Generalno

Trendovi u svetu kafe u 2024.

Početak je godine, pravi trenutak da istražimo koji trendovi se mogu očekivati u industriji kafe u 2024. godini. Kako su to ocenili poznavaoci industrije, čeka nas godina inovacije i avanture! 

Evo šta je na našem radaru: 

1. ODRŽIVOST

Održivost postaje sve više vruća tema u HoReCa industriji. 


Europski zeleni dogovor (European Green Deal) ima za cilj, poznato je to, postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Ideja je da na tržištu EU budu dozvoljeni samo oni proizvodi koji su nastali uz očuvanje biodiverziteta, bez uništavanja šuma. Evropska unija očekuje inovativne proizvode, čija proizvodnja ne ugrožava životnu sredinu. Taj trend se odnosi i na kafu, to se očekuje i od proizvođača kafe. I sami potrošači su sve zainteresovaniji za poreklo kafe i put od uzgajivača do potrošača, i koliko je taj proces u skladu sa principima održivosti.

2. SPECIALTY kafe

Očekuje se veliki porast broja novih specialty kafa na tržištu širom sveta u 2024. godini. Zanimljivo je da se najavljuje obogaćivanje ukusa kafe nekim lokalnim sastojcima, pa se u tom smislu pominju francuska lavanda ili turska ruža. Poznavaoci procenjuju da specialty kafe imaju potencijal da zauzmu centralno mesto u konzumaciji kafe, pomerajući granice kreativnosti i kvaliteta.


3. VEŠTAČKA INTELIGENCIJA (AI)

Ni industrija kafe ne može biti izuzeta od velikih promena koje donosi upotreba AI. Veštačka inteligencija će biti sve uključenija u uzgajanje, proizvodnju i pripremu kafe. Očekujte, dakle, i optimizaciju uzgoja kafe i pametne aparate za kafu koji nude personalizovanu iskustvo pripreme kafe kod kuće. Naravno, AI će biti od neprocenjive koristi i kod razumevanja preferencija potrošača, što će, dalje, omogućiti ciljane marketinške strategije i inovacije u razvoju proizvoda. Susret AI i kafe doneće velike promene a tehnologija će podići iskustvo konzumiranja kafe na potpuno novi nivo.

4. FUNKCIONALNA KAFA

Kafa nije više samo dnevni ritual već ima i druge funkcije jer dobija i nove sastojke. Koje? Osim kofeina, zamislite kafu u kojoj ima kolagena, adaptogena, CBD ulja ili neke druge superhrane koja nam donosi benefite za zdravlje. Ovakva kafa, koju nazivamo funkcionalna, pretvara rutinsko ispijanje kafe u novo, svesno iskustvo i to je nešto u šta ćemo zakoračiti tokom ove godine.

5. VIŠE OD COLD BREW KAFE

Cold brew ili hladna kafa (mada je to previše pojednostavljen naziv) ostaje trend za 2024. godinu ali očekujte kreativne varijacije ukusa, dodatke poput azota, po ugledu na proizvođače piva, (nitro coffee), nove metode ekstrakcije koje treba da zadrže što više ukusa. Hladna kafa postaje, sve više, izbor kafe za celu godinu. 

 

Zanimljivo, zar ne? Ovi trendovi ukazuju na to da kafa postaje holističko iskustvo koje odražava naše vrednosti, sklonosti i nudi nam brojne mogućnosti. Živeli, za godinu održivosti, inovacija i svih radosti koju šolja kafe donosi!

Podelite članak

Ovo bi Vas isto moglo zanimati

Generalno

Naš vodič za savršen espreso

11.10.2023

Pripremiti dobar espreso prava je umetnost. Ali, i umeti prepoznati dobar espreso i razumeti sve nijanse ove kafe, nešto je što na poseban način obogaćuje vaše iskustvo.