Globalne vijesti

9 ideja što pokloniti coffee štreberima ovih blagdana

Svi imamo barem jednu osobu koja je toliko opsjednuta kavom da nosi majicu s natpisom poput ovog: "Kava mi treba samo 7 dana u tjednu." Nisu zaljubljeni samo u napitak, već su zaljubljeni i u umijeće kuhanja kave u svim njegovim veličanstvenim varijacijama. Kava je dio onoga što oni jesu.

S obzirom da se približavaju blagdani koji uključuju puno darivanja, dajemo vam mali vodič što kupiti coffee štreberima koji uživaju u konzumiranju kofeina.

Pitali smo bariste što bi kupili prijatelju koji u snu mrmlja stvari poput 'lagano pržena' - evo što su smislili.

 

1. Kuhalo s guščjim vratom za pripremu pour over  kave

Jedna od nevjerojatno jednostavnih i sve popularnijih metoda kuhanja među  gomilom načina  pripreme kave je pour over. 

Iako bismo mogli pisati eseje o zamršenosti ovog načina pripreme  kave, pour over u suštini uključuje prelijevanje (znači doslovno) vode preko svježe mljevene kave i ekstrahiranje okusa kave u šalicu ili posudu za posluživanje.

Mnogi kažu da je kuhalo za vodu s guščjim vratom samo pribor koji upotpunjuje odijevanje hipstera među coffee štreberima, no baristi i oni koji ozbiljno poznaju dobru kavu smatraju ga ključnim instrumentom za pravilno izvođenje metode pour over.

Korištenje ovih kuhala neobičnog izgleda osigurava  kontrolu nad točenjem tijekom cijelog procesa.

Međutim, većinu barista ćeš uhvatiti kako koriste električno kuhalo za vodu, pa ukoliko razmišljate o povoljnijem poklonu (ne osuđujemo), tvoj coffee štreber će jednako cijeniti kuhalo za vodu od nehrđajućeg čelika.

 

 

2. Aeropress aparat za kavu

Većina coffee štrebera ljubitelji su Aeropressa jer isporučuje kavu nježnog okusa izuzetno ugodnog tvom nepcu.

Darujući im Aeropress, reći ćeš: "Razumijem tebe i tvoju opsesiju kavom i podržavam te u tvom prekranom putovanju kroz svijet kava.'

Uz malo istraživanja na internetu saznat ćeš najnovije Aeropress trendove na tržištu.

 

 

3. Poklon bon u njihovom omiljenom caffe baru

Ako je tvoj prijatelj / partner/ rođak tip koji radije prepusti cijeli proces pripreme kave trećoj strani, tzv. talentiranom baristi u njegovom omiljenom caffe baru, zašto mu onda ne dati bon za njihov caffe bar?

Mislit će na tebe svaki put kad tamo pije kavu. Osim toga, ako želiš poboljšati cijeli poklon, možeš pokloniti bon upakiran u šalicu za kavu.

 

 

4.Digitalna vaga za kavu

Ovo je za tvrdokorne coffee štrebere,  one koji provode sate na Youtube kanalima gledajući videozapise o kuhanju kave.

Znalačka priprema kave zahtijeva korištenje vage iznenađujuće često. Vidjet ćeš vrhunske bariste kako mjere kavu kao što pekar mjeri šalicu brašna.

Kada zaroniš duboko u priču o kavi, važni su točnost, dosljednost i eksperimentiranje, a za sve je potrebna upotreba vage.

Zato će se tvoj coffee štreber  oduševiti s ovim prijedlogom iako ti se može činiti dosadnim poklonom.

 

 

5. Prijenosni espresso aparat

Nitko ne želi susresti coffee štrebera koji je daleko od kuće – a samim time i od svoje opreme za kuhanje kave – a kvalitetnu kave nema nigdje. Trebale bi postojati grupe podrške za one koji su svjedočili takvom scenariju.

Dakle, kupnjom prijenosnog espresso aparata svom coffee štreberu da, srećom postoji takva stvar – nećeš ga samo usrećiti, već ćeš i druge spasiti da ne iskuse užas gore opisanog scenarija.

 

 

6. Šalica dobrog izgleda (i osjećaja)

Nikada ispijanje kave nije bilo tako lijepo, a to je uglavnom zahvaljujući raznolikosti prekrasnih šalica danas dostupnih na tržištu. Izbor šalice iz koje piješ kavu ne smije se podcijeniti. Taktilne značajke šalice mogu podići iskustvo ispijanja kave na potpuno novu razinu.

Bilo da se radi o osjetljivoj porculanskoj šalici, keramičkoj šalici za kontrolu temperature, šalici za višekratnu upotrebu ili titanskoj šalici s dvostrukim stijenkama, kupi svom coffee štreberu njegovu novu omiljenu šalicu iz koje će piti kavu.

 

 

7. Liker od kave

S oživljavanjem interesa za miksologiju koktela i pojavom modernih koktel barova diljem svijeta, liker – poput i same kave  – doživljava svoju renesansu.

Brojni likeri od kave niknuli su posvuda u posljednjih nekoliko godina, a većina ih se toči iz boca koje imaju vrlo lijepu estetiku i brendiranje.

Uzimajući u obzir preferencije nepca vaših coffee štrebera,  pokloniti im craft liker od kave ima smisla.

Ovo je promišljena i neočekivana opcija darivanja za one kavoznalce koji već imaju većinu opreme za kavu s ovog popisa.

 

8. Vakuum posuda za čuvanje kave

Možeš učiniti dvije stvari kako bi iznervirao coffee štrebera  – poigraj se postavkama na njegovom mlincu za kavu i ostavi zrna kave vani gdje su izložena svojim najvećim neprijateljima – svjetlu i zraku.

Zrna koja su čuvana i zapečaćena do samog trenutka kad su mljevena i kuhana su ta koja čine najukusniju kavu.

Tvoj coffee štreber to zna i kupnjom vakumsko zatvorene posude za kavu u zrnu definitivno ćeš mu dokazati koliko si pažljiv i koliko ti je stalo do njega (i njegovih zrna).

 

 

9. Poklon bon za coffee cupping

Coffee štreberi vole biti u blizini svog plemena. Oni ožive kada razgovaraju s ljudima koji razumiju ono o čemu govore kada spomenu fraze kao što su "batch brewing" i "red eye" itd.

Jedno mjesto na kojem će se vaš coffee štreber osjećati kao da je među svojim ljudima je na seansi coffee cupping-a (ako niste znali, ovo je poput kušanja vina, ali s kavom).

Provjerite online gdje se  održavaju seanse coffee cupping-a i nabavite svom coffee štreberu  ulaznicu.

 

 

Podijelite članak

Ovo bi Vas isto moglo zanimati

Globalne vijesti

Coffee štreberi 101: 5 načina pripreme kave koje svaki coff

25.10.2021

Kada netko naruči šalicu kave na pamet vam padne niz različitih pitanja, zar ne? Lagano ili jako pržena kava? Moka ili French Press?

Globalne vijesti

Coffee štreberi 101: Budućnost biljnog mlijeka u svijetu kav

28.10.2021

Postajući svjesni posljedica klimatskih promjena, naša prehrana počela se dramatično mijenjati. Nalazimo se usred uzbudljive zelene revolucije koja utječe na sve aspekte načina života pa tako proizvodnje i konzumiranja hrane i pića. A ni svijet kave nije iznimka.

Globalne vijesti

Coffee štreberi 101: 7 osnovnih činjenica o malom smeđem zrn

05.10.2021

Predstavljamo prvi dio našeg serijala postova "Coffee štreberi 101", kojima ćemo iz svih mogućih kutova razmotriti znanost i umjetnost o kavi.