Savršen čaj od biljke do šoljice

Vrhunski čaj kulminacija je raznih elemenata, od sunca i tla, do branja, valjanja,mešanja i još mnogo toga. Putovanje od biljke do šoljice utiče na konačni proizvod u kome uživaju vaši gosti.

woman image

Putujte našim plantažama čaja

Poreklo našeg vrhunskog čaja

Čaj se uzgaja u mnogim regionima širom sveta. Postoje, međutim, specijalne bašte čaja jedinstvenog porekla, koje pružaju idealnu klimu i uslove za gajenje visokokvalitetnih čajeva.

Kompanija Julius Meinl prirodno nabavlja svoje čajeve iz čuvenih svetskih bašti čaja, kako bi mogla da ponudi visok kvalitet i vašim gostima.

 

Idalgashinna

 

Poznat po tome što je jedan od pionira u uzgoju organskog čaja, čajna plantaža Idalgashinna nalazi se u regiji UVA na Šri Lanki, približno 1.200 nadmorske visine.

Happy Valley

 

Osnovana 1854. godine, Happy Valley drugo je najstarije čajno imanje u Darjeelingu u Indiji. Leži u podnožju planina Himalaja. Ova plantaža poznata je po finim, ručno branim čajevima - posebno po drugom ispiranju Darjeelingsa koje su ubrane u vrhuncu sezone od juna do jula.

Jamguri

 

Smešten u bujnom okrugu Golaghat u Assamu u Indiji, ova čajna bašta osnovana je 1898. godine. Ime je dobila po drvetu Jamun, zimzelenom drvetu koje na najbolji način oslikava bogatstvo i lepotu ovog kraja. Jamguri je vrlo poznat po bogatim i nežnim organskim čajevima.

Proizvodnja čajeva

Proces proizvodnje složena je aktivnost od 7 koraka, a svi oni zahtevaju veliku pažnju.

Branje

Branje čaja i dalje se obavlja na tradicionalan način, gde berači čaja biraju čajne listove i skupljaju ih u široke korpe. Ručno branje osigurava da se sakupljaju samo najbolji listovi biljke i koriste za proizvodnju čaja. Najbolji su listovi zapravo "dva lista i pupoljak", a sam pupoljak lista prati dva obližnja mlada listića.
 
Verovali ili ne, berač dnevno otkine do 25 kg zelenog lišća, što je oko 4-6 kg čaja. Ubrani listovi se obrađuju direktno na plantaži kako bi se izbegao gubitak arome i kvaliteta.

Uvenuće

Otprilike 10 - 12 sati sveže ubrani listovi rašireni su preko prostirki gde duva topli vetar. Rezultat je gubitak od 30% tečnosti iz listića čaja što zadržava njegovu glatkoću.

Kuvanje na pari ili fermentacija

Zavisno od vrste čaja, listovi čaja su ili kuvani na pari ili fermentisani.

  • Zeleni čajevi se kuvaju na pari. Listovi se zagrevaju na visokoj temperaturi kako bi se zaustavio proces fermentacije. Ovom metodom lišće zadržava svoj nežni ukus, kao i zelenu boju.
  • Crni čajevi se valjaju i fermentišu. Vlažni vazduh struji preko lišća što za rezultat daje mešanje enzima sa kiseonikom.

Sušenje

Sušenje je potrebno kako bi se čaj dovršio i osiguralo dugotrajno čuvanje. U proizvodnji crnog čaja sušenje je ono što konačno zaustavlja procese fermentacije.

U današnje vreme sušenje se obično događa u velikim pećnicama. To je prilično brz postupak, koji traje samo 10 do 20 minuta.

Razvrstavanje / prosejavanje

U ovoj je fazi čaj već "dovršen" i u njemu se može uživati. Ipak, plantaže čaja sirove čajeve razvrstavaju u različite kategorije, koje se nazivaju i razredi.

Čaj prolazi kroz različite slojeve sita. Kao rezultat, možete razlikovati četiri glavne klasifikacije: celi listovi, slomljeni listovi, sitni komadići listova i prašina.

Ocenjivanje i mešanje

Kako bi se dobile čajne mješavine, listići se mešaju u proizvodnom pogonu, a koriste se tradicionalne i savremene recepture. Ovaj korak zahteva veliko iskustvo i u mnogim slučajevima se temelji na tajnim receptima starim i stotinama godina.

Degustacija čaja

Mešavina ne znači ništa - naravno - ako ne postigne najbolji mogući ukus. Vrhunski ukus i kvalitet čaja dobija se samo degustacijom,  iznova i iznova.

Upravo to objašnjava zašto svaki pojedini sastav čaja moraju pregledati i isprobati naši stručnjaci u Julius Meinl kontroli kvaliteta pre nego što ga plasiraju u prodaju.

Pakovanje čaja za besprekorni kvalitet

Pravilno pakovanje i skladištenje čaja su neophodni za dugi rok trajanja, kvalitet i ukus čaja. Kako biste čaj održali savršeno, evo 4 saveta:

 

Miris

Čaj lako upija svakakve mirise. Ne sme se čuvati u blizini začina, đubreta ili bilo kojih drugih izvora mirisa.

 

Svetlo

Pazite da je čaj zaštićen od sunčeve svetlosti. Treba ga držati u limenoj ili tamnoj posudi kako bi se izbegao gubitak ukusa.

 

Vlaga

Čaj upija vlagu iz vzduha. Čuvajte ga dalje od mašina za pranje posuđa, ključale vode i frižidera.

 

Toplina

Izbegavajte stavljati čaj u blizini peći ili drugih izvora toplote

Ovo radite svaog dana, ali radite li ispravno? Postoji nekoliko osnovnih pravila koja morate imati na umu prilikom pripreme savršene šolje čaja:

  • Uvek koristite svežu vodu
  • Pridržavajte se preporučenih vremena potapanja i temperature vode
  • Ne žurite sa serviranjem

Uopšteno govoreći, kraće vreme potapanja dovodi do svetlijeg, manje jakog čaja, dok duže vreme potapanja pomaže u razvoju intenzivnijih ukusa i postizanju punog tela.

Kako pripremiti čaj

Crni čaj

Crni čaj tradicionalno je jedan od najpopularnijih. Fermentacija potamni lišće čaja, a boja varira od bakreno-smeđe do crne. Crni čajevi obično imaju jači ukus od zelenih čajeva.
Uputstvo za pripremu: 1g čaja na 100 ml vode, vreme infuzije je 3-5 minuta na temperaturi od oko 95-100 ° C.

Oolong čaj

Oolong je tradicionalni kineski čaj proizveden jedinstvenim polufermentiranim postupkom. Posebno je popularan među poznavaocima čaja iz Južne Kine, pripremajući ga s ritualom pripreme Fujian poznat kao čajna ceremonija Gongfu.
Uputstvo za pripremu: 1 g čaja na 100 ml vode, vreme potapanja je 3-4 minuta na temperaturi oko 75-80 ° C.

Zeleni čaj

Različiti oblici čajnih listova, žive zelenkaste boje i istančan, osvežavajući ukus prepoznatljivi su karakter zelenog čaja. Izložen je samo minimalnom tretmanu, čuvajući maksimum njegovog prirodnog kvaliteta. Poreklom iz Kine, zeleni čaj duboko je ukorenjen u mnogim kulturama i tradicijama širom Azije.

Uputstvo za pripremu: 1 g čaja na 100 ml vode, vreme potapanja je 2-3 minuta na temperaturi oko 75-85 ° C.

Voćni čaj

Velika količina voćnih komadića, pomešanih sa šarenim laticama i biljem.
Uputstvo za pripremu: 1-2 g čaja na 100 ml vode, vreme potapanja je od 5 do 10 minuta na temperaturi od 100 ° C.

Biljni čaj

Priprema biljnih čajeva u Austriji ima vrlo dugu tradiciju. Julius Meinl nastavlja sa ovom tradicijom, bazirajući neke od svojih mešavina na starim receptima biljnog čaja.

Uputstvo za pripremu: 1-2 g čaja na 100 ml vode, vreme potapanja je od 5 - 10 minuta na temperaturi od 100 ° C.

Rooibos čaj

Rooibos je mala grmolika biljka koja raste u Južnoj Africi u blizini planina Cederberg. Lepota južnoafričke prirode u potpunosti se ogleda u lišću rooibosa u obliku igle. Popularna vrsta ‘rooibosa’ ima narandžasto-smeđe suvo lišće, zahvaljujući fermentaciji.

 A kako bi ponudili poseban ukus, stručnjaci za čaj inoviraju nefermentirani rooibos, poznat kao „zeleni rooibos“.

Poznato je da je rooibos čaj izuzetno zdrav, pogodan za želudac i ne sadrži kofein.

Uputstvo za pripremu: 1-2 g čaja na 100 ml vode, vreme potapanja je od 5 do 10 minuta na temperaturi od 100 ° C.

Pogledajte i ovo:

Vrhunska premium kafa i čaj

Strastveni smo zaljubljenici u sve što je vezano za kafu i čaj. Od stručnosti naših uzgajivača kafe do naših bliskih partnerstava s plantažama čaja, sve se slaže u šoljici. Zato gosti uživaju u svakom gutljaju Julius Meinl proizvoda.

 

Saznajte više

Usluge i podrška vašem poslovanju

Kao porodična kompanija, verujemo u blisku saradnju sa svim našim kupcima iz ugostiteljske industrije. Naš tim ulaže sve napore u proaktivnu podršku, prilagođenim uslugama koje odgovaraju vašoj delatnosti. Oduševite svoje goste i iskoristite prilike za rast.

 

Saznajte više

Vaš partner u posluživanju kafe

Kao neko ko posluje u konkurentnom okruženju, svojim kupcima morate pružiti jedinstveno I prijatno iskustvo. Zato ima smisla udružiti se s partnerom za kafu sa iskustvom u radu sa svim vrstama ugostiteljskih objekata, od popularnih kafića do elegantnih hotela. Naš tim će prilagoditi naše proizvode i usluge vašem tipu i stilu poslovanja.

 

Saznajte više