Generalno

Izašla iz bureta – Naša limitirana serija jedinstvenog ukusa

Šta dobijate kada kombinujete kafu i viski? Intrigantan specijalitet koji će vas osvojiti svojim očaravajućim ukusom. U ovom intervjuu ćemo se bolje upoznati sa najnovijom limitiranom serijom kafe Julius Meinl-a „The Originals“. Zahvaljujući jedinstvenom procesu dorade, ovo uzbudljivo specijalno izdanje oduševiće ljubitelje kafe i ljubitelje viskija.

Postavili smo nekoliko pitanja o ovoj posebnoj Arabici iz Vietnama  Angeliki Galas, šefu Akademije Julius Meinl u Austriji i  stručnjaku u polju specijalne kafe.

📷⬇️: © Martin Steiger  

Danas govorimo o posebnom izdanju Julius Meinl-a - "The Originals" Vietnam Limited Izdanju. Šta nam možete reći o tome?

Zrna naše Arabike poreklom iz Vijetnama, odležale u buradima Whisky-ja  prošla su kroz jedinstveni postupak. Nakon branja, zrna kafe odležavaju nekoliko nedelja u buretu Single Malt Scotch Whisky-ja. Posebnom tehnikom ručne obrade dalje dobijaju složenost što rezultira izuzetno jedinstvenom kafom sa prepoznatljivim ukusom škotskog Whisky-ja.

 

Kakvu aromu i ukus mogu kupci očekivati od ove mešavine?

Ova kafa okuplja najbolje od dva sveta. Ukus izvanredne kafe pomešan bogatim ukusom škotskog Whisky-ja rezultira kremastim ukusom u ustima, dobrom ravnotežom slatkoće, kiselosti i gorčine, sa naznakama začina poput karanfilića i žutog koštunjavog voća sa 100% kakaovim aftertaste-om.

 

Recite nam nešto više o načinu proizvodnje. Kako ste došli na ideju i po čemu je ova kafa posebna?

U svetu specijalnih kafa, pojavio se trend posebnih procesa dorade kafe odležavanjem u buradima Whisky-ja ili Ruma. Jedan od naših dobavljača kafe pokazao nam je novu kafu u buretu Whisky-ja, koja nam je odmah privukla pažnju.Poslednjih godina na tržištu se pojavilo mnogo aromatizovanih kafa. Ali mnogim od njih, ukus se dodaje nakon pečenja. Ono što ovu kafu čini tako posebnom je to što se zrna čuvaju nekoliko nedelja u praznom buretu Whisky-ja omogućavajući im nežno i prirodno upijanje arome Whisky-ja. Nema dodatnih aroma, zato je ova kafa toliko inovativna.

 

U kom delu Vijetnama se gaji kafa?

Kafa se uzgaja i prerađuje u selu Caudat, u provinciji Lam Dong - novom specijalnom području uzgajanja kafe u srcu Vijetnama.

 

Na pakovanju je prikazan vodeni bivo. Kakva je veza sa tom određenom životinjom? Zašto ste izabrali baš nju?

Svako naše ograničeno izdanje prikazuje po jednu životinju iz zemlje porekla te kafe, a kojoj preti izumiranje. Jedna od naših ključnih briga je očuvanje prirode i biodiverziteta regiona u kojima se uzgajaju naša zrna. Ova životinja je u vijetnamskoj kulturi duboko ukorenjena hiljadama godina unazad  a nastala je domestifikacijom divljeg bivola koji je veoma retka i ugrožena vrsta. Zbog toga smo izabrali vodenog bivola.

 

Jasno je da vam je očuvanje prirode veoma bitno i da tome poklanjate veliku pažnju u vašem radu. Da li postoji neki poseban program u vezi sa „The Originals“ Vijetnamskim ograničenim izdanjem koji podržava ovaj vaš cilj?

Da, naravno! Za svako pakovanje  The Originals Vietnam, Julius Meinl donira 1 evro Svjetskom fondu za divlje životinje (WWF) u Vijetnamu kako bi pomogao u očuvanju staništa vijetnamskih vodenih bivola, a time i biodiverziteta u regionu. Veoma smo srećni zbog ove saradnje!

 

Da li imate savete o tome kako najbolje uživati u „The Originals“ Vijetnamskom ograničenom izdanju?

Moja lična preporuka bi bila da ga pripremite kao dvostruki espresso na portafilter mašini.

 

Podelite članak