Globalne vijesti

Trendovi u svijetu kave u 2024.

Započnite godinu istraživanjem uzbudljivih trendova u svijetu kave u 2024. Od održivih praksi do zadivljujućeg svijeta specialty kave, ova godina obećava inovacije i avanturu u svakoj šalici. Evo što nas očekuje:

1. Održivost

Održivost postaje sve više vruća tema u HoReCa industriji. 

Europski zeleni dogovor uvodi promjene s ciljem klimatske neutralnosti do 2050. Propisi poput Strategija biološke raznolikosti za 2030. i Uredba EU-a o krčenju šuma pozabavit će se gubitkom bioraznolikosti i smanjenju emisije, dopuštajući samo proizvode bez krčenja šuma na tržištu EU-a. U skladu s tim, očekujte inovativne proizvode koji brinu o okolišu i odgovaraju zahtjevima potrošača. Potrošači su počeli sve više brinuti o podrijetlu i sljedivosti kave, iako je cijena i dalje bitan faktor prilikom odabira proizvoda i odluke o kupnji.

2. Specialty kave

U 2024. godini očekujte porast specialty kava, od malih pržionica do velikih kavana. Očekujemo povećanje broja različitih mješavina koje zadovoljavaju specifične ukuse, od zrna s jednim porijeklom do napitaka prožetih lokalnim sastojcima poput francuske lavande ili turske ruže. Specialty kava ima potencijal zauzeti središnje mjesto i postati pokretač otkrivanja novih okusa, pomičući granice kreativnosti, kvalitete i održivosti.


3. Umjetna inteligencija (AI)

Integracija AI u uzgoj, proizvodnju i pripremu kave je u porastu. Predvidite transformativne promjene, od precizne poljoprivrede koja optimizira uzgoj do pametnih aparata za kavu pokretanih umjetnom inteligencijom koji nude personalizirana iskustva kuhanja kod kuće. 


Dodatno, analitika podataka vođena umjetnom inteligencijom također ima potencijal za osnaživanje tvrtki da bolje razumiju preferencije potrošača, što dovodi do ciljanijih marketinških strategija i inovativnog razvoja proizvoda. Spoj umjetne inteligencije i kave nije samo automatizacija, već sveobuhvatno poboljšanje cijelog ekosustava kave, obećavajući budućnost u kojoj tehnologija podiže iskustvo kave za entuzijaste i profesionalce.

4. Funkcionalna kava

Pojavljujući se kao trend, funkcionalna kava spaja dobrobit s dnevnim ritualom kave. Osim kofeina, dodani sastojci poput adaptogena, kolagena, CBD ulja i superhrane obećavaju dobrobit za zdravlje. 


Kako izbori koji su bitni za zdravlje dobivaju na važnosti, funkcionalna kava pretvara rutinsku stanku za kavu u osvješteno iskustvo uživanja u kavi poželjno za zdravlje.

5. Više od Cold Brew

Cold brew nastavlja trend u 2024., nudeći osvježavajući okus s prednošću što je praktičan i spreman za konzumaciju. 


Očekujte kreativne varijacije kao što su aromatizirani cold brew napitci, verzije s nitro-infuzijom i inovativne metode ekstrakcije i konzerviranja kojima je cilj zadržati što je moguće više okusa, čineći cold brew omiljenim tijekom cijele godine.

Prigrlimo 2024., u kojoj se krajolik kave razvija održivo, raste paleta specialty kave, doživljavamo integraciju umjetne inteligencije, funkcionalne inovacije i bezvremenski šarm cold brew-a. 


Ovi trendovi obećavaju budućnost u kojoj je kava holističko iskustvo koje odražava vrijednosti, sklonosti i beskrajne mogućnosti. Ovo je godina održivosti, inovacija i radosti koju donosi šalica kave.

Podijelite članak