Naša budućnost. Više od trenutka.

Julius Meinl kompanija neguje osećaj duboke odgovornosti prema našoj planeti! 

Podjednako tako, odgovorni smo i za sve one koji su deo zajedničkog puta - da vrhunska kafa stigne u svaku šoljicu.

Budućnost kafe za nove generacije

Isto koliko nam je važna veličanstvena istorija naše kafe, toliko verujemo u njenu budućnost!


Ovo je peta generacija jednog porodičnog biznisa i na nama je da pokrenemo inicijative koje će unaprediti celu industriju kafe. 

Naš izveštaj o održivosti

Oduvek smo osećali odgovornost za planetu, a posebno sada kada se zajednice koje gaje kafu suočavaju sa velikim društvenim, ekonomskim i ekološkim izazovima.  


U našem drugom Izveštaju o održivost (za 2019/20.) pronaći ćete niz informacija o dosadašnjim rezultatima na tom polju, kao i o tome  kako smo, zajedno sa partnerima, uspeli da prebrodimo sve izazove tokom COVID-19 pandemije. 


Posebno smo ponosni na to što, uprkos teškoćama, uspevamo da razvijamo dalje sopstvene inicijative o održivosti. 

 

Preuzmite naš izveštaj o održivosti   

Naši sertifikati

Zahvaljujući baš tim inicijativana o održivosti i transparentnom izveštavanju o tome naša posvećenost ideji održivosti postala je realnost. 


Pored "Julius Meinl Generations" Programa i Inicijative "Our Responsible Selected Coffee", u našem portfoliju su sada i dodatni sertifikati na koje smo izuzetno ponosni. 


Faritrade Certification. Osigurava da će uvoznici, trgovci kafom i pržionice biti adekvatno i fer plaćeni. 


EU Organic Certification. EU Organic logo mogu koristiti samo proizvodi koje je sertifikovala nadležna EU agencija a koji podrazumeva da su ispunjeni kriterijumi o proizvodnji, transportu i skladištenju kafe.


USDA Organic Certification. Naši proizvodi imaju i organski sertifikat američkog Ministarstva poljoprivrede (US Department of Agriculture). 


Napomena: Julius Meinl je ponosan na svoju posvećenost održivosti i nabavci kafe sa sertifikatom Rainforest Alliance (RFA)


Nažalost, trenutno nismo u mogućnosti da kontinuirano isporučujemo dovoljno sertifikovane kafe za sve naše proizvode koji nose pečat RFA i/ili UTZ oznaku.


To znači da od februara 2022. postoji rizik da ovi proizvodi ne sadrže kafu sa sertifikatom RFA. Ipak, Rainforest Alliance je odobrio i dozvolio Julijus Meinl kompaniji da nastavi da koristi prepoznatljiv logo sa žabom na svojim proizvodima, pošto je ova situacija nastala zbog  privremenih prekida lanca snabdevanja. Da bismo održali vrhunski kvalitet koji se očekuje od naših proizvoda, možda ćemo morati da selektivno i privremeno koristimo ekvivalentne nesertifikovane kafe.


Očekujemo da će ovaj nedostatak zaliha trajati do juna 2023. godine, a nakon toga će se naši proizvodi vratiti na minimum 90% sertifikovanog sadržaja kafe. Takođe se obavezujemo da ćemo tokom 2023. godine kupiti količinu sertifikovane kafe koja je ekvivalentna onoj koja bi inače bila korišćena, i na taj način ostajemo verni našoj posvećenosti da pomognemo proizvođačima kafe i zaštitimo životnu sredinu.


Izvinjavamo se zbog neprijatnosti koje ovo može izazvati.


Julius Meinl Generations Program

Delujemo odgovorno jer želimo da osiguramo buduće generacije! 


Naš "Generation Program" se fokusira na izgradnju kvalitetnih i dugoročnih odnosa sa lokalnim zajednicama koje gaje kafu. Podržavamo njihove napore da održe svoj biznis i svoje znanje prenose na buduće generacije. 


U Tolima regiji u Kolumbiji organizujemo treninge i tehničku podršku, obezbeđuejemo sušače za kafu kao i RFA sertifikate (Rainforest Alliance Certified), u cilju poboljšanja održivosti lokalnih biznisa. 


U Lwengo regiji u Ugandi se fokusiramo na podizanje produktivnosti i profitabilnosti proizvođača, pružajući im individualne treninge, tehničku podršku i investicije u opremu.

100 odsto biorazgraidve kapsule

Jedna od prvih kapsula koje je 100 odsto moguće kompostirati u kućnim uslovima. 


Nove kapsule su napravljene od materijala koji omogućava kompostiranje kod kuće. 


Napravljene su od prirodnog materijala dobijenog od celuloze na biljnoj bazi.  

Imaju "OK biobased" sertifikat 4 zvezdice, Fairtrade i Organic sertifikat takođe. 

Biorazgradiva ambalaža za kafu za poneti

Kao svoj doprinos smanjenju otpada, koristimo samo biorazgradivu ambalažu za kafu za poneti sa polopcima napravljenim od delova šećerne trske i sa drvenim štapićima za mešanje kafe. 

Naša ambalaža za kafu za poneti je 100 odsto biorazgradiva, sa minimalnim uticajem na žiotnu okolinu. 

Pridružite nam se u stvaranju zelene budućnosti, šolju po šolju. 

Naša politika održivosti

Julius Meinl kompanija se pridržava principa našeg korporativnog Kodeksa ponašanja, kao i poznatih 10 Principa UNGC (United Nations Global Compact) u vezi sa ljudskim pravima zaštitom životne sredine, pravima radnika i antikorupcijskom praksom.  


Naša Politika održivosti usmerava nas da: 


- Održivost ugradimo i u sam proizvod i u način služenja, čuvenu kulturu bečkih kafea


- Svoje znanje o održivosti koristimo da otvaramo nova tržišta i mogućnosti za razvoj


- Integritet, korektnost i međusobno poštovanje budu deo kodeksa svih nas koji radimo u Julius Meinl kompaniji


Od 2021. godine naš korporativni Kodeks ponašanja delimo i sa dobavljačima, pokrećući na taj način konstruktivan dijalog o našem zajedničkom putu u post pandemijsku, održivu budućnost.