General

Earl Grey & whisky, rețeta care te va face să adori serile confortabile de iarnă

Pentru o seară reușită de iarnă, îți propunem o rețetă de ceai cu un gust îmbietor și o aromă incredibilă, datorată în mare parte unui ceai consacrat.

Nu, nu este o coincidență faptul că unul dintre ceaiurile preferate de către englezi, Earl Grey, are un nume atât de aristocrat, doar este numit după un nobil - Charles Grey al II-lea, un membru al nobilei familii Grey și prim-ministru al Regatului Unit la mijlocul secolului al XIX-lea.

 

Diversele povești care explică de ce acest ceai negru cu note florale, citrice și plăcut înțepătoare a ajuns să fie numit după Charles Grey sunt prea irezistibile pentru a nu le rezuma în câteva rânduri aici, înainte de a îți prezenta rețeta unică Julius Meinl, Earl Grey Hot Toddy. 

 

Una dintre teorii este că un cetățean chinez, al cărui fiu a fost salvat de la înec de unul dintre oamenii lui Earl Grey, i-a dăruit acestuia ceaiul în semn de recunoștință. Numai că nu există nicio înregistrare a faptului că Earl Grey ar fi pus vreodată piciorul în China. 


Familia Grey susține însă că ceaiul este un amestec special din Asia de Est, conceput pentru Lord Grey cu scopul de a echilibra gustul neplăcut al apei care era servită la reședința din Howick Hall la acea vreme. Ceea ce face ca gustul lui Earl Grey să iasă în evidență mai mult decat alte sortimente de ceaiuri negre este uleiul de bergamotă care îi este adăugat. Acesta este și motivul pentru care ceaiul ar fi transformat în mod magic apa cu gust îndoielnic într-un deliciu. 

Conform celei mai populare legende, așa cum se întâmplă adesea în cazul descoperirilor revoluționare, datorăm invenția ceaiului Earl Grey unei pure coincidențe. O navă comercială britanică, încărcată cu un butoi de ulei de bergamotă și altele cu ceai negru destinate contelui, a fost surprinsă de o furtună. Butoaiele s-au răsturnat, iar uleiul s-a vărsat peste ceai. Când Earl Grey a primit încărcătura avariată în port, toată lumea a crezut că o va arunca în apă. Dar nu a fost nici pe departe așa: el a gustat ceaiul și a fost atât de încântat de aroma sa, încât a comandat producerea acestuia începând chiar de atunci. 

 

Dar, indiferent cum ar fi apărut Earl Grey, va exista mereu o legendă extraordinară, așa cum se întâmplă de obicei cu toate lucrurile bune din viață. 

 

Povestea următoarei rețete începe în Sri Lanka și în sudul Indiei, unde se cultivă varianta Julius Meinl a acestui ceai, și se termină în ceașca ta, din care sperăm că sorbi chiar în timp ce ți se împărtășesc povești bune cum sunt cele de mai sus. Whisky-ul ar trebui să ajute, la rândul lui.Rețeta de Earl Grey Hot Toddy de la Julius Meinl

Porții: ceai pentru două persoane

 

Ai nevoie de:

  • 1 cană și jumătate de apă  (300ml)
  • 2 pliculețe de ceai Julius Meinl Earl Grey Blossom
  • Sucul de la 2 lămâi
  • 2 linguri de miere
  • 1 shot de whisky bourbon

 

Cum se prepară:

1. Ia-ți papucii preferați și halatul de baie cald

2. Pune apa la fiert.

3. Introdu pliculețele de ceai în apa clocotită și lasă-le să infuzeze cam cât durează 2 melodii plăcute de iarnă pe care le ai în playlistul tău preferat (5 minute)

4. Adăugă sucul de lămâie, mierea și whisky-ul și lasă-le să se amestece cât timp asculți alte două melodii care te vor face să te încarci cu puțină melancolie de iarnă.

5. Toarnă-ți o ceașcă pentru tine și una pentru partenerul tău și lasă poveștile să curgă! Sau pur și simplu stați în liniște, în timp ce vă uitați la serialul preferat, depinde doar de voi. 

 

Încearcă și alte rețete de ceai și cafea care se potrivesc perfect într-o seară de iarnă.

Te interesează să afli mai multe?

Citește mai multe detalii despre ceai și cafea și prepararea acestora și descoperă rețete delicioase.

Mai multe detalii

Partajare articol

V-ar putea interesa și

General

Calendarul de cafea sustenabil. Ediția de Crăciun: 24 de sfa

17.11.2022

Toată lumea iubește un calendar advent, nu-i așa? Anul acesta ne-am gândit să facem ceva puțin diferit – renunțăm la ciocolata oferită în fiecare zi rămasă până la sosirea Crăciunului și în schimb îți propunem 24 de sfaturi simple, dar care pot avea un impact major, pentru ca ritualul zilnic la cafea să devină mai sustenabil.

General

9 idei de cadou care vor face Crăciunul mai bun pentru orice

24.11.2021

Cu toții avem acea persoană din viața noastră care este atât de obsedată de cafea încât poartă un tricou cu o zicală de genul „O viață fără cafea e o viață care nu se trăiește” imprimat pe el. Nu sunt doar îndrăgostiți de băutură, dar sunt și îndrăgostiți de meșteșugul de a face cafea în toate variantele sale glorioase. Cafeaua face parte din ceea ce sunt ei.

General

Cum să creezi următoarea rețetă virală pe bază de cafea, în

20.12.2021

Pentru acest sezon festiv, am rugat echipa de experți în cafea, alături de barista-ul Julius Meinl, Junior Vargas, să creeze câteva rețete recomandate acestei perioade de sărbătoare, rețete pe care știm că oricine le-ar îndrăgi și ar dori să le prepare oaspeților lor.