Globalne vijesti

Bečki način prženja kave: Putovanje kroz okus i tradiciju

U svijetu kave postoji umjetnost postizanja savršene ravnoteže između okusa i aroma. Među različitim profilima prženja, bečko prženje ističe se kao skladan spoj tradicije, okusa i sofisticiranosti. Prožete poviješću i tradicijom, bečke kavane stoljećima su okupljališta umjetnika, intelektualaca i lokalnog stanovništva. Bečko prženje kave odražava bit ovih kavana u kojima je ležerno ispijanje šalice kave samo po sebi oblik umjetnosti.

Prožete poviješću i tradicijom, bečke kavane stoljećima su okupljališta umjetnika, intelektualaca i lokalnog stanovništva. Bečko prženje kave odražava bit ovih kavana u kojima je ležerno ispijanje šalice kave samo po sebi oblik umjetnosti.


Specifičnost bečkog načina prženja kave


Bečko prženje zauzima posebno mjesto u spektru prženja kave. Poznato po svom srednje do srednje tamnom izgledu, ovo prženje čuva jedinstvene karakteristike zrna kave dok im daje bogate okuse. Bečko prženje postiže delikatnu ravnotežu, samo korak prije nego što stigne do tamnijeg pečenja, gdje se počinju pojavljivati prirodna ulja zrna, sažimajući njihov puni potencijal.


Profil okusa


Zaštitni znak bečkog prženja leži u njegovom posebnom profilu okusa, koji podjednako oduševljava i novopridošlice i iskusne ljubitelje kave. Dok zrna prolaze kroz proces prženja, razvijaju okuse koji variraju od bogatih čokoladnih tonova do karamelizirane slatkoće. Dašak tostiranog kruha dodaje dubinu okusu, stvarajući divnu simfoniju za okusne pupoljke.


Odudara od ostalih prženja poput francuskog ili talijanskog, koja su tamnija. Na primjer, zrna pržena na  francuski način su vrlo tamna sa sjajnim završetkom. Prže se do kraja drugog pucanja, imaju nešto manje kiselosti od bečkog prženja i imaju bogat i zadimljen okus. Talijansko prženje također se može staviti na kraj spektra, tamno prženje obično je najbolje za pripremu espressa.
Aroma


Ono po čemu se bečko prženje ističe je primamljiva aroma kave. Zrna ispuštaju buket aroma koje izazivaju osjećaj ugode i topline. Od prvog udisaja dočekuje vas miris tamne čokolade i prženih orašastih plodova, podsjećajući na bečke kavane iz kojih je ovo prženje i nastalo.


Aroma je glavna inspiracija za naše proizvode, dajući našim mješavinama blaži intenzitet, s notama okusa čokolade, karamele, začina i orašastih plodova. Pažljivo uravnotežena razina kiselosti daje ovim mješavinama dašak svježine i čini ih idealnim za profesionalce koji vole kavu koja teži postizanju jedinstvenog održivog iskustva kave koje slavi zanatstvo i jamči najbolju kvalitetu u šalici.Priprema savršene šalice kave


Kako biste uživali u punom potencijalu bečkog prženja, dobro će doći nekoliko savjeta za pripremu kave. Koristite srednje grubo mljevenje i odlučite se za metode pripreme kao što su filtriranje ili prelijevanje. Cilj je dopustiti da se okusi potpuno razviju, što rezultira šalicom koja odražava složenost prženja.


U svijetu kave bečko prženje je dokaz tradicije i inovacije. Njezina ravnoteža okusa, bogata aroma i kulturni značaj čine je pravim draguljem u svijetu kave. Bez obzira ispijate li je u bečkoj kavani ili je pripremate u udobnosti svog doma, bečko prženje obećava putovanje kroz povijest, okus i umjetnost cijenjenja kave.

Kultura bečke kavane

Iskustvo tradicije, arome i povijesti u svakoj šalici.

Saznajte više

Podijelite članak

Ovo bi Vas isto moglo zanimati

Globalne vijesti

Istraživanje svijeta iznimnih kava: od Panama Geisha do Kopi

14.09.2023

Kad zaronite u svijet iznimnih kava, nekoliko imena vam odmah padne na pamet, a svako nosi svoju karakterističnu priču i profil okusa. Navodimo neka od najrjeđih zrna koja su utjecala na krajolik kave.

Globalne vijesti

Maple Spice Delight: Recept koji će vas uvesti u jesensko ra

05.09.2023

Na prijelazu iz ljeta u jesen, nema boljeg načina da dočekate novo godišnje doba nego uz šalicu našeg Maple Spice Delighta. Savršen je suputnik za sve ugodne trenutke, bilo da ste sami, ušuškani ispod deke s dobrom knjigom ili s obitelji ili prijateljima na druženju uz kavu.

Globalne vijesti

Međunarodni dan kave 2023: Suradnja sa SAWA WORLD kako bi se

09.08.2023

Ovog Međunarodnog dana kave pokrećemo inicijativu kao dio naše linije The Originals kako bismo pomogli osnažiti uzgajivače kave u Ugandi. Inicijativa koja se temelji na uspjehu našeg Generations programa, ima za cilj pomoći uzgajivačima kave da obogate svoju produktivnost, ulažu u uzgoj kvalitetnijih zrna i uoče prilike za povećanje svojih prihoda.