Globalne vijesti

Vaš popis novogodišnjih odluka ukoliko želite postati pravi kavoznalac u 2022.

Vaša opsesija i fasciniranost kavom nadilazi osjećaje povremenih kavopija te želite svoj odnos s kavom podići na višu razinu u novoj godini.

Zamišljate da ste toliki znalac da možete prepoznati mješavinu po mirisu i prepoznati različite suptilne okuse u šalici?

 

Stoga, zamolili smo naše interne stručnjake da sastave popis stvari koje možete učiniti kako biste započeli svoj put da postanete certificirani kavoznalac (Imajte na umu: ovaj vodič vam neće donijeti nikakav certifikat, ali će doprinijeti da vas slušaju s poštovanjem u zajednici kavoznalaca).

 

 

1. Nahranite svoju radoznalost u svezi kave sa što više informacija koje možete pronaći

 

Proizvodni proces koji stoji iza šalice kave sastoji se od mnogo koraka, a ti brojni koraci utječu na okus kave.

 

Od mjesta na kojem se uzgaja (uključujući na kojoj nadmorskoj visini) do načina na koji se suši i tako dalje. Mnogo je čimbenika na putu zrna koji objašnjavaju zašto kava ima takav okus i miris. Ako ste istinski posvećeni razumijevanju kave kao što sommelier razumije vino, morate znati cijelu pozadinu o kavi koju pijete.

 

Svoj brzi tečaj možete započeti učenjem o svim stvarima koje biste trebali znati o zrnu kave.

 

Nadogradite bazu znanja tako da svaku kavu koju popijete u caffe baru tretirate kao knjigu koju vrijedi pročitati. Prilikom narudžbe pitajte baristu za informacije o zrnu, mješavini i prženju; ili čak zamolite da vam pokažu ambalažu. Zabilježite ove detalje, a zatim idite kući i zaronite u bespuća interneta istražujući kako su nastala ta posebna zrna.

 

Evo popisa lekcija koje ćete morati savladati (svo znanje koje vam je potrebno pronaći ćete na internetu, uključujući i na blogu na našoj web stranici):

  • Koja je razlika između svijetlog i tamnog prženja?
  • Kako se kava uzgaja u različitim dijelovima svijeta i kako to utječe na kavu?
  • Koje vrste zrna kave postoje?

 

 

2. Odreknite se šećera i mlijeka u kavi

 

Ako ste osoba koja već pije kavu bez dodatnih sastojaka, onda možete preskočiti ovu točku i potapšati se po leđima.

 

U međuvremenu, ako svoju kavu obično pijete sa šećerom ili mlijekom (biljno ili neko drugo), onda pretpostavljamo da radite grimase dok ovo čitate.

 

Znamo da to neće biti lako, ali ako zaista želite cijeniti sve nježne okuse kave, morat ćete steći okus za čistu crnu kavu. Ako išta dodate svom napitku, to samo zamrsi okus.

 

 

3. Posjetite neke degustacije kave

Osnivač tvrtke Julius Meinl svaki bi dan započinjao slijepim isprobavanjem kave. Tijekom ove degustacije slijepo bi identificirao sve svoje proizvode, ali isto tako i proizvode konkurenata. To je predanost i strast koju želite u svom životu ako želite postati pravi kavoznalac.

Ne predlažemo da svoje degustacije kave započnete s povezom na očima, ali predlažemo da pogledate jedan od tih događaja.

 

Poznavatelji kave koji posjećuju degustacije kave bez sumnje s entuzijazmom dočekuju novopridošlice, a još će s više entuzijazma odgovoriti na sva vaša pitanja. Postoji samo jedna stvar koju mi kavoznalci volimo više od ispijanja napitka, a to je pričanje o kavi između ispijanja kave.


Jednostavno pogledajte koje se degustacije kave događaju u vašem gradu.

 

 

4. Kušajte sve različite napitke od kave koji postoje

Ok, vjerojatno imate nekoliko omiljenih vrsta kave kada je u pitanju naručivanje od lokalnog bariste – svatko ima srodnu dušu po tom pitanju.

 

Ipak, morat ćete iskusiti sve vrste kave i mješavine koje postoje ako želite trenirati svoje okusne pupoljke da postanu mali samuraji u kušanju kave i da mogu osjetiti sve različite okuse u kavi, od orašastih do čokoladnih, od voćnih do cvjetnih.

 

Počnite od vrha menua vašeg barista (što vjerojatno počinje s Espressom) i krenite prema dolje, a ako ne nude sve vrste napitaka od kave, prijeđite u drugi caffe bar koji nudi.

 

 

5.  Krenite s pripremom kave kod kuće

Može biti prilično neodoljivo kada ovih dana bacite pogled na police u bilo kojem specijaliziranom dućanu. Međutim, jedna stvar koja bi trebala biti na vrhu vašeg popisa novogodišnjih odluka jest zaroniti u svijet koji sva ova oprema otvara.

 

Kako zrna utječu na okus vaše kave, jednako tako utječe i način pripreme.

 

Članica obitelji Meinl pete generacije, bivša predsjednica Udruge specijalizirane kave i strastvena ljubiteljica kave, Christina Meinl, jednom je citirana – 'ne birate vi način pripreme za zrna, zrno bira svoj način pripreme.'

 

Pod time misli da je dio procesa isprobavanja i usklađivanja prave metode pripreme s pravim zrnom pola posla a pola zabave za prave kavoznalce i jedini je način da se iz kave izvuče apsolutno najbolje.

 

Ne preporučujemo da odmah odete i kupite svu opremu za pripremu kave na tržištu, već umjesto toga počnite s kupnjom jednog ili dva dijela opreme i odatle proširite svoje horizonte.

 

Uzmite si vremena i temeljito naučite kako provesti svaku metodu pripreme na različite načine, a zatim prijeđite na sljedeću.

 

Preporučamo da započnete s najjednostavnijom od svih, metodom pripreme takozvanom prelijevanje (Pour over).

 

Također predlažemo da si nabavite French press jer je to još jedan jednostavan i sjajan način pripreme vrhunske kave.

 

 

 

 

6. Kupite kvalitetan mlinac i vagu za kavu

Mlinac je vjerojatno jedan od najvažnijih alata na vašem putu kavoznalca. Bitno je da zrno sameljete samo nekoliko trenutaka prije pripreme kako biste sačuvali okus s kojim su rođeni.

 

Jednako je važno da ih mlinac samelje točno u pravoj konzistenciji koja je potrebna za vrstu pripreme koju ste odabrali.

 

Drugi dio opreme koji će vam trebati je set vaga za kavu. Vrhunska priprema kava zahtjeva veliku preciznost te postoji mnogo trenutaka kada ćete morati na gram izvagati količinu kave koju pripremate.

 

Želite saznati više?

Saznajte više o kavi i čaju, njihovoj pripremi te popularnim napitcima na bazi kave i čaja.

Saznajte više

Podijelite članak

Ovo bi Vas isto moglo zanimati

Globalne vijesti

Kavoznalci 101: 5 načina pripreme kave koje svaki kavoznalac

25.10.2021

Kada netko naruči “šalicu kave” na pamet vam padne niz različitih pitanja, zar ne? Lagano ili jako pržena kava? Moka ili French Press?

Globalne vijesti

Kavoznalci 101: Budućnost biljnog mlijeka u svijetu kave

28.10.2021

Postajući svjesni posljedica klimatskih promjena, naša prehrana počela se dramatično mijenjati. Nalazimo se usred uzbudljive zelene revolucije koja utječe na sve aspekte načina života pa tako proizvodnje i konzumiranja hrane i pića. A ni svijet kave nije iznimka.

Globalne vijesti

Kavoznalci 101: 7 osnovnih činjenica o malom smeđem zrnu koj

05.10.2021

Predstavljamo prvi dio našeg serijala postova 'Kavoznalci 101', kojima ćemo iz svih mogućih kutova razmotriti znanost i umjetnost o kavi.