Globalne vijesti

9 ideja što pokloniti kavoznalcima ovog Božića

Svi imamo barem jednu osobu koja je toliko opsjednuta kavom da nosi majicu s natpisom poput ovog: "Kava mi treba samo 7 dana u tjednu." Nisu zaljubljeni samo u napitak, već su zaljubljeni i u umijeće kuhanja kave u svim njegovim veličanstvenim varijacijama. Kava je dio onoga što oni jesu.

S obzirom da se približavaju blagdani koji uključuju puno darivanja, dajemo vam mali vodič što kupiti kavoznalcima koji uživaju u konzumiranju kofeina.

Pitali smo bariste što bi kupili prijatelju koji u snu mrmlja stvari poput 'lagano pržena' - evo što su smislili.

 

1. Kuhalo s guščjim vratom za pripremu pour over  kave

Jedna od nevjerojatno jednostavnih i sve popularnijih metoda kuhanja među  gomilom načina  pripreme kave je pour over. 

Iako bismo mogli pisati eseje o zamršenosti ovog načina pripreme  kave, pour over u suštini uključuje prelijevanje (znači doslovno) vode preko svježe mljevene kave i ekstrahiranje okusa kave u šalicu ili posudu za posluživanje.

Mnogi kažu da je kuhalo za vodu s guščjim vratom samo pribor koji upotpunjuje odijevanje hipstera među kavoznalcima, no baristi i oni koji ozbiljno poznaju dobru kavu smatraju ga ključnim instrumentom za pravilno izvođenje metode pour over.

Korištenje ovih kuhala neobičnog izgleda osigurava vam kontrolu nad točenjem tijekom cijelog procesa.

Međutim, većinu barista ćete uhvatiti kako koriste električno kuhalo za vodu, pa ukoliko razmišljate o povoljnijem poklonu (ne osuđujemo), vaš će kavoznalac jednako cijeniti kuhalo za vodu od nehrđajućeg čelika.

 

 

2. Aeropress aparat za kavu

Većina kavoznalaca ljubitelji su Aeropressa jer isporučuje kavu nježnog okusa izuzetno ugodnog vašem nepcu.

Darujući im Aeropress, reći ćete: "Razumijem tebe i tvoju opsesiju kavom i podržavam te u tvom prekranom putovanju kroz svijet kava.'

Uz malo istraživanja na internetu saznat ćeš najnovije Aeropress trendove na tržištu.

 

 

3. Poklon bon u njihovom omiljenom caffe baru

Ako je vaš prijatelj / ljubavnik / rođak tip koji radije prepusti cijeli proces pripreme kave trećoj strani, tzv. talentiranom baristi u njegovom omiljenom caffe baru, zašto mu onda ne dati bon za njihov caffe bar?

Mislit će na vas svaki put kad tamo popiju kavu. Osim toga, ako želite poboljšati cijeli poklon, možete pokloniti bon upakiran u  coffe-to-go šalicu.

 

 

4.Digitalna vaga za kavu

Ovo je za tvrdokorne kavoznalce, one koji provode sate na Youtube kanalima gledajući videozapise o kuhanju kave.

Znalačka priprema kave zahtijeva korištenje vage iznenađujuće često. Vidjet ćete vrhunske bariste kako mjere kavu kao što pekar mjeri šalicu brašna.

Kada zaronite duboko u priču o kavi, važni su točnost, dosljednost i eksperimentiranje, a za sve je potrebna upotreba vage.

Zato će se vaš kavoznalac oduševiti s ovim prijedlogom iako vam se može činiti dosadnim poklonom.

 

 

5. Prijenosni espresso aparat

Nitko ne želi susresti kavoznalca koji je daleko od kuće – a samim time i od svoje opreme za kuhanje kave – a kvalitetnu kavu nema nigdje. Trebale bi postojati grupe podrške za one koji su svjedočili takvom scenariju.

Dakle, kupnjom prijenosnog espresso aparata svom kavoznalcu – da, srećom postoji takva stvar – nećete ga samo usrećiti, već ćete i druge spasiti da ne iskuse užas gore opisanog scenarija.

 

 

6. Šalica dobrog izgleda (i osjećaja)

Nikada ispijanje kave nije bilo tako lijepo, a to je uglavnom zahvaljujući raznolikosti prekrasnih šalica danas dostupnih na tržištu. Izbor šalice iz koje pijete kavu ne smije se podcijeniti. Taktilne značajke šalice mogu podići iskustvo ispijanja kave na potpuno novu razinu.

Bilo da se radi o osjetljivoj porculanskoj šalici, keramičkoj šalici za kontrolu temperature, šalici za višekratnu upotrebu ili titanskoj šalici s dvostrukim stijenkama, kupite svom kavoznalcu njegovu novu omiljenu šalicu  iz koje će piti kavu.

 

 

7. Liker od kave

S oživljavanjem interesa za miksologiju koktela i pojavom modernih koktel barova diljem svijeta, liker – poput i same kave  – doživljava svoju renesansu.

Brojni likeri od kave niknuli su posvuda u posljednjih nekoliko godina, a većina ih se toči iz boca koje imaju vrlo lijepu estetiku i brendiranje.

Uzimajući u obzir preferencije nepca vaših kavoznalaca, pokloniti im craft liker od kave ima smisla.

Ovo je promišljena i neočekivana opcija darivanja za one kavoznalce koji već imaju većinu opreme za kavu s ovog popisa.

 

8. Vakumski zatvorena limenka ili posuda u koju će pohraniti svoju kavu

Možete učiniti dvije stvari kako biste iznervirali kavoznalca  – poigrajte se postavkama na njihovom mlincu za kavu i ostavite njihova zrna kave vani gdje su izložena svojim najvećim neprijateljima – svjetlu i zraku.

Zrna koja su čuvana i zapečaćena do samog trenutka kad su mljevena i kuhana su ta koja čine najukusniju kavu.

Vaš kavoznalac to zna i kupnjom vakumsko zatvorene posude za kavu u zrnu definitivno ćete im dokazati koliko ste pažljivi i koliko vam je stalo do njih (i njihovih zrna).

 

 

9. Poklon bon za coffee cupping

Kavoznalci vole biti u blizini svog plemena. Oni ožive kada razgovaraju s ljudima koji razumiju ono o čemu govore kada spomenu fraze kao što su "batch brewing" i "red eye" itd.

Jedno mjesto na kojem će se vaš kavoznalac osjećati kao da je među svojim ljudima je na seansi coffee cupping-a (ako niste znali, ovo je poput kušanja vina, ali s kavom).

Provjerite online gdje se u vašem gradu održavaju seanse coffee cupping-a i nabavite svom kavoznalcu kartu za sljedeći.

 

 

Podijelite članak

Ovo bi Vas isto moglo zanimati

Globalne vijesti

Kavoznalci 101: 5 načina pripreme kave koje svaki kavoznalac

25.10.2021

Kada netko naruči “šalicu kave” na pamet vam padne niz različitih pitanja, zar ne? Lagano ili jako pržena kava? Moka ili French Press?

Globalne vijesti

Kavoznalci 101: Budućnost biljnog mlijeka u svijetu kave

28.10.2021

Postajući svjesni posljedica klimatskih promjena, naša prehrana počela se dramatično mijenjati. Nalazimo se usred uzbudljive zelene revolucije koja utječe na sve aspekte načina života pa tako proizvodnje i konzumiranja hrane i pića. A ni svijet kave nije iznimka.

Globalne vijesti

Kavoznalci 101: 7 osnovnih činjenica o malom smeđem zrnu koj

05.10.2021

Predstavljamo prvi dio našeg serijala postova 'Kavoznalci 101', kojima ćemo iz svih mogućih kutova razmotriti znanost i umjetnost o kavi.