Generalno

9 ideja šta pokloniti coffee štreberima za novogodišnje praznike

Svi imamo bar jednu osobu u našim životima koja je toliko opsednuta kafom da nosi majicu sa natpisom poput: „Kafa mi treba samo 7 dana u nedelji". Takve osobe nisu samo zaljubljene u kafu, već i u način njene pripreme. Kafa je deo onoga što oni jesu.

S obzirom da se približavaju praznični dani i tradicionalno isčekivanje poklona, evo par saveta šta možete kupiti coffee štreberima koji uživaju u  konzumiranju kofeina.

 

Pitali smo bariste šta bi kupili prijatelju koji u snu mrmlja nešto poput „svetlo pržena“ – evo šta su smislili.

 

1. Ketler sa guščijim vratom za prelivanje kafe 

Jedna od brilijantno jednostavnih i sve popularnijih metoda pripreme kafe među pasioniranim ljubiteljima kafe je pour over ( prelivanje).

Iako bismo mogli da pišemo eseje o kompleksnosti ovog načina pripreme kafe, pour over u suštini podrazumeva prelivanje vodom preko sveže mlevene kafe i izdvajanje arome kafe u šoljicu  ili posudu za serviranje.

Dok mnogi kažu da je ovaj ketler sa guščijim vratom samo pribor koji upotpunjuje hipsterski imidž, baristi i oni koji ozbiljno poznaju dobru kafu smatraju da je to ključni instrument za pravilno izvođenje metode pour over.

Korištenje ovih ketlera neobičnog izgleda osigurava vam kontrolu nad prelivanjem tokom celog procesa.

Većinu barista ćete ipak uhvatiti da koriste električni ketler za vodu, pa ukoliko razmišljate o povoljnijem poklonu, razmotrite ketler od nerđajućeg čelika, verujemo da će vaš coffee štreber podjednako ceniti vaš izbor poklona.

 

2. Aeropress aparat za kafu

Većina ljubitelja kafe obožava Aeropress jer daje kafu nežnog ukusa izuzetno ugodnu vašem nepcu.

Poklanjajući  Aeropress coffee štreberu recite: „Potpuno te razumem kao i tvoju opsesiju kafom, i podržavam te u tvom ludom  putovanju kroz svet kafe."

Uz malo istraživanja na internetu saznaćete najnovije Aeropress trendove na tržištu.

 

3. Vaučer u omiljenom kafiću

Ako je vaš prijatelj / partner / rođak tip koji radije prepusti ceo proces pravljenja kafe trećoj strani, tzv. talentovanom baristi u omiljenom kafiću, zašto mu onda ne pokloniti vaučer sa besplatnim kafama za njegov kafić?

Misliće na vas svaki put kada tamo popije kafu.

Ako želite da dodatno ulepšate poklon, možete upakovati vaučer u šoljicu za kafu.

 

 

4.Digitalna vaga za kafu

Ovo je baš za okorele coffee štrebere, one koji provode sate i sate na Youtube-u gledajući video snimke o pripremanju kafe.

Profesionalna priprema kafe zahteva upotrebu vage iznenađujuće često. Videćete vrhunske bariste kako mere kafu kao što pekar meri brašno.

Kada zaronite duboko u priču o kafi, shvatate da su preciznost, doslednost i eksperimentisanje važni, a za sve je potrebna upotreba vage.

 

Iako vam se ovo čini krajnje dosadnim poklonom, vaš coffee štreber će biti oduševljen.

 

5. Prenosivi aparat za espresso

Niko ne želi da sretne coffee štrebera koji je daleko od kuće – a samim tim i od svoje opreme za pravljenje kafe – a u okruženju nema mesta sa kvalitetnom kafom. Trebalo bi da postoje grupe za podršku onima koji su bili svedoci ovakvog scenarija.

 

Dakle, kupovinom prenosivog  aparata za espresso – da, na sreću postoji takva stvar – nećete samo usrećiti svog coffee štrebera, već ćete i druge spasiti da iskuse užas gore opisanog scenarija.

 

6. Omiljena šolja

Ispijanje kafe nikada do sada nije bilo lepše zahvaljujući prelepim i raznovrsnim šoljicama dostupnim na tržištu. Vizuelne karakteristike šoljica mogu podići iskustvo ispijanja kafe na potpuno novi nivo pa se izbor šolje za kafu ne sme potcenjivati.

 

Bilo da se radi o klasičnoj porcelanskoj šoljici, keramičkoj šolji koja održavaju toplotu pića na struju, titanijumskoj šolji koja dozvoljava korišćenje na otvorenom plamenu ili termo šolji od bambusa, kupite svom štreberu za kafu njegovu novu omiljenu šoljicu od koje se neće razdvajati.

 

 

7. Liker od kafe

Sa pojavom hipsterskih kafeterija i modernih koktel barova, interesovanje za miksologijom je sve veće a liker od kafe postaje sve popularniji sastojak brojnih koktela.

Poslednjih nekoliko godina mnogi od njih dolaze u skupocenim bocama lepog dizajna.

 

Uzimajući u obzir preferencije nepca vašeg coffee štrebera, pokloniti mu craft liker od kafe skroz ima smisla.

Ovo je promišljena opcija poklona za sve one coffee štrebere koji već imaju većinu opreme za pripremanje kafe sa gornjeg spiska.

 

8. Vakuum posuda u kojoj se čuva kafa

Možete da uradite dve stvari ako želite da uznemirite coffee štrebera– poigrajte se podešavanjima na njegovom mlinu za kafu ili ostavite njihova zrna kafe tamo gde su izložena najvećim neprijateljima – svetlosti i vazduhu.

Zrna koja su upakovana i zapečaćena u originalnoj ambalaži sa sigurnosnim ventilom od samog trenutka kada su pržena su ta koja prave najukusniju kafu.

Svaki coffee štreber to zna, pa će kupovina vakuum posude za kafu u zrnu sa jednosmernim ventilom definitivno dokazati koliko ste pažljivi i koliko vam je stalo do njega (i njihovih zrna).

 

9. Poklon vaučer za coffee cupping

 

Coffee štreberi vole da budu okruženi istomišljenicima. Oni prosto ožive kada ćaskaju sa ljudima koji razumeju ono o čemu govore, kada pominju reči kao što su „prelivanje” ili „red eye” …

Jedno od mesta gde će se vaš štreber za kafu osećati kao kod kuće je na kapingu (za slučaj da niste znali, ovo je degustacija kafe, isto kao što postoji degustacija vina).

 

Pretražite po internetu da li u vašem okruženju postoje coffee akademije ili coffee radionice na kojima se organizuju kapinzi i nabavite svom coffee štreberu ulaznicu za prvi slobodan termin.

Podelite članak

Ovo bi Vas isto moglo zanimati

Generalno

Coffee Štreberi 101: 5 načina pripreme kafe koje svaki coffe

26.10.2021

Kada neko naruči “šoljicu kafe” da li u glavi imate gomilu dodatnih pitanja? Svetlo ili tamno pržena kafa? Moka, French Press ili Espresso?

Generalno

Coffee Štreberi 101: Budućnost biljnog mleka u svetu kafe

17.11.2021

Kako sve više osećamo posledice klimatskih promena, naša svest je počela značajno da se menja kao i naši načini ishrane. Nalazimo se usred uzbudljive radikalne zelene revolucije koja utiče na sve aspekte načina na koji proizvodimo, pripremamo i konzumiramo hranu i piće. Ni svet kafe nije izuzetak.

Generalno

Coffee Štreberi 101: 7 osnovnih činjenica o malom smeđem zrn

08.10.2021

Predstavljamo vam prvi članak iz naše serije objava „Coffee Štreberi 101“, u kojima ćemo iz svih mogućih uglova sagledati bitne stvari o nauci i umetnosti kafe.