Globalne vijesti

8 znakova koji vam jasno daju do znanja da će vam biti poslužena loša #coffee

Izreka, 'prvi dojmovi su važni', toliko je otrcana da miriše kao kad baristi zagori mlijeko. Međutim, oni koji žele popiti kvalitetnu kavu trebali bi ovu izreku ozbiljno shvatiti pri ulasku u caffe bar kako bi utvrdili hoće li im biti poslužena dobra kava.

Zamolili smo bariste da nam kažu savjete koje bi dali svojim prijateljima  kada je u pitanju prepoznavanje hoće li caffe bar u koji ste upravo ušli pružiti ugodno iskustvo ispijanja kave. Na koje znakove treba obratiti pažnju? Ovdje pričamo o prljavim parnim mlaznicama, prljavim krpama na pultu - takvim stvarima.

 

Evo 8 znakova koje su naveli:

 

 

1. Spremnik za zrna kave treba izgledati čisto i ne smije biti pun

 

Ako spremnik za zrna kave (plastični spremnik koji stoji na vrhu mlinca) nije čist, vaša će kava biti loša. Ovo je mantra po kojoj biste trebali birati svoje caffe barove. Stara ulja i bakterije dovode do užegle kave bez obzira koliko je barista vješt u pripremi.

 

Još jedan znak da ugostitelj nije toliko strastven u pripremi kave je ako vidite pun spremnik za zrna kasno poslijepodne ili navečer. Za dobru, svježu kavu, želite da kroz spremnik cirkulira mala količina svježih zrna tijekom dana.

 

Što su zrna kave dulje izložena svjetlu i kisiku, to će manje svog izvornog okusa unijeti u vašu kavu. Istrenirani barista će to definitivno znati i u skladu s tim će upravljati količinom zrna kave koji prolaze kroz spremnik.

 

 

2. Šalice za kavu trebaju biti postavljene na pravi način na aparatu za kavu

 

Na većini aparata postoji rešetka za grijanje koja je tu da održi šalice toplima. Uvijek trebate provjeriti jesu li šalice okrenute naopako ili uspravo. Svakako bi trebale biti postavljene uspravno na aparatu.

 

Iako se može činiti da smo ovdje previse zahtjevni, ovo ima smisla kada bolje razmislite o tome. Jedini razlog zašto će vam neki baristi reći da šalice stavljaju naopako je da izbjegnu nakupljanje prašine u šalicama. Međutim, ako šalice stoje na aparatu dovoljno dugo da nakupe prašinu onda je to čvrst dokaz da ne prodaju puno kave i to nikada nije dobar znak.

 

 

3. Ako ugledate prljavu krpu na pultu punu mrlja od kave, pronađite najbliži izlaz

 

Ovaj znak je nekako očit – ako je na vidiku prljava krpa koja postaje smeđa od ostataka mljevene kave, možete biti prilično sigurni da čistoća nije važna stvar u caffe baru u koji ste upravo ušli.

 

Za pripremu kvalitetne kave potrebna je čistoća – aparat mora biti čist, portafilter, mlinac – sve to treba izgledati čisto kao u kirurškoj sali. Ok, možda pretjerujemo, ali shvaćate poantu.

 

I ukoliko je krpa prebačena i suši se preko šalica za kavu na aparatu za kavu, također biste se trebali lagano uputiti prema izlazu. Te šalice za kavu ne trebaju biti prekrivene i u mraku, a to prekrivanje krpom je vrlo nehigijensko.


Također biste trebali pokušati utvrditi koriste li jednu krpu kako bi sve održavali čistim ili imaju zasebne krpe za održavanje čistoće različitih dijelova aparata. Potrebne su najmanje tri krpe (npr. jedna krpa za parnu mlaznicu, jedna za portafilter, jedna za sami aparat).

 

4. Na steameru (cijev za paru) se nalazi hrapavi bijeli sloj

Svaki ozbiljan barista čisti steamer nakon svakog korištenja. U suprotnom se začepi sa osušenim mlijekom i, mislimo da vam ne trebamo govoriti koliko je ovo krajnje nehigijenski.

 

Također, trebali biste provjeriti ispire li barista vrč za mlijeko svaki put kad kreće raditi pjenu. Ponovno kuhanje mlijeka na pari je veliki NE i dovodi do toga da zagorjelo mlijeko završi u vašoj kavi.

 

I, ako vidite žlicu u vrču za izradu mliječne pjene, tada viknite kao luda osoba – 'Imaju žlicu u vrču za mlijeko!' – nekoliko puta da upozorite druge goste i pobjegnete iz tog caffe bara (ok, možda nema potrebe biti tako dramatičan). Ako se mliječna pjena radi ispravno, onda nema potrebe za žlicom, pa žlica vjerojatno znači da osoba koja vam kuha kavu nije školovani barista.

 

 

5. Ukoliko izrada mliječne pjene zvuči kao cviljenje , trebate se uplašiti...jako uplašiti :)

Zvuk koji se čuje kada barista zapjeni vrč mlijeka govori sve o tome radi li to kako treba ili ne.

 

Sigurno ne bi trebao zvučati kao cviljenje  ili tiha tutnjava, već više zvuk poput 'tsch, tsch, tsch'. Ako proizvodi ovaj lijepi zvuk sličan statičkom zvuku na starom televizoru, uz 'tsch, tsch, tsch', tada se zrak spaja s mlijekom na način koji jamči da se priprema svilenkasto, glatko mlijeko.

 

 

6. Greške u cjeniku i nemarna usluga loš su znak

Dobar način da utvrdite hoće li vam ugostitelj poslužiti kavu u kojoj ćete uživati je da obratite pozornost na to koliko se pažnje ulaže u druge stvari.

 

Primjerice, ako uočite greške u cjeniku (npr. najčešća – expresso), ili je cjenik laminirani komad kartona koji se savija po rubovima, možete sa sigurnošću zaključiti da se ovdje više radi o zaradi nego o posluživanju dobre hrane i pića.

 

Također, ako je cjelokupna atmosfera mjesta kaotična, a osoblje djeluje pod stresom, onda možete biti prilično sigurni da će kava koju će vam poslužiti odražavati sav kaos oko vas.

 

7. Provjerite je li portafilter u glavi grupe

Svaki će barista držati svoj portafilter čvrsto pričvršćen u glavi grupe između kuhanja kave jer ga održava toplim. Topli portafilter važan je u cijelom procesu pripreme kvalitetne kave.

 

 

8. Pitajte ih znaju li što je Caffe latte

Čak i ako nećete naručiti Caffe latte, ukoliko pitate osobu koja stoji iza aparata zna li što je to, dobar je način da saznate je li ona obučeni barista koji je dobro upoznat s umijećem pripreme kave. 

 

Možete zadržati ovo pitanje kao rezervu i izvucite ga samo kada ste sumnjičavi u vezi s caffe barom, ali ne možete točno odrediti je li to to ili ne.

 

Razgovarajmo!

Možete uživatu u našim treninzima za pripremu kave, mliječne pjene i napitaka na bazi kave, kao i o pravilnom održavanju aparata i mlina.

Kontaktirajte nas

Podijelite članak

Ovo bi Vas isto moglo zanimati

Globalne vijesti

Coffee štreberi 101: 5 načina pripreme kave koje svaki coff

25.10.2021

Kada netko naruči šalicu kave na pamet vam padne niz različitih pitanja, zar ne? Lagano ili jako pržena kava? Moka ili French Press?

Globalne vijesti

Coffee štreberi 101: Budućnost biljnog mlijeka u svijetu kav

28.10.2021

Postajući svjesni posljedica klimatskih promjena, naša prehrana počela se dramatično mijenjati. Nalazimo se usred uzbudljive zelene revolucije koja utječe na sve aspekte načina života pa tako proizvodnje i konzumiranja hrane i pića. A ni svijet kave nije iznimka.

Globalne vijesti

Coffee štreberi 101: 7 osnovnih činjenica o malom smeđem zrn

05.10.2021

Predstavljamo prvi dio našeg serijala postova "Coffee štreberi 101", kojima ćemo iz svih mogućih kutova razmotriti znanost i umjetnost o kavi.