Globalne vijesti

10 načina na koje možete učiniti svoj caffe bar ili restoran održivijim na način koji će koristiti vašem poslovanju

Razumijemo vas, nije lako znati odakle započeti i kako primijeniti ekološki prihvatljivije prakse, pogotovo ako ste suočeni sa svakodnevnim žrvnjem vođenja gastronomskog posla, poput caffe bara ili restorana. Razumijemo vas u potpunosti.

Mislili smo da bi sastavljanje zbirke jednostavnih i praktičnih savjeta o tome kako učiniti vaš caffe bar ili restoran održivijim bilo dobro mjesto za početak.

 

Osim toga, ovi savjeti neće vam omogućiti samo da radite dobro za planetu, već i da činite dobre stvari za svoje poslovanje.

 

1. Počnite kompostirati otpad

Ne moramo vam govoriti - restorani i caffe barovi svakodnevno se suočavaju s velikim brojem otpada hrane. To je jedna neizbježna stvarnost posla kojim se bavimo.

 

Ulažući malo truda u postavljanje onoga što vam je potrebno da kompostirate sav ovaj otpad od hrane, vratit ćete gomilu karme za svoje poslovanje (a govorimo o "konkretno-vidljivi-rezultati" karmi).

 

Kompostiranje pretvara otpad hrane u humus bogat hranjivim tvarima koji možete koristiti u voćnom i povrćarskom vrtu gdje možete uzgajati vlastite svježe proizvode za restoran.

 

Ako nemate prostora za kompostiranje, ili voćnog i povrćarskog vrta, nema sumnje da postoji usluga koju vodi grad ili privatna organizacija koja će vam rado pomoći.

 

Kako to koristi vašem poslu?

Možete upotrijebiti tlo bogato hranjivim tvarima koje se proizvodi samim kompostiranjem ili možete razmisliti o pokretanju kompostiračkog kolektiva s drugim restoranima i caffe barovima u vašem području i zajedno postaviti mjesto za kompostiranje. To će također dovesti do umrežavanja s istomišljenicima u vašoj industriji, što može biti samo dobro za vaš posao.

 

2. Surađujte s dobavljačem kave i čaja koji prakticira održivost

I tu vam govorimo sve o našim održivim praksama, zar ne? Pa mogli bismo, ali radije bismo vas samo pozvali da sami pročitate o njima, a mi ćemo nastaviti širiti dobru vijest o održivosti.

 

Rad s dobavljačem toplih napitaka koji ne samo da prakticira ekološku održivost, već i njeguje održivu industriju kave i čaja, jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti da vaš kafić postane zeleniji.

 

Kako to koristi vašem poslu?

Kupci se sve više odlučuju gdje i na što troše svoj novac ovisno o tome koliko su proizvodi, usluge i tvrtke održivi i ekološki prihvatljivi.

 

Mogućnost tvrđenja da koristite samo certificiranu kavu i čaj od održivog dobavljača samo će povećati poslovanje, pa čak i možda vas razlikovati od konkurencije.

 

📷: © Cemera Photography

 

3. Biorazgradive ili višekratne šalice za kavu TO GO jedini su put

Vi najbolje poznajete svoju klijentelu pa biste znali najbolje da su spremni za početak donijeti svoju šalicu za višekratnu upotrebu za svoj dnevni cappuccino.

 

Već je uobičajena praksa među caffe barovima u nekim dijelovima svijeta ponuditi poticaje korisnicima da to učine nudeći im mali popust ili nešto slično.

 

Ako mislite da se ovo neće svidjeti vašoj klijenteli, prijeđite na biorazgradive šalice za kavu TO GO kao odlično alternativno rješenje.

 

Kako to koristi vašem poslu?

Očigledna korist od toga što će vaši kupci donijeti svoje šalice za višekratnu uporabu je ta što će dramatično smanjiti vaše troškove u šalicama za kavu TO GO.

 

 

4. Smanjite potrošnju vode

Voda je jedan od resursa koji često uzimamo zdravo za gotovo, no, također je jedan od najvrjednijih resursa (na planeti Zemlji ... i za pripremu kave).

 

Uvođenje metoda uštede vode i edukacija vaših zaposlenika o tome kako primijeniti praksu u svakodnevnom radu odličan je način za smanjenje potrošnje vode.

 

Kako to koristi vašem poslu?

Korištenje manje vode znači uštedu novca na računu za vodu, što je važno imati na umu jer cijena vode raste u većini dijelova svijeta.

 

5. Smanjite potrošnju energije

Ono što smo gore predložili u vezi s potrošnjom vode, odnosi se i na potrošnju energije u vašem caffe baru ili restoranu.

 

Većina poduzeća može uštedjeti puno električne energije uvođenjem jednostavnih mjera poput postavljanja znaka kraj izlaza koji upućuje zadnju osobu na izlazu da ugasi svjetlo. 

 

Također možete napraviti veliki utjecaj na ovom polju odabirom energetski učinkovite opreme, uređaja i rasvjete.

 

Kako to koristi vašem poslu?

Možete smanjiti troškove računa za struju uvođenjem vrlo jednostavnih promjena.

 

6. Uvedite e-račune bez papira

Brojni su razlozi zašto je prelazak na e-račune dobra ideja, a jedan je očigledan - koliko vaših kupaca uopće čuva svoje papirnate račune?

 

Osim toga, premještanje podataka o transakcijama u potpuno digitalni svijet znači da ćete voditi točniju i organiziraniju evidenciju dnevnih primanja. Time ćete uštedjeti vrijeme i novac.

 

Kako to koristi vašem poslu?

Uštedjet ćete troškove na uplatnicama i uštedjeti vrijeme pri praćenju svojih prihoda.

 

 

7. Stupite u kontakt s inicijativama održivosti i educirajte se

Gore navedeni savjeti su stvari koje se mogu prilično univerzalno primijeniti, međutim, da biste znali što možete učiniti na lokalnoj razini, toplo vam preporučujemo da provedete nekoliko sati u istraživanju i povezivanju s organizacijama u vašoj regiji.

 

Možda čak mogu savjetovati kako možete osmisliti održiviji poslovni model koji funkcionira za lokalno tržište.

 

U međuvremenu, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti s arhitekturom i dizajnom interijera vašeg caffe bara ili restorana koji će ga pretvoriti u mjesto koje daje prioritet planeti.

 

Kako to koristi vašem poslu?

Takvo umrežavanje samo će približiti vaše poslovanje novim klijentima, a može dovesti i do novih poslovnih mogućnosti. Osim toga, jeste li vidjeli kako izgleda moderno i privlačno neka od novih ekološki prihvatljivih arhitektura i dizajna? Tako bi mogao izgledati i vaš ugostiteljski objekt.

 

8. Budite glasni i ponosni na svoje održive načine

 

Učiniti sve što je u vašoj moći da doprinesete boljem i održivijem svijetu stvar je razmišljanja o zajednici, stoga ne sumnjamo da će vaša zajednica voljeti i vaše poslovanje i vaše mjesto za jelo i piće.

 

Također, dajući ljudima do znanja kako ste svoj caffe bar ili restoran učinili zelenijim, zagovarat ćete i širiti glas drugima u našoj industriji da učine isto. Mislimo da su naši učitelji u školi to zvali "vođenje primjerom".

 

9. Uključite biljne opcije u vašu ponudu

Ubacite mliječne alternative biljnog podrijetla u svoju ponudu i učinite ju prihvatljivijom za  naš planet. To će zadovoljiti goste koji traže veganske opcije, a možda čak i privući nove kada se u vašoj ponudi pojave nove ukusne biljne opcije.




10. Koristite ekološke proizvode za čišćenje

 

Prebacivanjem s beskonačnih rola papirnatih ručnika na krpe od mikrovlakana i odabirom biorazgradivog spreja za čišćenje površina, uklanjanjem neugodnih kemikalija iz vaše kolekcije proizvoda za čišćenje učinit će svijet boljim za vas i  za buduće generacije.






Podijelite članak

Ovo bi Vas isto moglo zanimati

Globalne vijesti

Zašto budućnost kave ovisi o obitelji?

28.07.2021

Jeste li čuli izreku: ‘Možeš birati svoje prijatelje, ali ne možeš odabrati svoju obitelj’? Pa, kad vaša obitelj preraste u globalnog proizvođača kave, to ne mora nužno vrijediti.