Julius Meinl: sada i nekada

Julius Meinl predstavlja kulturu bečkih kafea širom sveta i spaja tradiciju sa duhom inovacije.

Više od 150 godina naša porodična kompanija je sinonim za najkvalitetniju kafu i čaj, kao i potpunu, prilagođenu uslugu za ugostiteljstvo.

Kultura koja odoleva svim vremenskim razdobljima

Sa korenima iz 19. veka rasli smo kroz mnoge društvene promene i tehnološke inovacije. Međutim, bečki kafei su užurbana mesta za okupljanja umetnika i slobodnih mislilaca. To traje i danas, jer ljudi ih posećuju kako bi čitali, pisali, radili ili se jednostavno opustili.

Kroz godine

1862 - danas

1800
1862

Julius Meinl I. otvara prodavnicu začina u centru Beča, gde prodaje zrna zelene kafe, kakao, čaj, začine, pirinač i šećer.

1877

Julijus Majnl I uvodi revoluciju u prženju kafe procesom koji je sam razvio. U tom procesu zrna kafe više ne dolaze u dodir s gasovima iz uglja. Po prvi put zrna kafe zadržavaju svoju punu prirodnu aromu bez neželjenog zaostalog ukusa dima.

1912

Sedište kompanije je preseljeno na mesto koje se danas zove Julius Meinl Gasse u 16. okrugu Beča, gde se i danas nalazi (ulica je kasnije, 1954. godine, dobila ime po Julijusu Majnlu II).

1913

Julius Meinl je najveća pržionica kafe u Austro-Ugarskoj monarhiji, a ujedno i najveći uvoznik kafe i čaja u Srednjoj Evropi, privrednog prostora sa 50 miliona stanovnika.

1924

Grafički dizajner Jozef Binder stvara čuveni Meinl logo, koji postaje ikona Majnl kafe, a kasnije i zaštitni znak kompanije.

1950

U Beču se otvara reprezentativna prodavnica u ulici Graben broj 19 koja do danas ostaje prestižno mesto za vrhunske proizvode u Beču.

1962

U čast stogodišnjice naše kompanije, lansirana je jubilarna mešavina kafe “Jubilee”.

1980

Lansirana je premium filter kafa Präsident.

2004

Poznati italijanski dizajner Mateo Tun redizajnira Meinl logo i razvija novi, savremeni izgled šoljice zasnovan na obliku logotipa.

2008

Julius Meinl podiže najveći kafe na svetu između Prirodnjačkog muzeja i Muzeja istorije umetnosti na bečkoj Ringštrase ulici tokom Evropskog prvenstva u fudbalu 2008. godine.

2009

Koncept Julius Meinl 1862. Premium kafe predstavljen je restoranima i prestižnim kafeima. Karakteriše ga izuzetan ukus kafe, jedinstveni dizajn opreme i vrhunska tehnologija.

2010

Nova moderna pakovanja koje je dizajnirao Matteo Thun lansirana su na tržište.

2012

Julius Meinl slavi 150 godina nenadmašivog kvaliteta i stručnosti. Čaj Julius Meinl osvežen je konceptom pod nazivom "Istok susreće Zapad".

2015

Projekat “Platite kafu stihom” doživljava globalni uspeh.

2016

Predstavljen novi koncept Inspressa - Inspiring Espresso kapsule.

2017

Prateći dugu porodičnu tradiciju proizvodnje kafe, Julius Meinl predstavlja "The Originals" – craft kafu.

2018

Julius Meinl proširuje svoju ponudu hladnih pića kolekcijom „Tea on the Rocks“ i inovativne serije kafe „Cold Brew“.

2019

Julius Meinl Industrieholding GmbH sa zadovoljstvom objavljuje svoj prvi Izveštaj o održivosti.

2020

Julius Meinl lansira svoju novu liniju kapsula INSPRESSO koja se sastoji od 7 različitih kapsula izrađenih od potpuno biorazgradivog materijala. To znači još jedan mali korak prema boljoj planeti za nas i naše buduće generacije.