku, „možeš da biraš svoje prijatelje, ali ne možeš da biraš svoju porodicu“? Pa, kada vaša porodica preraste u globalni posao sa kafom, to ne mora da važi.

Julius Meinl je iznikao iz malog biznisa koji je započeo u prodavnici začina u Beču a koji je pokrenula porodica. Kako se tokom poslednjih (skoro) 160 godina kretao kroz generacije, MNOGO se promenio, ipak činjenica da se u ovaj zahtevan poduhvat upustila porodica oblikuje duh današnjeg globalnog preduzeća Julius Meinl.

 

Usput smo imali privilegiju da biramo svoju porodicu. Pa, usvojenu porodicu,  svakako - to je svaki pojedinac koji radi za kompaniju.

 

Ovo može zvučati glupo, ali je istina. Porodica je u središtu našeg identiteta i načina na koji poslujemo, i snažno verujemo da je to jedna od osnovnih prednosti kompanije.

Ovaj „porodični“ princip je takođe naša zvezda vodilja kada je u pitanju način na koji radimo sa našim partnerima širom sveta. Ne kažemo da smo svi mi i naši partneri jedna velika porodica ( to zvuči pomalo bljutavo). Kažemo da nam je izuzetno važno da svojim radom pomognemo u poboljšanju života ne samo ljudi sa kojima radimo, već i njihovih porodica.

 

Ovo uverenje je u središtu naše inicijative za održivost,  projekta Kolumbijsko Nasleđe ( Colombian Heritage Project) Ova inicijativa izgrađena je na programima koji mogu doneti stvarne promene na terenu i poboljšati živote farmera sa kojima radimo u Kolumbiji.

 

 

Ideja je da ne podržavamo samo kolumbijske farmere kafe, već i njihove porodice.

To činimo tako što im pomažemo da poboljšaju svoje poslovanje kroz programe obuke, nudeći obrazovne programe za njihovu djecu, pomažući im u nabavci potrebne opreme, pružajući im tehničku pomoć i vodeći ih kroz proces sticanja odgovarajućih certifikata.

 

Program podrške školovanja, koji se sastoji od obezbeđivanja obrazovnih programa i materijala za decu farmera, jedan je od ključnih elemenata na kom se temelji projekat Kolumbijsko nasleđe. To je konkretan primer kako težimo da napravimo razliku u ovom području.

 

 

Farmeri sa kojima radimo misle na buduće generacije  kada razmišljaju o svom poslu. Na našu sreću, Julius Meinl je imao istu vrstu ovakvog razmišljanja kao i ovi farmeri, a i mi ga imamo.

Jedan od najvećih problema za farmere u regionima uzgoja kafe je to što mlađe generacije stalno odlaze u grad u potrazi za obrazovanjem i bolje plaćenim poslovima. Ovo je nešto što želimo da predupredimo sa našim programima.

 

Forsiramo ove programe i preuzimamo inicijativu da bi osnažiti farmere kako bi mogli da ostvare veći profit na kraju i kako bi imali sve što im je potrebno za proizvodnju kvalitetnog zrna, nezavisno od bilo koje treće strane.

 

Radimo sa velikim brojem farmera koji se nalaze u regionu Tolima u Kolumbiji. Zemlju tamo nije lako obrađivati jer je neverovatno strmo. Postoje i problemi u vezi sa načinom upravljanja regijom. Samo ćemo reći, farmerima nije lako.

 

 

Ovo je razlog koji stoji iza programa za pomoć agronomima (Agronomist Assistance program), koji nastoji da unapredi farmere individualnim obukama i tehničkom podrškom.

Samo tokom 2020. godine obučeno je približno 305 proizvođača, uključujući porodice i farmere sa 50 farmi u regionu Tolima.

 

U međuvremenu smo takođe otkrili da farmerima nedostaje jedan deo osnovne opreme za rad - mašine za sušenje. Bez njih, farmeri su bili primorani da prodaju tek ubranu kafu preprodavcima, što znači da je došlo do gubitka kvaliteta, a deo njihove dobiti je nestao.

 

 

Nakon što smo dijagnostikovali ovu prepreku, obezbedili smo, montirali i počeli sa održavanjem 25 objekata za sušenje, povećavajući tako farmerima proizvodnju sirove kafe za 85%   - i tu nećemo stati.

 

Da bismo dodatno pomogli farmerima u rastu profitabilnog i održivog poslovanja, takođe ih vodimo kroz proces sticanja sertifikata UTZ & Rainforest Saveza.

 

Posedovanje ovih sertifikata omogućiće im da prodaju svoje proizvode po višim cenama i osiguraće da ispunjavaju određene ekonomske, socijalne i ekološke zahteve, a to može može biti samo dobra stvar za sve.

 

Ulažući u farmere i njihove porodice i usvajajući isti pristup koji je naš osnivač nekada koristio, unapredićemo kvalitet života generacijama farmera, stvoriti bolju i održiviju industriju kafe, i kao rezultat toga, poboljšati kvalitet zrna koje isporučujemo našim kupcima i zajednici koja voli kafu - i po našem skromnom mišljenju, upravo ovo su svi  ključni sastojci za bolju budućnost.

 

Podelite članak